Actualitate

Proiectarea pentru parcul inteligent ”Bistrița IndustriaNova Hub”, la licitație

Primăria Bistrița a scos la licitație elaborarea fazei de proiectare – studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiții ”Parc de specializare inteligentă Bistrița IndustriaNova Hub”.

Valoarea estimată a serviciilor de proiectare este de 194.451 lei fără TVA.

Municipalitatea vrea să construiască un parc de specializare inteligentă pe 40.142 mp în Viișoara, zona obor (Heidenfeld), cu fonduri europene nerambursabile.

Parcul ar urma să cuprindă: clădire incubator de afaceri, parcele pentru clădirile firmelor rezidente, miniparc fotovoltaic, sistem de iluminat inteligent.

Prin acest proiect se dorește ca ”Bistrița IndustriaNova Hub” să devină un centru de inovare multidisciplinar, care să sprijine dezvoltarea de soluții tehnologice inteligente în multiple domenii, un nucleu de competitivitate și creștere economică pentru firmele mici și mijlocii din Bistrița.

Crearea și dezvoltarea unor infrastructuri dedicate, sub formă de parcuri de specializare inteligentă, precum și acordarea de sprijin financiar IMM-urilor care vor deveni rezidenți ai parcurilor de specializare inteligentă sprijinite, se poate face în cadrul unui apel disctinct prin prin Programul Regional 2021-2027.

8 comentarii

  • Acelasi inceput „inteligent” l-a vrut si primarul Cretu in parcul industrial existent. Din pacate , in speranta unor castiguri financiare facile , s-a „populat” in mandatul actualului primar cu diverse firme de confectii metalice si sudura care n-au nimic de-a face cu ce se dorea initial. Cine si cum ne asigura ca la Viisoara va fi altfel ? Nici intr-un fel declaratiile si promisiunile cu iz electoral…Apropo , cu muzica populara ce facem?

    23
    30
    • @ Leo, Treziți-vă oamenii nu pot mânca biți au nevoi în continuare de industrie şi agrigultură. Nici-un investitor serios nu vine la Bistrița numai pentru că ai făcut o locație pe care o numeşti pompos Parc de specializare inteligentă BistrițaNova Hub

      45
      2
    • Zona Industrială nu are ce căuta în mijlocul oraşului ea trebuie relocată undeva între Sărata şi Sărățel.

      46
      4
  • E riscanr să proiectezi parcuri economice pe albia unui râu în condițiile în care clima scapă de de sub control. Un eveniment climatic extrem ce va avea aproape sigur loc în următoarele decenii de tipul precipitațiilor torențiale pot provica disruperi majore în activitatea economică . De fapt şi Teraplastul e la risc şi localitățile de pe albiile râurilor Bistrita, Şieu etc. Cu tăierile haotice de pe versantii munților din amonte probabilitatea unor viituri, deversărilornexcepționale de apă cresc.
    Se investesc bani fără a avea o strategie de contrare /minimizare a riscurilor legate de schimbările climatice şi efectul activităților umane.

    11
    31
    • Acolo în Viişoara este o locație adecvată pentru un Parc Industrial numai că trebuie să fie conectat printr-o şosea pe lângă linie cu Parcu Industrial Bistrița Sud de la Sărata.

      43
      1
  • Toate bune si frumoase, mai putin lipsa de consecvență a politicienilor care nu își mai respectă promisiunile.
    Incă din anul 2018 Ioan Turc și-a lansat programul de guvernare locală pentru Bistrița în care promitea printre altele redimensionarea Parcului Industrial de la Sărata, ca suprafață și utilități, racordarea acestuia la rețeaua de cale ferată și încurajarea localizării în parc a afacerilor inovative. După cum se stie, în anul 2015 imediat după inaugurarea Parcului Industrial (Business Park Bistriţa Sud SRL) , s-a discutat mult despre posibilitatea realizării unui “Incubator de afaceri” pe o suprafaţă de 1.400 mp.De asemenea, pe lânga incubatorul de afaceri se vorbea şi de o mică hală de producţie pentru prototipuri sau microproductie de serie mică, aceasta urmând a fi utilată cu banii incubatorului de afaceri. Intre timp, Parcul Industrial Bistrița Sud a devenit primul membru din România al rețelei internaționale de ateliere FabLab, de pe langă de cea mai importantă școală de tehnologie din lume, Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA.
    (Vezi: https://timponline.ro/primul-atelier-fablab-din-romania-in-parcul-industrial-cine-sunt-primii-rezidenti/)
    Astfel, un atelier FabLab trebuia să fie construit în viitorul incubator de afaceri din incinta Parcului Industrial, urmând ca acesta să fie acreditat de MIT. Din păcate, nu s-a realizat nimic din toate acestea.
    Abia acum se discută despre scoaterea la licitație a proiectării pentru parcul inteligent ”Bistrița IndustriaNova Hub”. Să fie într-un ceas bun.

    12
    1
  • Vor veni investitori serioşi în Parcu Industrial numai când Bistrița va avea un Aeroport până atunci va fi un nou faliment anticipat la fel cum este şi va fi Centru Vechi datorită celorlate proiecte tâmpite şi vor veni doar firmele căpuşă care vor suge banii de la Primărie şi Consiliu Județean.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.