Economie

Cu ce se alege o primărie de pe urma faptului că are peste 10.000 de ha de pădure comunală

Ocolul Silvic Izvorul Someșului Mare RA va tăia anul acesta lemn în valoare de peste 11 milioane de lei, însă comuna Șanț, care deține cea mai mare suprafață de pădure, se va alege doar cu un milion de lei, la care se adaugă alți circa 200.000 de lei din taxe și impozite.

Potrivit Hotărârii Consiliului Local Șanț, adoptată la jumătatea acestei luni, privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Ocolului Silvic Izvorul Someșului RA, anul acesta se vor obține venituri de 13,7 milioane de lei, bani pe care îi va și cheltui în cea mai mare parte pentru salariile angajaților permanenți și ocazionali, pe servicii silvice executate de agenți economici, dar și pe ”evenimente deosebite”, protocol și cadouri de sărbători.

Banii vor fi cheltuiți în mare parte pentru plata angajaților. Salariile acestora se ridică la 4,3 milioane de lei, la care se adaugă 2,5 milioane de lei pentru plata muncitorilor.

Cu 100.000 de lei vor fi plătiți zilerii și tot cu atât membrii consiliului de administrație, iar 30.000 de lei au fost prevăzuți pentru plata unor salarii compensatorii care le revin unor angajați ce se pensionează. Pentru ținută și echipamente se vor cheltui alți 100.000 de lei. Per total, cu forța de muncă și personalul administrativ se va cheltui cea mai mare parte din buget.

Conducerea ocolului a mai prevăzut 50.000 de lei pentru ”evenimente deosebite”, 45.000 de lei pentru cadouri de Paște și Crăciun, 10.000 de lei pentru protocol și 10.000 de lei pentru sponsorizări.

Comuna Șanț – care deține 10.449,55 ha de pădure și 315,4 ha paşune împădurită amenajată – va încasa doar 1 milion de lei de la Ocolul Silvic Izvorul Someșului, motivația fiind aceea că aleșii comunei au decis să subvenționeze masa lemnoasă vândută populației.

”Dacă masa lemnoasă s-ar vinde la preț întreg către populație, atunci ar putea crește suma lcu aproximativ 1,9 milioane de lei, dar prin subvenție, aceste sume se pierd de către dumneavoastră, deci vârsămintele la bugetul local vor fi de doar un milion de lei”, motivează șeful de ocol Florea Filipoi în proiectul de buget.

Ocolul Silvic Izvorul Someşului Mare administrează o suprafaţă de 15.381,14 fond forestier proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale, din care:

  • 10.449,55 ha proprietate publică a comunei Şanţ
  • 1606,00 ha proprietate publică a comunei Poiana-Ilvei
  • 715,65 ha proprietate publică a comunei Parva
  • 315,4 ha paşune impadurită amenajată a comunei Şanţ
  • 5,7 ha persoane juridice

De asemenea, are încheiate 400 contracte cu persoane fizice pentru prestarea de servicii silvice, la o suprafaţă de circa 288,81 ha care de asemenea este amenajată.

1 comentariu

  • Trec anii – pe plai mioritic,
    Și-n zbor săptămânile trec.
    Rămâi sănătos, ocol silvic,
    Că-mi iau pălăria – și plec!

    Ca Iosif, urcam pe coclauri,
    Și gloata mă socotea prost,
    Iar ca să mă lupt cu balauri,
    Știam bine c-aici n-are rost.

    Era foarte fain pe la chefuri
    Cu domnii primari-vânători,
    De ne ștergea – între fiefuri
    La fund, trăgătorul de sfori.

    Dumbrăvile post—dictaturii
    Ascund roiuri rele de sclepți
    Azi care ministru-al pădurii,
    Mai știe ce-i ciclul lui Krebs?

    Prieteni, nu pot să vă critic,
    Acum că de-aici mă petrec,
    Rămâi sănătos, ocol silvic,
    Că-mi iau pălăria – și plec!

    32
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.