Rezultatele slabe obținute de unii elevi la simularea Evaluării Naționale îi transformă pe profesorii de română și matematică în ”sclavi” întrucât sunt obligați să țină ore suplimentare inclusiv în weekend ca să crească rata de promovabilitate la examenul propriu-zis, deși toți sunt admiși în licee sau școli profesionale, indiferent de media obținută.
Observația îi aparține prof. Elena Borș de la Școala Gimnazială nr.1 Bistrița, care a mai avut poziții ferme și în timpul grevei profesorilor din vara anului 2023, așa cum ați putut citi AICI.
”Vremea simulărilor, perioada transformării profesorilor de română și matematică în carne de tun.
Vorbim de o promovabilitate care nu există, nu există o promovare undeva, nu trebuie (elevul -n.a.) să aibă nota 5 ca să intre la liceu, deci nota de la simularea Evaluării Naționale/nota de la Evaluare, NU PROMOVEAZĂ, IERARHIZEAZĂ!
Prin eliminarea pragului de minim nota 5 la română și matematică pentru a putea ajunge la liceu nu mai putem să vorbim de promovabilitate, putem să vorbim despre o CAUZĂ a rezultatelor (și nu este singura: lipsa de autoritate a cadrului didactic din cauza legilor și a statutului elevului, intervenția părintelui în actul educațional, încărcarea nejustificată a cadrului didactic cu sarcini care nu îi aparțin, etc.)!
De ani de zile nu căutăm cauzele și obligăm profesorii de română și matematică să devină sclavi, pardon, voluntari, să facă planuri remediale, intervenții personalizate, ore suplimentare, ca să ia elevul minim 5, să ne crească rata de promovabilitate.
De ce? Păi, eu merg în clasă, îmi fac treaba, predau, explic, le stau la dispoziție și peste 50% din ei nu mă aud, nu vor, nu îi interesează. Oricum ajung la un liceu, indiferent de notă! Atunci, ce vrei tu de la mine, instituție superioară? Să fac ore suplimentare ca să elimin efectele unor cauze pe care tu le-ai introdus?
P.S. Sunt multe de spus, dar nu înțeleg de ce tac profesorii de română și matematică, lucrează dublu față de alții, sâmbăta, duminica, olimpiade, în ședințe criticați permanent că elevii nu au…promovabilitate! Și nu numai….”, a scris prof. Elena Borș.
A trecut date de vineri 15 martie 2024 si nu s-au dat la elevi notele la simulare BAC. deci totul merge struna. are dreptate dna profesoara. bine ca avem PNRR si facem proiecte si programe inutile in loc de lucruri simple si de folos.
Câtă obrăznicie la ei ! Vă este dor de anarhia aia de prostest sindical în care se urla și se țipa pe străzi ca la grădina zoologică ? S-a uitat faptul că erați pe punctul de a nu încheia mediile elevilor, deși este o obligație contractuală și legală? Nu vă ajunge cât de mulți bani aveți unii dintre voi din meditații? Îi scoateți pe elevi și pe părinți vinovați? Nu aveți niciun pic de respect. Vă credeți stăpâni de sclavi și aveți mentalități rigide și comuniste. Într-o bună zi tinerii vor emigra în străinătate și o să aveți ocazia să vorbiți cu pereții și nu o să mai aveți elevi și nici pensii și salarii plătite.
@ Orhideea,
Sărmanii elevi! Mi se rupe sufletul de ei când trebuie să citească.
Părerea mea este ca sunt profesori dedicați, care au caracterul și cunoștințele pedagogice necesare și sunt profesori care fac aceasta meserie pentru bani. Aceștia din urmă nu ar trebui sa fie la catedra. Dacă tu ca profesor știi să faci ora plăcută atunci elevii tăi vor fi atenți la ce transmiți. Nu e vina părinților și a elevilor în totalitate.
Ora plăcută la matematică, da ce naiba, e striptease? Ori învata, ori nu, fir a ti ai dracu’ de imbecili și trântori maneliști!
Teoretic, un profesor plăcut, înțelegător îl poate face pe orice elev să învețe. Practica, bineînțeles, ne omoară… În realitate, un elev precum cel care a bătut-o pe dirigintă de față cu mama lui nu va putea fi convins să învețe oricât de bun pedagog ar fi profesorul.
Sunt cumva la teatru sau la film sau la școală? Cum adică să își facă profesorii ora atractivă? Poate doar să le pună manele și tik tok ar fi atractiv pt ei.Să vă vedeți odraslele cum miauna și râd în spatele profesorului întors la tabla și apoi mai vorbiți ! Întrerup lecțiile din 5 in cinci minute cu diverse motive.Nu îi mai interesează nimic.Asta așteptați de la școală?Dar la munca voastră pe care o faceți e atractiv? E mate, fizică, chimie, limbi străine nu balet.
Extraordinară observație: sunt profesori care fac această meserie pentru bani!
Așa, și cum ar trebui să o facă? Moca? Bine și mica, dar curentul cum și-l plătesc? Întreținerea, rata la bancă, mâncarea etc.? Sau trăiesc cu aer?
Altfel, ai dreptate: nu ar trebui să fie la catedră. La catedră să fie doar cei pregătiți și care trăiesc cu aer, eu sunt de acord, găsiți-i.
Dumneavoastră uitați ca aici se vorbește de nota minima !! pentru promovare. Deci elevul ori are probleme de sănătate ori este lipsit de educație elementară.
Atât timp cât elevul pleacă de acasă cu telefonul in buzunar, cu știrea părinților, să fiți siguri că vor fi preocupați de jocurile de pe telefon, nu despre ce spune profesorul. Oricât de mult s-ar strădui să facă ora atractivă, eventual să se transforme profesorul în vreun clovn și nici atunci nu l-ar lua în seamă. Altfel, totul rămâne la datul cu părerea.
Dumneavoastra lucrati fara a fi plătit? Vreți cadrele didactice sa facă munca neplatita? Mergeți în invatamant cu inspectori numiti politic, niște satrapi, și lucrati fara bani.
@ IM aşa este că vă este spaimă mare de telefoanele mobile deoarece vă pot filma elevi cum frecați mentosanu pe banii statului adică a părinților aşteptând să treacă timpul să puteți începe medidațile acolo unde ies banii mulți ?
Este strict vina parintilor si a elevilor.ajung toti retardatii la liceu? Ce scoala ii asta?
Perfect spus! Numai în Romania trebuie musai odrasla să treacă anul!
Nicăieri în lume nu de dau părinții cu c.rul de pământ. Nu știi, nu poți, nu vrei, du te dr. de pe..t!adică, sa și bata capul profesorul, că tu ți ai pierdut timpul cu tiktok,feisbuc și baruri?
Dacă elevii refuză să învețe și familiile din care provin (multe nu au nici măcar pregătire medie) nu acordă atenție procesului educațional și de învățare, atunci ce vină au profesorii!?
Sunt educați în mediul in care școala este lipsită de importanță, cadrele didactice nu merită respect, reușita în viață le este asigurată de părinții bogați, care sfidează școala, sau de cei care consideră că sunt „descurcăreți”.
Sunt și adevăruri în ce spune E.B. dar nu este ea cea care să facă aprecieri. Atitudinea elevilor este generată de valoarea și competența dascălilor, iar pregătirea lor este consecința dăruirii și chemării celor de la catedră. Elevii trebuie înțeleși și sprijiniți. Realitatea este că de ani buni vin în învățământ dascăli fără chemare. Cauza: salariile mici și teama. Mă refer la perioada 2000 – 2020.
@Fostul prof. de mate
vai și-amar de acei ”specialiști” pe care-i invoci domnu` profesor .. exact teama pomenită mai sus de Elena te conduce! ”nu este ea cea care să facă aprecieri” ați oferit o exprimare exact ca pe vremea lu` Ceașcă ”taci nu te băga că te ia securitatea!”
pensie ușoară!
du-te-n focu’ tau truda. Ai fost profesor de pomana
Se vede că sunteți fost prof. Nu mai sunteți la curent cu ce se întâmplă
Poftiți doar o săptămână, domnule fost profesor, într-o școală de la periferia orașului, să auziți cum scot tot felul de sunete, cer voie la baie doar ca să se plimbe pe holuri, să mai facă o postare de la baie pe tik-tok, grohăie, behăie, râd fără motiv, vin fără manuale, caiete, se răstesc la profesor. Ce faceți cu talentul dumneavoastră de profesor?
corect. invatamantul este dupa regula 80/20. adica 80% praf, 20% care ii tin in spate pe cei 80%. salariile sunt egale, nu cred ca a picat nimeni vreun grad, iar sporurile diferite sunt de dirigentie, rural si vechime, nu de vreo performanta. iar gradatia de merit…alta escrocherie, numai de merit nu e. pe scurt, toata lumea castiga la fel indiferent daca se pricep sau nu. asta e invatamantul romanesc!
Cu același profesor învată și premiantul, și repetentul! Poate mai sunt și profesori depășiti de obrăznicia elevilor, dar importantă este atitudinea familiei față de școală și profesori!
Numai meseria parintilor este importanta ! Ha ! A noastra este de sluga prost platita, care nici macar pe sindicate nu se poate baza. Si le mai dati si cotizatie !!
Romanii nu se mai respecta intre ei dacand le-a intrat democratia in cap. Din pacate, odraslele ne copiaza.
Doamne, ocroteste-i pe romani !!
Ar cam trebui ca profesorii să înceapă să-şi facă treaba la clasă că bani au primit cu duiumul însă performanțele lor lasă mult de aşteptat.
Din pacate sau nu sistemul de invatamant este oglinda societatii. Atat scoala,adultii si mai ales tinerii au cazut,prins perioada de tranzitie in care haosul,degringolada,ineptia,si mai ales cardasia combinata, cuplata strans de cinismul unora si al altora duce la asa ceva. Asa ceva ce aproape nu se poate numi. Din pacate sau nu,banu,banul este ce este si nu cultura cu formele sale. Orice vapor are de toate dar mai ales CAPITAN. Furtuna (sociala,economica,politica) nu poate fi strapunsa,trecuta numai si numai cu un CAPITAN. Restul,se vede….. O solutie : privatizarea invatamantului. Acuma !! Rezultatele :inevitabile !!!
Când elevilor li se cere din ce în ce mai puțin, rezultetul este o generație de ratati inadaptabili! Când ” reușești” intrarea la liceu cu nota trei doi, patru, crede cineva că rezultatele la bac vor fi grozave??? Până acum, reformele în învățământ sunt niste imitații după sisteme care s-au dovedit falimentare! Școlile particulare să fie soluția??? De ce facultățile particulare, fabrici de bani, scot incapabili pe bandă rulantă???
Orele acestea le dau peste cap profesorilor programul lor de meditații acesta este motivul real al vociferări nu vați prins încă ?!
@4 clase
m-am prins cã eşti analfabet..ce altceva mai ai de oferit?
Câti ani ati predat?
Tu gandesti?
De acord cu doamna profesoară, Borș!
Examenul de Evaluare Națională si Bacalaureatul ar trebui să verifice achizițiile elevului de la toate disciplinele, noțiunile de bază pentru cultura generală a copilului.
Hai, Putin, vino în România să faci ordine!
Din păcate sunt profesori de română și matematică care într-un fel predau la clasă și mult mai bine în privat. De ce? Dacă eu ca părinte nu îl las cu telefonul, vine școala și le cere telefon pentru a fi folosit la diverse materii. Vina e împărțită. Școala nu s-a adaptat la cerințele actuale. Cadrele nu au tact pedagogic pentru generațiile actuale. Se predă ca acum 30ani cu o materie mult mai densă și multe chiar nu își au rostul. Îi pierdeți și pe copii și pe părinți
Asta e o prostie! Cine lucrează prost la clasă o face și la meditații, ramâne fără ele! Doar ca la meditații elevul nu mai are cu cine să se hlizească, nu butonează telefonul pe sub bancă, și rezultatele se văd!
reflectie.
sunt în străinătate.
sm descoperit canalul youtube al fizicianului Cristian Presura.
yumoutube creator 2023
reuşeste să explice simplu subiecte complexe.
pare că are followers nu doar printre cei de vârsta mea dar şi printre tineri.
pur şi simplu utilizează un instrument de informare îndrăgit de timeri pentru a creşte atractivitatea ştiintei
de aici.întrebarea.
este un format actual şcoala cu clase.de 30 elevi institutie generalizată ca organizare în secolul XVIII de statele națiune?
toate studiile arară tutorii individuali sunt cea mai perfomantă metodă de a învăța transmite cunoşțințe..de unde.explozia platformelor de învăţare tip academia khan, synthesis, brillant
un Radu Buhai nu ar.fi ajuns unde e fără ghidarea profesorilor Gălățan..
etc
există tendința ca şi şcoala să urmeze economia..nu cunoaşterea care ar trebui să fie prima preocupare.
elevii se formează pentru a funcționa în sisteme prestabilite
statele vor cetățeni care să comunice în limba proprie şi un minim de cunoştinte matematice dar atât cât să facă tranzacții economice simple .aritmetică
sistemul e format aşa.
iar profesorii că vor , că nu vor, sunt limitați la asta..constrângeri -număr mare de elevi/resurse limitate/
@CC
Rareș (nu Radu!!) și Cristian sunt amândoi tauri (zodia)
Constantin Gălățan ..profesorul care se consideră norocos c-a avut șansa de a lucra cu Rareș Buhai
”Rareş are o capacitate rară de a se automotiva constant pentru competiţii”
iar legat de ”nu ar.fi ajuns unde e fără ghidarea profesorilor” Rareș este un autodidact declarat.
@Orhideea
ce vă mână doamnă dragă? atâtea dislike-uri mai rar pe TimpOnline
un ”mea culpa” v-ar salva ..timpul pierdut nu e! (cred)
Nu se mai lasă corigenți sau repetenți ?
Magellan, există mulți copii superdotați dar fără profesori capabili să-i stimuleze acompagneze la ritmul lor sfârșesc în a se plictisi , comit boacăne pentru a atrage atenția și primesc o etichetă negativă de la corpul profesoral, devin rebeli ..iar apoi urmează alcoolul, abandonul etc.
Încadrarea și aportul individual al unui profesor pedagog bun sunt esențiale.
Se pare ca nu.cu media 2 mergi la.liceu.
Cine vrea să învețe, învată! S-a perimat studiul individual? Profesorul dă elemente de bază, direcția, elevul aprofundează…dacă vrea! Dar e mai ușor să te joci pe telefon si sa te distrezi pe manele! Reușita depinde numai de voința fiecăruia…
Soluția corectă este ca profesorilor care dau meditați sa li-se interzică să predea la clasă.