Social

Prof. Elena Borș, mesaj pentru elevi: Gândiți-vă de câte ori ne-ați umilit în clasă

Profesoara de matematică Elena Borș de la Școala Gimnazială nr. 1 Bistrița, le-a transmis elevilor ei, printr-o scrisoare deschisă, un mesaj care stârnește fiori: ”Învățați demnitatea acum, până nu o pierdem cu toții!”

Redăm în întregime scrisoarea deschisă publicată pe rețele de socializare:

Scrisoare deschisă elevilor mei, foști și actuali, în special celor din ani terminali!

Sunt convinsă că aveți frici și nedumeriri, spaime și revoltă, dar trebuie să aveți încredere în dascălii voștri și să înțelegeți că este cea mai importantă lecție pe care ei pot să o ofere azi, lecție pe care nu au predat-o deoarece sunt cei mai răbdători oameni de pe planetă. Este vorba despe umilință și demnitate!

Unii dintre voi poate înțeleg, unii poate ne judecă, e în regulă. Vă rog să stați voi cu voi și să vă gândiți de câte ori ne-ați umilit în clasă prin atitudine, de câte ori ne-ați judecat și ați râs de hainele cu care eram îmbrăcați, de parfumul no name cu care ne-am dat. Oare de ce suntem îmbrăcați prost și nu mirosim a parfumuri scumpe? Oare de ce, uneori, suntem triști, obosiți și epuizați? De prea mult bine?

Trebuie să înțelegeți VOI, apoi părinții voștri și întreaga societate că învățământul și educația sunt fundația viitorului adult. Nu poți să ai o societate sănătoasă care nu este educată și bine pregătită!

Gândiți în viitor și apoi aruncați cu piatra în noi. O să ajungeți adulți, o să aveți locuri de muncă și poate o să constatați că sunteți umiliți, exploatați și că remunerarea nu este corespunzătoare. O să mai auziți și: Marș…la muncă, că și așa nu faci nimic și ai bani prea mulți! Cum o să fie?

Fiți alături de noi, determinați guvernul și persoanele abilitate să vă decidă viitorul, al vostru și al copiilor voștri, să investească în educație. Învățați să fiți competenți, dați o șansă școlii și profesorilor să vă învețe! Învățați demnitatea acum, până nu o pierdem cu toții!

Am mare încredere în voi! Aveți forța să schimbați viitorul!

A voastră, profa de mate.🤗

162 comentarii

  • Dascălii de odinioară, care au fost și învățătorii, profesorii dumneavoastră, nu miroseau a parfumuri scumpe, nici nu purtau haine de firmă, dar erau dascăli cu multă vocație, fără să predea ore suplimentare, fără spor de stres, tichete de masă, vacanță și multe alte sporuri. Domnul Trandafir, învățătorul Herdelea și mulți alții ca ei, erau respectați, divinizați, nu pentru haine, parfum sau mașină. Întotdeauna satisfacția dascălului, era rezultatul munci lui, iar când elevul îl depășea, era mândru. Azi numărul de elevi a scăzut dramatic, dar a crescut numărul profesorilor, să mă iertați, dar unii dintre ei, cu facultăți prin garaje, dar cu pretenții de doctori. N-am auzit un lider de sindicat, aceiași de 30 de ani, să solicite o reformă adevărată, prin creșterea numărului de ore, nu 16 pe săptămână și ora de 40 de minute, nu concedii jumătate de an, clasele de 25 de elevi nu 12-13 și așa mai departe. Mă opresc aici, știind că o să mi-o primesc, dar sunt convins că adevărul este iarăși la mijloc. Păcat că monedă de schimb sunt elevii, iar cei care suferă sunt părinții, ăia care muncesc cel puțin 40 de ore pe săptămână, cu salariul pe jumătate cât câștigați dumneavoastră, din care plătesc ore, meditații, navetă și își mai permit și câte un parfum, sau haină nouă pentru copiii lor. Banii în plus pentru dumneavoastră, vor fi în minus pentru pensionari, nu ăia speciali, pentru alți oameni simpli, prin creșterea inflației, a datoriilor, că nu vor renunța guvernanții, parlamentarii la diurne și alte sporuri, dimpotrivă, vor ține pasul. No, numa zâc, și aștept replici, dacă e posibil fără înjuri și jigniri.

    527
    224
    • Poți să predai un an în orice școală din județ sau din țară și apoi poți să îți dai cu piatra dacă mai vrei. Să vezi cum ți se cere să faci fise de lucru cu copii dar ajungi să-ți cumperi hârtia din banii proprii etc. Să vezi cat concediu ai, să vezi când se termină ziua de muncă . etc , Să auzi cum te judeca nimea-n drum doar pentru că are bani din ” căpșuni” sau politica. Și… daca specialii au pensii mari și nu sunteți de acord cu asta…de ce dați în educație? Pentru că unei oi dacă nu-i convine cum se comporta lupul nu se aliază cu oile care se revolta ci cu lupul cel puternic , neștiind că o să-i vină și ei rândul ? Numai zic.

      212
      104
    • Ești profesor?
      Cum ar fi 8 ore in fiecare zi și pt elevi , cum ar fi și toată vara ore și pt elevi fără vacanța!!
      Eu sunt de acord , dar plătiți – ne dublu!!!
      Ce zici?

      108
      90
    • Nea Ioane, tare te-o năcăjit aista școală, bre! Du-te să faci ce știi mata mai bine, numără cu abacul, strecoară lapcele, fă brânza din lapte de vacă în care ai pus căcăreze de capră, ca să-i deie miros, pe care, mai apoi, o vinzi, cu nesimțita suma de 60 lei/ kg… No, mânc-o tu, cu mumă-ta, nea ioane de la sri și nu uita: nu mor caii când vor câinii, puturosule!

      107
      157
    • Nea ioane ( din ” respect” am scris așa, sic!), dacă ortografia a fost uitată de mata, pentru că școala nu-i pentru orice loază, nu ar fi mai bine să faci ceva mai multă școală, ca să știi să scrii corect, atunci când vrei ( deh, dracu’ te puse?) să postezi un comentariu, „inteligentule”?

      93
      138
    • De unde scoateți toți vacanțele astea de trei luni, de șase luni??? Doar cine nu lucrează într-o școală emite asemenea aberații, pe care mințile mai simple chiar le cred! Tot ce vedeți pe holuri, în clase sunt făcute de extratereștri…Tot ei pregătesc proiectele didactice, lecțiile deschise, materialul didactic, corectează caiete, teste, teze, pregătesc spectacole și fac activități extrașcolare! Da, nu e în regulă să te privească lung odraslele răsfătate și îmbrăcate cu haine de firmă… Nu că aș suferi din cauza asta, dar le transmitem un mesaj fals: degeaba ai carte, amărâtule! La vârsta lor, cu atâtea exemple de agramați , incompetenți , needucați care fac paradă cu averea, modestia profesorilor li se pare o neputință…

      189
      90
    • Supermarketurile sunt pline de casiere care au terminat liceul pedagogic,au terminat o facultate și nu se pot angaja în sistem ,se știe ca fără relati nu se întra în sistem, ,asa ca puteți sa va dați demisia,sa căutați un post mai bine plătit,nu o sa va simțim lipsa,are cine va înlocui.

      72
      89
    • Nu stiu daca isi mai aduce aminte doamna profesoara de copiii pe care i-a jignit in clasa de fata cu colegii. Acest mesaj e pentru ea. In momentul in care un copil nu stie sa-ti raspunda la o intrebare, nu incepi sa il faci de rusine in clasa, ca vine de la tara si nu are niciun viitor. Parintii ii plateau abonamentul pentru a face naveta, pentru a invata, ei se descurcau din doua salarii de 1500 de lei pe luna. Ziceti ca elevii sunt de vina, ca vin cu o atmosfera nu chiar atat de buna la ora, dar voi nu va mai aduceti aminte cand pentru acea atmosfera ii plateati cu aceeasi moneda? Unde e bunul simt si sa recunoasteti ce ati facut, nu doar sa va plangeti. De plans, m-as fi putut plange si atunci cand dadeati note pe ochi frumosi si la ceilalti le scadeati din punctaj. Sa nu mai spun ca luam meditatii si mergeam cu testele la corectat. Aducati-va aminte cati elevi au avut zile proaste doar pentru cum v-ati comportat cu ei. Cu asta am spus tot, daca vreti sa raspundeti la acest mesaj, faceti asta cu bun simt!

      153
      39
    • Sunteți departe de tot ce se întâmplă. Departe în timp și spațiu. Sunt convinsă că nici dumneavoastră nu faceți foc cu coceni de porumb ca și bunicii noștri. Ați ajuns de mult să plătiți gaz și curent.

      29
      24
    • Bine zis , dar probabil ” doamna ” intelege prin respect parfum si toale ,nu ca respectul se câștigă prin ceea ce faci ! Iar lipsa de empatie pentru elevi se simte foarte bine prin cele scrise. Nu am vazut acesti dascali in greva in pandemie cand luau salariii iar de educatie se ocupau parintii ! Si cat curaj acum pe ei cand au găsit momentul cel mai bun , blocarea examenelor de bac si de evaluare națională de parca elevilor de asta le ardea acum . Si vor respect si demnitate . Halal cadru scolar !

      106
      54
    • Nu aveti dreptate ,domnule Ion! Daca nu ați lucrat în învățământ in ultimii 20 de ani nu puteți să întelegeți ce este în învățământ cu adevărat. Profesorii au dreptate,iar doamna profesor a surprins adevărul dureros din învățământul românesc. Eu cunosc prin ce trec acei oameni și cu ce situații se confruntă azi în scolile noastre.Încercați să-i cunoașteți si sa-i sprijiniți în acțiunile lor .

      81
      68
    • Ortografia ….”munci lui”, „fără înjuri” cu 2xi și sunt DOAR 2 exemple pe lângă cacofonia mentală a românului care se pricepe „de la priză…la farfuria zburătoare” crezând, naiv, că așa se procedează în „democrația originală” planificată și pusă în practică de Nea’ Nelu. Bietul Domn Trandafir și mulți alții, mai vechi și/sau mai noi, s-ar roși daca ar vedea rezultatele ” educabililor” (needucați!) care se înmulțesc in progresie geometrică! Știau ei, acum 70 de ani de ce trebuiau să STARPEASCA INTELECTUALITATEA PENTRU A CREA OMUL NOU! AU REUSIT PE TERMEN LUNG SA IASA VICTORIOSI DIN RAZBOIUL CU INTELECTULII SI CU OAMENII HARNICI =TARANI, BURGHEZI, ELEVI, STUDENTI, SCRIITORI, PREOTI, PROFESORI, FILOSOFI, MEDICI, MAGISTRATI, INGINERI = TOȚI BANDITI, DUȘMANI AI POPORULUI. DA! INTELIGENȚA ESTE O CONSTANTĂ PE PĂMÂNT! POPULATIA ESTE IN CRESTERE! + VAI DE CEI CARE NU STIU ISTORIE! SUNT OSÂNDIȚI S-O RETRAIASCA! Q.E.D.

      35
      37
    • io zic că la Reine de l’Assomption a une prèmonition qui dit, l’anglais ne mit pas le nez içi.

      4
      8
    • „…fara injurii si jigniri”, se scrie cu doi i, ca e articulat. In rest, aveti dreptate, muncim 4 ore pe zi, restul de 20 stam si privim la stele, ca doar temele, referatele si testele se corecteaza singure, exercitiile, mai ales ele, au darul minunat de a se compune singure potrivite nivelului fiecarei clase de elevi, suportul audio-video pentru lectii se infiripa si el tot singur… noi numai ne trezim cu ele dimineata gata servite pe tava… apoi la clasa lucram, intr-adevar, cu 14-15 copii, ca restul pana la 30 dorm in papuci, vacanta, intr-adevar, este de 6 luni… pentru unii elevi! Pentru cei constiinciosi e de 3 luni, iar profesorii au in jur de 60 de zile de concediu pe an… Cat despre salar, aveti dreptate! E prea mare! Noroc ca are sotul meu venituri mai mari decat mine, ca sa ne putem descurca! E usor de aratat cu degetul cand habar n-ai cu ce se mananca meseria de dascal. Dar stiti ce? De ce nu intrati dumneavoastra in invatamant? Cu asa atitudine ati fi foarte bun la catedra! Si cred ca si salarul v-ar fi arhisuficient! Cu respect, o profa

      79
      42
    • Felicitari ptr acest comentariu inteligent si plin de bun simt.
      Asa este…cum spuneti….
      Eu sunt o fosta „corporatista”,care dupa 20 de ani de munca grea cu adevarat,am decis sa intru in invatamant.
      De 7 ani ani predau matematica si informatica….si Inca nu mi vine sa cred ca se poate sa mergi la serviciu doar 18 ore pe saptamana(cu un pic de efort grupate doar in 3 zile),sa ai atata concediu,sa fii controlat in activitate maxim o data pe an de vre un director in inspectie la ora…sau in cazul unui grad sau definitivat de inspectorul de specialitate cateva ore.In rest….tine doar de constiinta ta.Si credeti ma……sunt foarte multi in sistem cei care nu au nici constiinta,nici vocatie ,nici bun simt,nici iubire.Am vazut in cancelarii ura fata de elevi,ura fata de parinti,certuri ca la usa cortului intre colegi……..
      Si nu m am simtit vreodata umilita sau jignita de copii.Dimpotriva de la ei imi iau energia.
      Nu sunt in greva,am continuat pregatirea cu elevii care aveau atata nevoie de mine……si cred ca doar o natie”blestemata”poate sa santajeze sau sa negocieze cu viata propriilor copii.

      111
      43
    • Nea Ion ,îmi pare rău să-ți spun, dar Domnul Trandafir a trăit în alt secol,părinții, copii, primarul ,obștea, erau altfel-respect pt părinții, respesct pt profesori,acuma vrei sa vina la școală în opinci și cu itari ,elevii sa vina îmbrăcați după ultima moda sa miroase frumos sa dea în profesori, sa vina părinții cu avocatul la școală ca ai ridicat vocea ? Au câte 30 de elevii în clasa fiecare cu nevoile lui TU ești singur ce faci ?

      29
      28
    • Nea Ion,
      De acord și eu cu această abordare, dar
      Cunosc personal niște BORFAȘI ORDINARI din gașca de la Buzău, în frunte cu această JAVRĂ ciolacu care prin adormirea noastră și-au însușit puterea și s-au făcut stăpânii noștri
      Jaful imens pe care-l fac aceste HOARDE întrece cu mult imaginația comentatorilor de pe aici.
      Nu o spun din povești repet, cunosc pe unii dintre ei și faptele lor
      Și cred că reușesc să se mențină pentru că o mare masă slab educată din această populație se lasă ușor manipulată
      Și cu această etichetă națională, ciolacu-budăi-dăncilă-dragnea, udrea/băs, nicolicea…
      Ce suntem oare, ce pretenții să avem ?

      31
      6
    • Extraordinar scris! Eu susțin montarea camerelor de luat vederi în clase pentru a pute vedea comportamentul elevului dar și modul cum se preda la clase…..TRANSPARENȚĂ! Cati din profesori nu fac nimic la clasa? ,,NIMIC ” spun copii buni, copii care au început sa i catalogheze, copii care sa spun: ,,mergem la școală sa ia unii salariile”….de ce nu se vrea transparență?

      30
      14
    • Așa este. Nota 100.Nu hainele, parfumul te face om, sau ce mașină conduci ci dragostea față de cei pe care îi ai în fața ta adică copiii. Am 53 de ani și akm îmi aduc aminte de profesorii din școala generală și liceu. Niște oameni simpli cu multă dragoste ptr materia pe care și-a ales-o. Putea fi română, mate, geografie și restul.

      28
      5
    • Parintii care , corect, probabil, muncesc 40 de ore pe saptamana dar nu cu jumatate cat profesorii ca de unde Doamne meditatii si parfum si vreo haina scumpa🙈.Nu vi se pare ca ceva nu potriveste? Profesorii au dreptate iar cei car au facut vreo facultate particulara, cu un plic pe ici pe colo( descurcaretii adica) au viciat invatamantul , sanatatea, va vine sa credeti?!,si ce i mai grav si parlamentul este plin de cei care si au cumparat statutul. Dragi profesori va admir profund si va inteleg si daca vor profita si “ciurucurile” de pe urma grevei asta este ( dar luati pozitie si nu i lasati sa se creada profesori)

      23
      1
    • Dacă așa stau lucrurile hai la catedră, dumneavoastră și toți cei cu păreri comune. Cât privește calitatea, vocația, pregătire să știți că nimeni nici chiar dumneavoastră nu vine cu ele la salariile și nenumăratele câștiguri înșirate la catedră și atunci nu credeți că suntem în paradigma vorbește și nea Ion că e și el om!
      Apropos domnul Trandafir și învățătorul Herdelea, nu cred că erau întrebați ce au făcut în ultimii cinci ani și ce studii au! Dar astăzi ne tragem de șireturi și ne pricepem la toate.

      17
      15
    • Nu înțeleg, dacă vor avea salarii mai mari își vor da mai mult interes la școală? Sunt copii care în clasa a 8-a nu știu să-și scrie numele și este un adevăr, bănuiesc ca profesorii lui sunt în grevă .Cunosc o dna profesor care și-a dat gradul cu copii din alta clasă,pentru ca ea nu a fost capabilă sa-i pregătească.Sunt profesori care într-adevăr își merita această mărire de salariu dar marea majoritate nu.
      Voi spuneți ca sunteți umiliți? Eu, când îmi povestea copilul cum vorbește dna de matematica cu el la clasă nu l-am crezut, dar am aflat în on-line,pentru ca nu avea nicio reținere, jumătate din ora urla și îi făcea în toate felurile și ce rămânea din ora mai și preda ceva, mai mult interes își dădea în particular.Cand am scăpat de ea la sfârșit de clasă a 8_a am nimerit la o dna de fizica schizofrenica cu acte care sta periodic în concediu medical pentru ca nu mai suporta copiii și iar plătim ore la profesorii pensionați pentru a le preda materia, deoarece le trebuie la bacalaureat.Imi este dor de profesorii de altădată care știau sa se facă respectați și le era rușine dacă un elev nu lua admiterea sau bacul, dar acum sunt mulțumiți dacă ia măcar unul.
      DA , eu lucrez 14 ore pe zi sa pot plăti ore la profesori care nu își fac datoria la școală și copilul invata bine are rezultate la olimpiade pe banii mei și profesorul este mândru cu elevul lui.
      Bravo.

      35
      4
    • Un mare adevăr ati spus ,felicitari!! Cunosc profesori care sunt in greva ,dar semneaza condica.Oare nu le frica de Dumnezeu? Au stat acasă pe timpul asa numitei pandemii și au luat salarii fără sa muncească, acum lii greu .Mergeți domnilor profesori dacă nu va convine salariu în sistemul privat .Ce vina au acești copii ?? Copiii vin la școală și voi va bateți joc de ei .Rușine !!!! Demonstrați ca va meritați salariile .🫡

      13
      6
    • Mare dreptate, respectul se castiga nu se cumparat cu parfumuri si alte aberatii.daca tinerii pe care se presupune ca trebuie sa ii indrumati va jignesc si va iau in Ras pt ca nu aveti haine de firma Este problema dumneavoastra. O femeie poate fi pedanta si fara haine de lux, fara vacante, fara parfumuri de 5000€. O femeie pedanta se naste si se educa, poate fi imbracata cu 100 lei si sa reduca la tacerea o sala de copii cand intra doar prin aerul pe care il emana, iar acel aer Este dat de increderea in ea in abilitatile ei in gelul cum stie sa se manifeste sa explice sa castige alaturi de ea pe ceilalti. In clasa la copilul meu spre exemplu Este o profesoara care din cauzasptului si ar permite oricate lucruri ar vrea dar la scoala nu vine niciodata imbracata nu stiu cum sau cu brandurile la vedere, Este simpla, dar toti o iubesc, toti se deatainuie ei, si Mai mult de jumatate din clasa merge la concursuri si olimpiade la acea materie. Toti o iubesc, daca cu ceilalti profesorii fac uneori mofturi cu aceasta doamna veci, Este singura ora la care nu se chiuleste, si Este o materie destul de grea (fizica). Sunt deacord sa va mareasca salariile dar de ce nu propuneti marirea de salarii diferentiata in functie de notele de la titularizare si in functie de performantelor elevilor de la clasa la examenele pe care acestia urmeaza sa le sustina? Pt ca ma.indoiesc ca un profesor ce la titularizare are nota 4 si preda unui colectiv daca de maine ar primii 7000 lei ar devenii un bun pedagog,un bun profesor care ar cunoastence ai cum sa le predea elevilor. Mai usor cu probaganda asta proasteasca ca deja ati strict generatii intregi ….

      22
      5
    • Daca si copiii ar fi cei de pe vremea domnului Trandafir poate aveați dreptate ,dar știți ca sunt si copii si din clasaele primare si ii fac învățătoarei observații ca a venit cu aceiași geanta toata săptămâna si ca nu se asortează cu pantofii ca ,,mami a ei “ are pentru fiecare pereche de pantofi are alta geanta si da ca parfumul mamei miroase mai bine .

      6
      13
    • De acord total . Poate sa le facă salariu 5000 euro, nu se va schimba NIMIC.

      5
      1
    • Nea Ion, daca dvs sau altii au invatat sau nu si s-au multumit cu putin nu e problema mea. Problemea mea e ca eu am scoala si am tras pt a ajunge unde sunt si nu m-am comparat cu cei care erau la terase si gratare in acest timp. Asa ca am pretentia sa nu se compare cu mine cei ce castiga minim, pt ca de multe ori minim au si facut fata de mine. In plus la sapa si la fan poate merge oricine, la catedra nu. Asa ca ar fi bine sa ramaneti la intors de fan, vin si eu cu grebla sa ajut atata vreme cat nu mai incurcati cu parerile dvs umile.

      5
      7
  • Felicitări pentru articol doamna profesoară. Aveți mare dreptate. Speranța noastră este să alegem în 2024 o nouă clasă politică, adică un Parlament cu gustul aplicării meritocrației sau să așteptăm o „revoluție de catifea” și să o luă iarăși de la capăt cu acest joc democratic. Până atunci ne folosim de sintagma, „Bea Grigore, agheazmă!”.

    97
    110
    • Pai acel Guvern, Parlament va fi sabotat din fașă…nimeni nu își dorește să fie plătit după merit în țara asta!! Cei care o fac, acum sunt la ore…

      63
      35
    • Vorbiți unii, despre câștigarea respectului….. Asta se învață în cei 6-7 ani de acasă!! Alții, comparați greva profesorilor cu cea a minero-securistilor! Frumos va sta! Unde ați „studiat” , ” desteptilor” fără de nume? Cum va permiteți sa judecați un cadru didactic, cât de competent este, cum preda….? De ce scoateți din ecuație elevii? De ce va scoateți pe voi inșiva? Este adevărat, ca peste tot, exista și dascăli și doctori și politicieni fara chemare, vocație, imaginație…. Dar, problema educației per ansamblu, trebuie cât mai repede și sub toate aspectele, rezolvata PRIORITAR!! Cu respect, MNPop

      143
      110
    • @Domnule MNPop.
      Afirmați urmatoarele: „”desteptilor” fără de nume? Cum va permiteți sa judecați un cadru didactic, cât de competent este, cum preda….?”
      Vreau sa va reamintesc ca proveniți dintr-o generație în care nu erați lăsați sa va exprimați în școală, în societate, etc. Va recomand prietenește sa va vedeți de treaba și sa nu mai faceți astfel de afirmații absurde.S-ar putea ca vreun tânăr care citește aceste afirmații ale Dvs chiar sa creadă ca ceea ce spuneți este corect. În viata avem dreptul sa judecam pe absolut oricine atâta timp cât avem o justificare și un background pe care sa ne bazam. Poate ca ar fi bine sa va ocupați DOAR de arborii seculari și de fotbal. Restul..va cam depasesc si nu mai sunt pt dvs.

      100
      66
  • Caramba!…
    Bineînțeles că există asemenea comportamente … Ce nu sunt normalități să iasă la lumină, cu cât mai mulți afectați își deschid gura cu atât e mai bine.
    Întreaga Românie trebuie reformată, toate scârțâie peste tot.

    81
    28
  • Nu contest realitatea afirmațiilor unor dascăli și nici justețea revendicărilor lor salariale.
    Dar îi întreb: unde erați și cum reacționați atunci când din școala voastră (gimnazială, liceu), nu a promovat niciun elev examenul de capacitate sau bacalaureatul ? ; dar când quasi-majoritatea elevilor unor școli, deși absolvenți în cele din urmă, erau și au rămas analfabeți – nu doar funcțional ?
    Dar când s-au modificat de zeci de ori legile educației și învățământului ?(abramburica, vă spune ceva ? nu, pentru că era de la partidul ”nost”, așa-i ?!).
    Predați fals o lecție de demnitate , pentru că nu vă deosebiți, prin atitudine de greva minerilor, de exemplu !
    Să trăiți, că trebuiți, dar nu vă mai izmeniți dincolo de limita decenței !

    161
    77
    • Bună dimineața!!! După ce un profesor ajunge la catedră aproape este forțat de unele împrejurări să nu lase corigenți că se va desființa clasa. Vin părinții supărați după un an de zile in care nici nu au știu de copilul lor. Au și propuneri de genul:Și acum ce se mai poate face? Și astfel, școală nu mai poate tria elevii, că pe cei care merită să treacă și ceilalți să fie recompensați. Ministerul educației nu ia în considerare calitatea, ci doar cantitatea.
      In Europa, nu se închid școli, daca au elevi cât de puțini și nu mai stă profesorul cu frica de a se desființa catedra și implicit serviciul. Aici este problema.
      Am studiat în Franța și eram 14 studenți pe an, din care terminau maxim 10, nu mai mult, dar cine termina era doxa.
      Examenele sunt dure și f serioase, aceasta este alta mare problemă!
      In Romania, au apărut mii de locuri la facultate care sunt cu taxă și aceste facultăți sunt fabrici de bani. Statul nu s-au gândit că sunt prea multe și fac o concurență neloială celor serioase. Dacă la facultate știi unde este secretariatul, poți spune că ești pe cale sa termini și facultatea. Facultatea a devenit o bancă plătești și totul se rezolvă.

      93
      22
    • Mare dreptate aveți d-na prof. Borș Elena.Peste 50 % dintre ,,elevi ” își umilesc dascălii care încearcă să-i învețe ceva. Eu provin din mediul univ. dar am avut ore la plata cu ora la gimnaziu în pandemie Sunt groaznici ,eductie 0, cunostiințe la fel.Au acum așa cum s-au purtat. Dacă era greva în sept-dec pe dacăli nu-i lua nimeni în seamă se puteau pierde și 10 săptămâni de școală .Toată lumea era fericită ,guvernul nu plătea salarii, ,,pruncii” erau în vacanță..Singurii ,profii rămâneau din nou cu,, buzele umflate”. DAR,…dar nu conta conținutul pierdut al materiei ci doar că se ,,aplicau” stereotipic teste tip ev. nat. sau BAC..Bravo prof. că au ales acest moment pt grevă .Am observat comentarii cum că există licee cu promov. 0 la Bac. Dar să nu uităm, cu aceleași note se intră la liceele industriale (azi.tehnologice) care s-au destrămat odată cu industria din România.Probabil că există și o minoritate de așa -zisi profi. care nu-și fac datoria.Dar în orice sistem sunt și mediocri sau slabi.După rev s-au autorizat zeci de univ private sau de stat. A fost,, inflație” de facultăți la care au ,,finalizat” studiile profi , doctori , ING. ,judecători,juristi, economisti ș.a.Toată țara e la fel dar se măsoară cu alte cântare..Eu vă sprijin pt demersul început și cred că acum ,,nu e momentul” să renunțați…

      16
      16
  • Știu sa facă greva, dar cei care iau nota 2 sau 3 la examene ca și profesori ii ok? Ce pot învață aia copii, hai sa fim serioși ( știu sa ceara bani pe prostime). Ar trebui totuși sa li se impună și lor anumite reguli!

    124
    66
    • Aia cu note de 2 si trei au intaietate la posturi pentru ca merg pe langa lege si obtin foarte usor posturile. Iar cei care invata si iau note mari nu incap si trebuie sa cerseasca ore. Asta e o lectie pe care, din pacate elevii o invata prima data: nedreptatea si coruptia. Dar, din nefericire nu am vazut pe nimeni revoltat. Sunt o gramada de asa-zis profesoare care sunt make-up artisti, vezi doamne, le fac unghiile si machiajul la eleve carora a doua zi le corecteaza temele. Cum vi se pare asta?

      102
      30
    • Prietene sub acoperire „Vali”, se vede că nu ești în sistem și nu ai informațiile la zi. In fiecare vară la concursul național de titularizare sunt sute de candidați iar locuri foarte puține. Cu minim 5 se poate primi post de suplinire pentru un an școlar dacă mai rămân de la cei cu note mari. Sub 5 nici vorba, poți repeta concursul județean din toamnă pentru a promova. In caz contrar se stă acasă pentru a învăța pentru anul următor sau își caută de lucru. Posturi sunt tot mai puține iar concurența este tot mai mare. Așa că regulile sunt clare. Mulți veniți și puțini chemați. Profesorii și medicii trebuie să învețe și să dea examene toată viața. La unii, predica evanghelică se repetă și la anul… O mai cosmetizezi în funcție de vulgul care poate te ascultă.

      75
      32
    • La privat se face interviu!!
      Ce simplu!! Nu concurs , nu nota 2!!
      Sa facem la fel și in învățământ și atunci nu mai aveți discursul asta cu notele!!

      30
      9
    • Aia cu notele 2 și 3 ,invata copiii noștri și cer și banii ,sa fie ei pregătiți ca de aceea nu I respecta copiii pe profesori ca ii vad slab pregătiți, nu știu sa predea o lecție decât cu cartea în mana
      . Nu vb de toți, însă 80 % DA ,NU CORESPUND

      25
      14
    • Ai dreptate Vali , vai de ei profesori. Scrie exercițiul pe tablă și scoate elevii să-l rezolve că ea nu-l știe (elevi care acum sunt la mate info ) elevi care luau ORE de la alt profesor (plătite)🙉🙉🙈

      14
      3
    • Cei care iau 2-3 la concursul de titularizare nici nu primesc post, dacă vrei să știi.
      Doar dacă rămân posturi libere pe undeva, se pot prezenta în toamnă să le ocupe pentru un an, în urma unui examen mai ușor. Dar te simți penibil să ajungi în situația asta.

      4
      2
    • Sâmbătă profesorii nu fac grevă ?
      Întreb asta să știu cum să mă îmbrac și ce parfum să folosesc.

      27
      4
    • Profesorii nu fac grevă Sâmbăta.
      Sâmbăta este zi de Meditații ;o))

      25
      4
    • După ce se termină greva profesorilor va începe greva elevilor . 😉

      47
      3
    • 30% fiindcă o mare parte din elevi deja şi-au luat vacanță singuri.

      45
    • Pun pariu că inspectori şcolari județenj nu vor comunica mâine la minister şi la presă procentul de elevi care vor veni la şcoală ei fiind total preocupați să dea pupu în Kour la noul ministru al învățământului .

      40
      1
    • La ce procent de neprezentare a elevilor la şcoală se îngheață anul şcolar ?

      39
      2
    • Dacă elevii refuză să meargă la orele de la şcoală adică ” fug de la ore cu clasa ” atunci profesori sunt plătiți pentru zilele nemuncite ?

      37
      2
    • Idee: Problema spinoasă a meditațiilor 🧐 s-ar putea rezolva Legal, prin înființarea/ introducerea la nivel Național de așa zisele firme private , Centre educaționale,
      ‘Furnizori de educație extrașcolară’ sau „Furnizor (privat) de Educație Suplimentară” pt: matematică, română, lb engleză, fizică, etc, alte materii.
      Etc., după modelul din Japonia. Sau poate inventează, vreo minte luminată, ceva concept românesc și mult mai eficient!?

      5
      22
    • Întrebare pentru inspectoratul şcolar Bistrița Năsăud : Care este procentul de elevi care au lipsit ieri de la şcoală ( au refuzat să meargă la şcoală ) şi dacă pentru acel procent profesorii mai merită să fie plătiți ?!

      23
      1
    • Ups Inspectore până acum inspectoratul se ocupa numai de statistici şi alte hârțoage însă acum când este necesar să dați publicității procentul de elevi care a fost ieri la şcoală taci ca porcu în păpuşoi !

      24
      1
    • Decât ca uni să tot caute soluți pentru legalizarea furtului adică a meditațiilor nu este totuşi mai bine ca profesorii să-şi facă treaba la şcoală pentru care noi îi plătim !

      20
      4
    • Este tot furt aşa cum face primarul după ce face o prostie cât el de mare spune că a făcut totul legal şi a avut toate avizele şi ce dacă a făcut totul legal şi are toate avizele tot furt se numeşte aşa şi dacă se legalizează meditațiile tot furt se vor numi.

      19
      3
    • Până la urmă care a fost procentul de elevi în Bistrița care au venit ieri la şcoală ?

      16
      1
    • ” Trăim deceni de împliniri mărețe ” : Sunt tare curios care din politiceni din Bistrița se vor înfinge cu nesimițirea care îi caracterizează la careul de la sfârșitul școli și care din profesori îi vor aplauda și le vor da limbi cum numai ei știu să o facă ? Parcă în timpul anului școlar nu prea am văzut politiceni să fie interesați de soarta elevilor sau să fie interesați să facă școli noi sau să facă multe locuri de parcare civilizate lângă școli.

      19
      2
    • Eu pun pariu că primarul Turc nu se va putea abține să nu se ducă şi să se bage să ” glăsuiască ” el la careul de la vreo şcoală din Bistrița 🚜🚃🚃uu😀

      20
      1
  • Tot respectul pentru doamna profesoara Borș.Cu siguranță respectul se câștigă prin modul cum sunt tratați elevii și părinții.Nu trebuie făcute compromisuri in această meserie,dar nu e normal ca elevii să sfideze profesorul de la clasa sau să-l umilească cum spune doamna profesoară.In ceea ce privește majorarea salariilor profesorilor vreau să vă spun că dacă nu va fi motivanta acesta meserie de profesor pentru tineret o să fie angajați doar profesori care acceptă acest salar și atunci tot părinții sunt nemulțumiți că nu au de la cine învața.
    Vă întreb oare o să vină un absolvent de 10 care termina facultatea de limbi sau de informatica sau alte discipline la un salar de 2500 lei ?
    Răspunsul este categoric nu și tocmai de aceea profesorii cer o resetare a învățământului.
    Trebuie să fie momentul zero cat mai repede.Trebuie schimbate manualele,programele școlare ,planurile cadru și multe altele dar nu se pot decât cu bani.
    Dacă nu se investește în învățământ o să avem probleme mari in viitor..

    107
    38
    • @Respect:
      Faza descrisă pare din „Extemporal la dirigenție”,Film din 1987:
      Extemporal la dirigentie part 7 Diriginta și Cercul de Teatru” pe YouTube
      https://youtu.be/AmbLhFtuDh8
      „Isoscel: trebuie sa dăm jos milităria din pod!” Sa punem șaua pe ei, tii se urca în cap : (așa era în 1987-90)
      Vezi film „Extemporal la dirigentie: profa’ de mate – scena 1” pe YouTube
      https://youtu.be/r7isr9wzmWw

  • La 16-18h /sapt,7luni/an cei care nu dati meditati puteti sa va mai luati cate un job extra, iar cei cu meditatiile ciocu mic si joc de glezna ca, castigati mai bine decat un medic/politist/pompier sau ce mai vreti voi…. Cand a-ti decis sa va faceti profesori , v-ati gandit doar la orele de munca putine si vacantele lungi, la salarii nu v-ati gandit !?

    107
    89
    • Buey tot cu ,,meditați” o ții de vreo 3 zile.E normal sa devii hater la ce frustrări ai in tine.

      29
      47
    • Dacă ar trebui profesorii să stea 8 ore pe zi la școală în schimbul majorărilor, sigur nu ar mai cere nicio mărire de salariu.

      66
      43
    • Asta nu intelege clasa de mijloc si sub, una sunt orele de predat, alta sunt orele de pregatit. Ca sa pui bucate pe masa, doar 3 mese pe zi cate ore petreceti in bucatarie? Cama la fel este si cu invatamantul, ca sa ai invatamant de calitate in clasa orice profesor pregateste si se pregateste, asa ca norma de 18 ore pe saptamana este doar o parte din ce face in spate profesorul. Dar asta o intelege cine munceste si cel din clasa educata. Restul doar cu vorba, doar nu degeaba la noi in Romania oricine se pricepe sa spuna cat trebuie sa fie salariul unui profesor.

      22
      24
    • „nu v-ati gandit !?”
      „cei care nu dati meditati puteti sa…” VĂ VERIFICATI-VĂ MAI ÎNTÂI ORTOGRAFIA! APOI….POATE …”a-ți decis” (ați – aveți bunăvoința de a pune verificate ortografică!)
      „v-ati gândit?”??? sau ” nu v-ați gândit?”???

      9
      16
    • Bravo..Unualtu…ai dreptate.
      De ce greva nu a fost facuta prin demisia in masa?…..

      8
      7
    • Cand prostia invadeaza Romania, va mirati de ce nu iau elevii examenul de capacitate saunexamenul de bac. Cu astfel de parinti care nu sunt in stare sa GÂNDEASCA, ce pretentii poti avea la copiii lor?!?! Tovarase la o clasa sunt in medie 15 materii ( chiar mai multe) carw sunt predate de cam 12/13 profesori, in logica voastra limitata, cam la cate materii se fac pregatire?? … „este” grele pentru unii, normal! In continuare … afla tovarase ca in toate tarile EUROPENE exista o norma de predare care este intre 18/23 de ore, depinde de tara, surpriza ce sa vezi, si vacantele in tarile respective sunt in medie egale cu cele din Romania sau cu 2/3 saptamani mai putine si ce sa vezi … profesorul chiar nu calca pe la scoala, in schimb in Romania istetule la scoala profesorii merg si in vacanta ( ciudat cum le stiti pe toate si ca niste limitati doar vorbiti ca sa nu sforaiti). Auzi tovarase … in vacanta de vara se dau corigente, se incheie situatii ale unor elevi care nu dau pe la scoala tot anul dar au „sansa” sa-si incheie mediiile intr-o saptamana in iunie, dar in Romania se poate sa aiba aceasta ineptica posibilitate. Mai afla ca tot vara se dau examene de grad, de titularizare, se dau examene de capacitate, examene de bac ( chiar de 2 ori pe vara), la care de fac si contestatii care se depun la nea Caisa care a cosit si a dat o fuga la scoala sa le preia, tot vara se fac repartitii la liceu tot de vreo 2 ori pe vara, si toate aceste activitati le rezolva tanti Zoica de brutarie, nu e asa iluminatule??? Auzi sa-si mai ia alt job, tovarase in nicio tara europeana un profeair nu are alt job decat cel de profesor!!!! Cand sunteti limitati aveti pretentii fara sa va uitati pe langa voi!!
      In limitarea voastra nu v-ati intrebat de ce niciodata un profesor nu vine sa te judece ce lucrezi, cat lucrezi, ce salariu iei tu?!?!?!
      Ne mai miram de ce suntem atat de jos cu toate in tara asta in plus si cu educatia, educatia pleca de la tine din casa prima data „istetule”!

      7
      10
  • Doamna Bors, de aceea nu se intra acum la ore, chiar si dupa majorarea de 20%? Ca nu ajung banii pentru parfumuri scumpe si haine de firma? In mediul privat trebuie sa ai o functie foarte buna ca sa incasezi 7000 de lei in mana pe luna. Doamnele care au asemenea salarii chiar sunt considerate norocoase, doar dvs. nu va ajung ca sa va ingrijiti. Deja emiteti pretentii care duc revolta in derizoriu. Daca alocati doar 2-3000 de lei pe luna pentru ingrijirea personala si tot va raman in casa restul de 4-5000. Atunci femeile care muncesc 40-50 de ore pe saptamana pe 2-3000 de lei ce sa mai zica?
    Oricum fiecare preda atat cat stie si in modul in care s-a obisnuit. Doar nu vreti sa credem ca va creste calitatea actului educational daca vor defila toate profesoarele in haine de brand.

    136
    58
    • Prostavane cine castiga MA 7000 de lei luna?!?!?! Sa n-ai parte de banii aia tu …2 neuroni!

      1
      7
  • Omul hâd cu haine bune
    Îi ca grâul cu tăciune,
    Omul fain cu haine rele,
    Tât îi stă bine cu ele…

    Cam ăsta ar fi rezumatul…

    100
    15
    • Ar fi de ras, daca n-ar fi de plans. Al meu fecior se poarta de zici ca e in vacanta, sta maica-sa de el sa mai faca cate un test de antrenament. Dupa ce a prins 2 ani de covid, anul asta si asa au fost multe vacante si saptamani altfel, acum a mai venit si greva, numai scoala nu e asta.

      95
      7
    • Cine a scris și cântă cu tăciunele este de mult răspopit și este periodic în colimatorul justiției. Una glăsuim și alta facem. Deh, suntem latini cu iz balcanic. Colac peste pupăză poate urmează o putinizare. Și atunci tacâmul este complet.

      22
      7
  • Cand v a inchis Hoha ,Sică si Arafat copiii in case nu erati asa de activi si indignați,părinților.Cumva profesorii au ținut scolile inchise ?Cand aveați ore fixe sa va cumparati paine nu ati nici mâc si cashketarii va fugareau printre blocuri si viteaza armată condusa de pm ul de acum va arata tab urile si mitralierele,cand bolnavii cronici mureau pe la usile spitalelor si va dadeau mortii impachetati in saci negri si ingropati cu buldozerul .Au inchis fabrici si afaceri si v au tinut in somaj tehnic ,avand grija doar de slugile lor devotate.Cand va puneau sa intrati ca oile la târlă prin magazine si institutii.Copiii care implineau 14 ani ,nevaccinati nu puteau intra la institutii sa isi faca buletin decat daca mai plateati un test de 200 de lei.Pana si pt taxele care sunt ovligatorii va fugareau si va separau Cand a dat guvernul energia electrica si gazul pe mana speculantilor ati tacut.Vine si 2025 si se termina subventiile .Cand va pun tva pe apa pe care o beti ,va spalati si pe apa de ploaie ,liniste.Acum v ati gasit sa sariti pe niste oameni care au curajul sa mai traga de maneca casta asta conducatoare de privilegiati in loc sa fiti solidari cu ei si sa va cereti si voi drepturile si sa nu va mai lasati jefuiti de statul asta puturos.Sau poate astia care fac pe parintii indignati pe aici sunt tot slugile sistemului care incearca diversiuni sa atraga oprobriul asupra dascalilor.Ca la dicersiuni si manipulari e mare specialist statul asta.

    45
    50
  • Da ! Au dreptate ! Sa se planga ! Sa le marească salariul ! Dar asta nu va schimba fata, naravul, limbajul si cunostintele profesorului roman. Confortul profesorului roman nu are nimic de a face cu mentalitatea, harul si chemarea lui catre aceasta nobila slujba. Majoritate covarsitoare nu realizeaza ca au cea mai importantă misiune. Ei cred ca a fi profesor înseamna sa te duci la ore si sa insiri niste informatii plictisitoare unor copii. Dar trebuie sa o faci cu haine si parfumuri scumpe. Până la 98% dintre ei nu cred ca inteleg care este rostul și rolul lor in scoala si in societate. Acela de a crea caractere, oameni adevarati si abia apoi sa le transmiti cunostinte.
    Ma gandesc ca si parintii ar trebui sa se planga.Pentru ca ei fac pe taximetristii de la o ora de meditatie la alta! Ei muncesc 8 ore minim pe zi dupa care alearga si platesc meditatii.
    Ma gandesc ca si elevii ar trebui sa se planga pentru ca stau cate 6 ore in clasa plictisiti si obositi de a mai asculta aceleasi informatii care se preda si acum 30 ani. Iar dupa scoala alearga la ore suplimentare si fac teme.
    Dar pe ei nu-i aud vorbind. Ei tac si asteapta sa se incheie mediile, sa de-a bacalaureatul si sa paraseasca acest sistem de invatamant care are prea putin de-a face cu binele lor.
    Dar ma gandesc si la dascalii adevarati. Acei dascali care au rabdare, simplitate, eleganta si intelepciune. Acei dascali care stiu sa modeleze un elev pana cand isi atinge adevaratul potential. Acei dascali care se lupta si cer drepturi si pentru elevi. Nu-i aud nici pe ei !
    Dar in final ma mai gandesc la ceva. Fiecare parinte si copil din tara asta vrea ca adevaratii dascali sa fie platiti în diamante pentru ca la cat de putini sunt, cred ca ne-am permite asta ca natie !

    87
    14
    • Am o intrebare…..este vre o asociatie de parinti care a dat in judecata pe cineva ptr ca dreptul la educatie al copiiilor,garantat prin constitutie este incalcat?
      Contactati ma(dati mesaj)

      4
      2
  • La copii va gândiți?
    Niciodată
    Voi doar la bani va gândiți atât
    Cei care au salarii de 2000 de lei se pot descurca?
    Oricum pentru cine are inima și suflet banii contează mai puțin important este ca ceea ce faci sa o faci cu dragoste și iubire, dar majoritatea dintre voi o faceți doar pentru bani
    Prea puțin contează pentru voi copiii

    59
    29
  • Cel puțin Jumate din școli ar trebui să treacă în regim privat, ca să se facă educație, sa fie salarii pt Profi și să nu mai fie umiliti. Ar scădea și cheltuielile bugetare cu învățământul. Ca în statele G7, simplu .

    35
    35
  • Ați punctul pe I, respectul se câștigă și se impune. Nu vorbește nimeni despre procentajele de PROMOVABILITATE care la f multe școli se apropie de minim sau zero la examenele de promovare f multe cadre didactice au obtinut calificative rușinoase. Miniștrii învățământului ( f. multi din 1990 și până acum) au fost uneori niște marionete, s-a copiat tot ce-a fost mai rău în materie de libertăți și harababură. Trebuiesc măriri de salarii, dar și implicare și exigență în procesul educațional!

    54
    1
    • Corect. Iar la tot importul ăsta de bullshit în educație „dascălii” nu s-au opus deloc. Vorbesc de niște calități pe care nu le posedă cu atâta ușurință.

      La drept vorbind, cei mai mulți sunt mediocri, foarte mulți slab pregătiți, dar se bucură de niște avantaje care în mediul privat există doar dacă ai rezultate. Salariile nu sunt deloc mici. Poate verifica oricine accesind site-urile instituțiilor de învățământ. Tot citesc despre câte eforturi și timp investit în pregătirea lecțiilor, în corectarea tezelor, etc. Dacă e așa, de unde rata de analfabetism pe care avem? Produsul muncii și eforturilor pe care le invocă e sub așteptări.

      Meditații pe bani frumoși, însă fără ca aceste venituri să fie declarate de … 90% (poate și mai mulți…)

      De 1 Mai în Europa se iese in stradă, diverse categoriile profesionale își exprimă nemulțumirile, etc… La noi bugetarii (între care și onorabilii „dascăli”) încing grătare… Apoi se plâng că e grea viața!

      19
      4
  • Va spun eu ce va supara cel mai tare,atentiile ,meditatiile,banii pentru te miri ce,samd,nu le mai puteti face ca e interzis.Eu nu v-as da da la unii dintre voi nici ceea ce primiti acum.Va bateti joc de parinti si de copii.Ce salarii vreti,ca nu-i invatati nimic?!Rusine!

    59
    27
    • Chiar imi pare rau ca nu te-a invatat cineva sa scrii corect, asta e jalnic! Faptul ca gandesti sub mediocru e alta discutie, dar raportat la cum scrii, esti pe acolo … adica „vai capul tau”!

      1
      9
    • Ce vorbești, Gogule, a scris corect. Chiar dacă nu folosește diacritice, nu lasă spațiu după semnele de punctuație, chiar dacă a scăpat o greșeală de tastare (”da da”), se vede că Daniela nu este o semianalfabetă. Puteai să spui că nu știe să scrie dacă punea aiurea iiii-urile, cratimele, dacă folosea greșit â, î. Daniela scrie foarte corect, doar că nu dă importanță detaliilor gen aranjarea în pagină.

      1
      2
  • Ce faci dacă elevul nu promovează? Îl pui să citească în timpul liber, să scrie, să învețe.
    Să facem un calcul simplu. O clasă cu doar 20 de elevi cuminți care, timp de 50 de minute, nu comentează, nu „butonează” telefoanele, ci sunt atenți doar la tablă. 50 minute pt doar 20 elevi înseamnă că din 2,5 minute îi aloci fiecăruia 2 minute efectiv, pt că se mai pierd 30 secunde până respectivul elev își amintește cum se numește etc.
    Presupunând că ai și de predat 30 minute, se schimbă tot calculul. Cu scărpinatul elevului rămâne sub 1 minut pt fiecare. Înseamnă 3 minute pe săptămână pt elevul respectiv, fiindcă acasă el nu deschide cartea.
    Cum să promoveze?
    Desigur, profesorul e de vină că nu vine după fiecare elev acasă ca să-l determine să-și facă temele și să mai citească o carte. Rușine mare pt profesori.

    16
    29
  • Doamna profesoara, in calitate de fost elev al dumneavoastra, pot sa spun ca meritati tot respectul pentru munca dumneavoastra. Dar aceasta scrisoare nu are nimic de-a face cu realitatea. Nu incercat sa prezentati toata situatia ca si cum ati face voi, cadrele didactice, un sacrificiu pentru elevi, prin aceasta greva. Aceasta greva nu este pentru elevi, este doar pentru a mari venitul cadrelor didactice. Banii in plus primiti vor fi folositi doar pentru binele profesorului, pentru „haine si parfumuri de firma”. Nu se va schimba modul de predare, materialele didactice, taxa pe meditatii sau altele care ar fi intr-adevar in folosul elevilor. Calitatea invatamantului nu se va schimba prin marirea salariilor. Profesorii vor preda la fel, cei buni vor continua sa fie buni, deoarece au fost asa chiar si cand aveau salarii mici, pentru ca acest lucru tine de bunul-simt si de demnitatea lor (imi permit sa va incadrez in aceasta categorie si pe dumneavoastra). Iar profesorii fara vocatie vor continua sa fie la fel, dar cu bani mai multi. Este nevoie in primul rand de criterii de performanta deoarece unii profesori merita toti banii din lume, pe cand altii nu merita nici jumatate din cat castiga.

    66
    18
    • Vă contrazic. Creșterea salariilor cadrelor didactice este și în beneficiul elevilor, pentru că locurile de muncă din sistemul de învățământ vor deveni mai atractive și absolvenți valoroși se vor îndrepta spre acest domeniu. Competiția va aduce calitate. Efectul nu se va vedea imediat, dar în cel mult 5 ani va fi vizibil. Dacă îmi pot permite o metaforă, atunci voi spune că pentru un preparat delicios este nevoie de ingrediente de calitate, iar ingredientele de calitate costă ceva mai mult.

      7
      16
  • Asa e romanul….da cu bota in calul slabit si apoi il pune sa traga, mai punandu-i un sac in caruta.
    Asta vreti si voi de la profesori…
    Ii huliti si le reprosati toate cele… ca ei v-au suparat…! Ei au indraznit sa se aplece acestei vocatii. Nu copilul nu invata, nu parintele care nu-l ajuta pe copil pentru ca ori ca nu s-a priceput….ori ”las fierbinti” era mai interesant.
    Eu zau….daca nu as da notele atat cat merita copilul….asa… sa vedem… cat mai poate trage calul!

    18
    33
    • Fiecare om priveste cum vrea si in functie de interes. Nu parintele este cel care ar trebui să facă temele. Parintele trebuie doar sa verifice copilul. Cand eram elev, profesorii explicau atat de bine incat nu trebuia sa platesti ore suplimentare ca sa poti avea rezultate bune si foarte bune. Putini erau cei ce „luau” ore. De ce? Pentru că , profesorii erau capabili si nu oricine ajungea profesor.

      41
      2
  • Am scris un comentariu în care făceam un calcul simplu, dar a fost cenzurat. Nefiind vulgar și nici împotriva profesorilor, a fost cenzurat de această fițuică aservită puterii actuale.

    5
    6
    • Nu vă e rușine? Credeți că noi suntem roboți? Nu vă vedeți comentariile de sub ”n” nickname-uri deși sunt publicate și ne jigniți pe noi de sub anonimat? Mare om, mare caracter. Nu mai citiți această ”fițuică” dacă nu sunteți în stare, bine? Hai la revedere!

      8
      17
    • Mare dreptate aveți d-na prof. Borș Elena.Peste 50 % dintre ,,elevi ” își umilesc dascălii care încearcă să-i învețe ceva. Eu provin din mediul univ. dar am avut ore la plata cu ora la gimnaziu în pandemie Sunt groaznici ,eductie 0, cunostiințe la fel.Au acum așa cum s-au purtat. Dacă era greva în sept-dec pe dacăli nu-i lua nimeni în seamă se puteau pierde și 10 săptămâni de școală .Toată lumea era fericită ,guvernul nu plătea salarii, ,,pruncii” erau în vacanță..Singurii ,profii rămâneau din nou cu,, buzele umflate”. DAR,…dar nu conta conținutul pierdut al materiei ci doar că se ,,aplicau” stereotipic teste tip ev. nat. sau BAC..Bravo prof. că au ales acest moment pt grevă .Am observat comentarii cum că există licee cu promov. 0 la Bac. Dar să nu uităm, cu aceleași note se intră la liceele industriale (azi.tehnologice) care s-au destrămat odată cu industria din România.Probabil că există și o minoritate de așa -zisi profi. care nu-și fac datoria.Dar în orice sistem sunt și mediocri sau slabi.După rev s-au autorizat zeci de univ private sau de stat. A fost,, inflație” de facultăți la care au ,,finalizat” studiile profi , doctori , ING. ,judecători,juristi, economisti ș.a.Toată țara e la fel dar se măsoară cu alte cântare..Eu vă sprijin pt demersul început și cred că acum ,,nu e momentul” să renunțați…

      3
      6
  • Scuze, a apărut cu întârziere, dar totuși a apărut.
    Incercam sa produc o explicatie prin calcule. Eu, fiind în sfara României, nu pot fi afectat.

    3
    3
    • Sunt de acord cu anumiți profesori. Care sunt cu adevărat profesori. Pe care poți să-l întrebi ori ce din lecția pe care o predă la clasă. Care are răbdare cu elevii. Să le explice pe întesul elevilor. Nu să predea mecanic și după ce a predat lecția să-i întrebe dacă au înțeles. Sunt profesori care tu ca elev te poți apropia de profesorul X sau de profesoara y. Da? Unii elevi învață mai bine la o materie, decât la celelalte. De ce? Pentru că a explicat pe înțelesul elevului X lecția. Și atunci despre ce discutăm? Într-adevăr salariile profesorilor sunt foarte mici. Sunt de acoord. Dar, când vrei să-l întrebi ceva pe profesor sau pe profesoară și te jignește, cum este? Când un elev din respect pentru profesore vrea să le dea un buchet de flori și îi cere ajutorul diriginte, ca a doua zi să le dea diriginta florile care au mai rămas și celor lalte profesoare și îl jigneste că are o problemă de sănătate. Cum este?Asemenea profesori se mai pot numi profesori? De ce au mai făcut psihologie în facultate? De ce? Unele educatoare, învățătoare, profesoare și profesori, care se comportă așa cu elevii, numai degeaba și-au ales această profesie frumoasă dar, în aceleași timp și responsabilă. Cum să-i spui tu ca diriginte
      unui elev care știi ce probleme de sănătate are că doamnele profesore sunt supărate pe le că nu scrie la ore, dar elevul X le roagă pe colege și pe colegi să-i dea caietele să învețe să poată și el să termine liceul. Toate doamnele profesoare îl înțeleg pe elevul X. Nu deranjez orele, nu jignește profesoarele, profesorii dar, cine îl jignește diriginta, care pentru clasa ei este cu ghilimele de rigoare a doua mamă. Cum pun psihologia în practică? Am un respect deosebit față de profesori. Dar, care sunt cu adevărat profesori.

      9
      1
  • În Centru Vechi al Bistriței se aruncă bani cu nemiluita pe tot felul de parangheli aiurea bani total irosiți din care se putea construi un liceu și mai rămâneau și bani și pentru profesori.

    228
    2
  • Ar trebui să renunțe la tâmpenia de pasaj subteran Gării-Tărpiului care va încurca circulația şi pe care nu o vrea nimeni şi atunci vor fi bani pentru profesori.

    540
    7
  • Pentru bazaconile de Linia Verde și îngustarea străzilor Gării-Decebal-Andrei Mureșanu-Năsăudului care distrug circulația în oraș sunt bani însă pentru profesori nu !

    141
    6
  • Dacă doamna profesoară are o frustrare vis-a-vis de cum se îmbracă/parfumează o elevă /elev din clasele V-Vlll, ar fi util poate să ceară ajutorul unui psiholog bun…
    S-a transformat școala românească într-o competiție între profesori și elevi (cine se îmbracă mai bine….).
    Trist, foarte trist…
    Pe de altă parte, ce ar fi de zis despre părinții care-și amintesc doar la final de an școlar că au copii și loazele lor riscă să nu treacă clasa? Poate ne ajută cu un articol d-na Cristiana.

    48
    7
  • Mai sunt şi bani aruncați aiurea pe pistele imposibile de pe străzile înguste de pe dealurile Budacului şi Jelnei şi aceea ar fi frumos să fie redirecționați pentru şcoli.

    287
    2
  • Ar cam trebui să se renunțe şi la sania pe şine cu care ne-am făcut din nou de râs în întreaga țară şi cu toți aceştia bani construit şcoli noi în noile cartiere ale Bistriței acolo unde este mare nevoie de ele.

    275
    2
  • Vad o îndârjire extraordinară, împotriva profesorilor.
    Oricine își permite să comenteze meseria de profesor, până și cei de la spații verzi! Halucinanta societate, sortita pieirii!
    Aceasta societate e rezultatul abaterii de la evaluarea corectă a fiecărui elev. Profesorii sunt vinovați, total!
    Acum sa suporte consecințele notelor date pe nemerit, a promovării tuturor loazelor, a notelor mult prea mari la purtare, a lipsei exmatriculării.
    Așa cum se făcea educația pe vremuri, când cei care terminau o școală erau OAMENI.
    ACUM, SOCIETATEA E PLINA DE SCURSURI.
    PROFESORII SUNT VINOVATI!

    15
    14
  • Am urmărit spectator, comentator, ani de-a rândul evoluția educației în România.
    Dacă cineva a lăsat un impact major pe ani, în atitudine, în schimbare, acela a fost dl Funeriu.
    A fost şi este un nume contestat dar cu o capacitate intelectuală extraordinară ca persoană. L-au iubit profesorii.? Nu
    Se lupta să creeze un sistem modern, competitiv la nivel internațional unde şi rolul profesorilor era valorizat cu respectul față de valoarea reală , fără mizeria etică , fără compromis cu tarele morale
    Dar a fost considerat prea dur, prea intransigent.
    Sindicatele au preferat şi ales atunci personajele nebuloase din rândul politicienilor fără coloană gen Andronescu rezultatul fabricilor de diplome.
    Plagiatorii au fost albiți cu decizii contrare bunului simț la fel cum azi infractorii dovediți de judecãtori scapă de pedepse cu complicitatea politicului şi CCR ului controlat politic .
    Concluzionând azi profesorii sunt obligați să coboare în stradă pentru că majoritatea au practicat duplicitatea morală, pactul cu diavolul, au închis ochii când trebuiau să fie intransigenți cu nedreptatea şi hoția , în mod public.
    Au acceptat subordonarea politică în loc să practice o autonomie profesională. Nu toți, dar o majoritate a preferat sindromul pupatului mânii politice care le împărțeau banii.
    Din urmaşii şcolii avangardiste a lui Spiru Haret, cultura rațiunii, a curiozității , a modernității au acceptat coabitarea cu dogma religiei , a credulității şi a mediocrității.
    Păcat.
    Pentru că națiunea pe care au crescut-o se lasă manipulată de politicieni împotriva lor cultivând invidia..Cei puțini cu spirit critic şi sete de cunoaştere au tăiat-o spre universitățile internaționale . Profesorii sunt acum în situația să revendice de la plagiatori, de la cei care şi-au cumpãrat examenele cu bani, de la cei care au copiat..ceea ce li se cuvine.
    Nu mai sunt bani pentru profesori deoarece mediul de afaceri se subțiază, populația muncitoare emigreazã, iar masa celor rămaşi sunt educați şi condiționați cu televizorul şi internetul să cheltuie pe tot felul de ieftinãturi inutile produse afară.
    Ciucă va cheltui pe apărare , servicii pentru a menține controlul social şi va favoriza afaceriştii mari, ce contribuie masiv electoral la partid , iar Ciolacu vă măreşte de formă venitul iar apoi cu inflația şi impozitele reumflate din nou va recupera don buzunarul vostru valoarea menținând imaginea. Aşa văd eu viitorul bazându-mă pe trecut.
    Iar chat gpt ul va deveni sursa de învățare a elevilor , prea inteligenți ca să mai depună un minim de efort personal. la ce bun?**

    11
    3
  • vorbiți de umilința pe care elevii o acorda profesorilor dar profesorul in momentul respectiv poate sa pedepsească copilul cu un 2 ( îl poate asculta la tabla și sa fim serioși .. un profesor când vrea sa dea un 2 face cumva și îl da) și multe altele , dar când un elev este umilit de cum se îmbracă/ cum arata ( pentru ca da , bullying-ul exista și din parte profesorilor ), după locul de munca al părinților , de unde sta ( mai ales cei din mediul rural) , tace și înghite in sec ca nu cumva sa și spună opinia personală și sa se apere in fata unor oameni care isi spun ,, dascăli” . hai sa ne trezim la realitate pentru ca elevii sunt niște copii care ar trebui învățați ca nu e bine sa umilească pentru ca intr-adevăr și profesorii sunt oameni , dar cum sa facă asta dacă și ei primesc același ,,tratament”.Și sa nu uitam faptul ca un elev are intre 5-7 ore/zi , însemnând undeva la aproximativ 30 de ore /săptămâna . ore la care acesta trebuie sa învețe și sa se străduiască chiar și la materii mai puțin plăcute. iar profesorii câte ore au? maxim 20-23 va asigur ( stiu din surse sigure de mai mulți profesori din anumite instituții de învățământ).
    Un salariat care câștiga minimul pe economie și își rupe spatele și are și bac și tot ce vreți dvs lucrează 40. 40 h/ sapt este echivalentul a 8h/zi -un program de munca normal. Și sa nu mai zicem de profesorii care trag de copii sa facă meditatii cu ei si multe altele . Un profesor depășește lejer un salariu de doctor ( un om care salvează vieți , un om care își dedica viața învățatului constant si subliniez constant deoarce in medicina se schimba lucrurile constant) cu tot cu meditatii si salariu.
    Ați spus ca sunt ore suplimentare deoarece stați si corectați lucrări si pregătiți materiale didactice … pai lucrați sa zicem maxim 5-6 ore pe zi( asta intr o zi aglomerata).. iar programul de munca la un om normal fiind de 8 h… de ce nu corectați lucrările in orele respective.
    Intr-adevăr cu ceea ce pot sa spun ca sunt de acord in proporție de 80% este faptul ca nu este normal ca un profesor sa plătească din banii proprii anumite materiale didactice si ar trebui decontate de instituția de învățământ . Am spus 80% deoarece in fiecare școala ( cel puțin din mediu urban) exista xerox , imprimanta etc, unde se pot scoate teste si anumite materiale didactice.
    Continuând , vreți un viitor mai bun , dar generatia aceasta o distrugeți . Știți câți elevi vor sa dea la facultățile de peste hotare? – va spun eu , foarte mulți. Știți ca exista un termen limita pana la care se pot depinde actele ( inclusiv diploma de bacalaureat care este necesară)? Desigur nu va interesează. Ca sa arătați ca sunteți oameni si ca sunteți niște dascăli puteați măcar sa faceți greva dar sa lăsați săracii copii sa si dea examenele finale ca ei n au greșit cu nimic. din partea mea puteți face greva pana in ianuarie . dar luând atitudinea asta nu o sa căpătați nimic( din câte am auzit este proiect ca sa se încheie mediile cu 2 note si nu cu mai multe cum era înainte). nu observați ca toți încearcă cumva sa va evite greva ? continuați așa distrugeți o generație si sa nu primiți nici nimic in schimb 👍🏻.
    In concluzie , vreau sa ne amintim si de profesorii care sunt trecuți si care se vede ca nu si mai dau interesul ( este si normal de la o vârsta) si care ocupa locurile profesorilor tineri, cu potențial , cu viața in ei eventual.

    53
    6
    • Mai, mădălina, ce meserie ai tu, de îți permiți să îți dai cu părerea despre învățământ?
      Nu , cumva, ești încă una care a avut probleme cu școala și acum a prins momentul sa se răzbune?
      Toți corigenții au păreri.

      8
      59
    • Janine…duamna e nervoasa ca nu mai poate de 2 saptamani sa mearga sa isi faca mentenanta la ciocul de ratza botoxat,la pus unghiutze,genutze si shuvitze in mesha decat cu copilul din dotare.Plus ca nu mai are loc suficient bishonul in masina sa stea la geam si o amendeaza politzaii daca inchide copilul in masina parcata pe prima banda cu avariile puse.Daca din curiozitate tehnica ,premiantul apasa butonu si opreste avariile?

      32
      13
  • La spauri cu soponele-n bute la party si alte dracovenii la cumpararea de telefoane cu 5 G aveti bani insa la MEDITATII oferite de profesori ca sa va destepte copiii comentati ca-i inbogatiti pe dascali.
    Cu toate acestea peste 40% din populatia Romaniei este analfabeta functionala , nu voteaza nu intelege ce citeste insa de gura si de dat de vina sunteti buni.
    Veci nu se face bine NATIA deoarece are samanta infestata de foarte mult timp.
    Traiasca dascalii , ,viata lunga cu sanatate !

    5
    121
    • Bălane iar te-ai trezit să vorbeşti aiurea. Meditațile înseamnă MITĂ, MITĂ, MITĂ, MITĂ, MITĂ. Este lafel ca casa ta ilegală fără autorizație.
      Eu am avut profesori valoroşi de la care am învățat totul la şcoală şi nu am avut nevoie de nici o meditație, aici face excepție Gubeş care ca şi pe alți elevi ne-a silit să lucrăm la casa lui de la Budac pentru a ne da note pe merit.

      120
      4
    • Te salut colegule . Ai uitat şi de Săcărea . care avea talentul să-ți creieze o repulsie nemăsurată față de materia care cică o preda.

      106
      2
    • Daca profesorii și-ar face datoria față de elevi, parintii nu ar mai trebui sa plateasca ore suplimentare. Groaznica mentalitate aveti domnule.
      Putini profesori au inclinatie pedagogica si asta se vede (cine vrea sa vada). Daca fiecare isi va face treaba constiincios, atunci vom evolua ca nație pana atunci strângem… din ce avem

      68
      2
    • Cum ați fost voi la Rebreanu băi semianalfabeților? Ăsta ,,Autorizatu” …ai o cacofonie in text plus afirmatie antagonica.Păi daca te- a silit Gubesch,corect,sa lucrezi la casă inseamna ca erai prostalău si nu puteai sa inveti.Că dupa merit te putea lăsa repetent.Ăstalalt corifeu care ,,creiază” …alt seralist.

      3
      60
    • Jumătate din clasă a fost silită să facă munci fizice la casa lui Gubeș de la Budac nu merită să fie spus Gubesch și toată clasa a trebuit să-i ducă blide la unflat. Biologia nu este o materia să pună probleme la învățat nu este matematică, fizică sau chimie. Prostalăi ca mine care au lucrat silit pe la casa lu GUBEȘ au fost colegi mei care sunt acum specialiști de renume în țări civilizate și nici eu nu pot să spun că nu o duc bine și asta nu datorită lui GUBEȘ.

      56
      1
    • Mulțumesc tuturor profesorilor mei de la Liviu Rebreanu care m-au ajutat să ajung ceea ce sunt, cu excepția celor menționati anterior. Este o mulțime foarte mare de profesori dăruiți pe care am avut privilegiu să îi am lângă mine la școală. Eu ca elev am considerat todeauna pe acești profesori niște parteneri și ei au avut chemarea să ne considere pe noi elevii deasemenea niște parteneri de acea relația noastră dintre elev-profesor a funcționat și rezultate au apărut acolo unde fiecare elev era talentat și deasemenea la celelate discipline școlare unde elevii învățau numai din plăcere.

      51
      1
    • Bine ca nu isi facea casa si profesorul de română…ca erai ,,unflat” la muncă si pe acolo.La geografia locală ,care se facea prin clasa a patra iar ai probleme…Gubesch avea casa pe valea Budacului ,o strada din Bistrita unde ti ai lasat opincile la bariera.Budacul e un pic mai incolo.

      3
      45
    • Dupa cum te exprimi autorizatule ,,este o multime foarte mare de profesori”, cacofonie ,,la fel ca casa ” ,plus Inceperea frazelor cu ,,Eu” si ,,Mie ” ,,,profesorii mei” arata ca ai deficiente culturale plus de comportament.Sigur ca si in trecut la Liviu Rebreanu erau beizadele care erau mai protejati.Doar pe Gubesch il durea la bască de partidul lui tăticu lor si daca ,,biologia e o materie care nu necesita mare inteligenta” te citez unde sunt ghilimele in caz ca nu iti dai seama, te ai incadrat perfect intre victimele lui Gubesch pentru ca te a citit ca erai tolomac si pentru tine notele erau esentiale ca sa ai ce arata in carnetul de note.Stiu si eu absolventi de Liviu care au ajuns personalitati marcante in domeniille lor si nu aveau note mari la toate materiile.Erau niste tipi rebeli si chiar si cei care excelau la fizixa ,matematica, romana etc mai prestau prin gradina de la scoala.Pe aia tolomaci de a dreptul Gubesch îi ducea acasa.Asta era regula prietene.Si n ai nici un merit ca ai fost coleg cu unii eminenti…meritul e al lor…Tu,care te lauzi ca o duci bine esti cel mult un functionar prafuit pe la stat care face plecaciuni in fata sefilor si de aia te sperie greva profesorilor sa nu cumva sa se rastoarne ordinea asta in care ai putut dormi pe tine toata viata.

      7
      43
    • Apropo oare unde este colecția de blide țărăneşti adunată forțat de la elevi de către gubeş ?!

      51
      1
    • Colegule nu-l mai băga în seamă pe * că nu înțelege nimic nu vezi că nici măcar un nickname nu poate să-şi aleagă. Nu şti şi tu că cei de pe Valea Budacului au fost todeauna nişte îngânfați nesimțiți vezi aici nesințirea cu ” opincile „. Nesimțirea asta o fi de la pişalău ce le curge pe vale.

      45
      2
    • Iar ai ,,creiat”…,,sti” in loc de stii si ,,îngânfat”.Ăsta esti băi bugetosule.Nu esti in stare sa scrii 3 fraze fara greseli de gramatica si dezacorduri.Vă roade rău râca daca va arată cineva cat sunteti de tembeli.Hai …la alfabetizare si la pomana statului.Asta vă e spaima băi…ca poate cumva se rastoarnă starea asta de lucruri si ăstia ca voi ajung la măturat strada.

      5
      41
    • Pentru * :
      Tu ca şi cadru didactic nu ești bugetar ?
      Uită-te cum scri şi mai ai pretenția să-i înveți pe elevi.
      Nu mai da vina pe elevi că nu învăța și fac mișto de tine jignitule.
      Nu învață elevi tăi fiindcă nu au de la cine învăța !

      37
      2
    • Bai Crack Noris…nu sunt profesor.Sunt unul care vede cum ,,scri” tu țărane si imi place să-i iau in ștangă pe fraieri ca tine cu imaginatie la nick-uri…Iar te-ai spart ca prostul karatistule.,,Scri” din nou.

      3
      28
    • @* Nu ești profesor ci ești profesor masochist fiindcă numai tu te faci de căcat.
      Chiar pe strada voastă a ciudaților de pe valea Budacului se află un cabinet phsihologic în cazul tău ne te va ajuta însă poți sta întins pe sofa și să debitezi acolo toate prostiile ce îți umplu capul măcar prostiile tale acolo rămân în privat și nu te faci de râs în public comentând în continuare aici sau altundeva.

      24
      1
    • Colegilor v-am spus să nu-l mai băgați în seamă pe ăla cu * care este dus cu capul ca și Bălan.

      59
      1
    • Deci esti bugetar cordit …bravo.Cat despre boli băiatule stai mai bine ca mine.Eu nu stiu pe unde sunt cabinetele psihiatrice .Vad ca tu stii.Ia spune gustere…te- a ars vreun podean la ochiul maro cand lucrai pe la Gubesch? Si de atunci iti si place?

      2
      14
  • În Bistrița în noile cartiere este nevoie să se facă şcoli şi liceie noi astfel ca copiii noşti să poată facă ore în condiți normale nu dupămasa sau ore prin subsoluri de clădiri.

    198
  • „Un popor educat e un popor sănătos” N. Iorga. Fiecare investiție în educația unei țări este o investiție în viitorul ei. Dacă investești în educație, în anii următori nu va trebui să investești în alte lucruri. Ca să ai educație de calitate, ai nevoie de profesori buni. Ca să ai profesori buni, trebuie să-i plătești pe măsură.

    7
    5
    • Versurile de mai jos ar explica simplu și magistral ADEVĂRATA problema(dramă) a acestei nații . Un
      Popor dezbinat, destrămat , hăituit prin străinătaturi, destine frânte.
      Aceasta poate fi o cauza a tuturor relelor .🇷🇴 Atâta vreme cât exodul românilor (specialiști , buni, școliți și educați aici, harnici, in floarea vârstei 25-> 45 ani) va continua,
      (Plus,Familii destrămate, copii(elevi) abandonați pe la bunici, mătuși aici)
      totul se va ‘duce de râpă ‘ aici, toate ramurile,tot, educație, învățământ, sănătate, etc.
      ––
      Este despre Oaș,
      dar despre toată țăra defapt:
      „Haaai ! zbiară Țară Oașului,
      Că. oșanu (românu) acasă nu-i ,
      Oșanu (românu) s-o dus în lume,
      C-o gândit c-a fi(ti )mai bine!
      Haaaaiii,
      Supărată -i țara me’❤️💛💙
      Că merg pruncii toți din ie'(ea)
      Supărată -i după mine,
      Că mă duc în țări străine!
      (…)
      Dă Doamne si_acela ceas,
      Să mă poci’ întoarce acas,
      Mi-ar da aurul Carpații,
      Sa nu stau slugă la alții!”
      Sa nu mai stau slugă la alții!”….🎻”Vizionează melodia lui VIOREL NICOLAE POP–ZBIARA TARA OASULUI”
      P.s.(Dialog: „ba Grigo/Mărie! Mă!! Gazdoi!?
      -Nu-i acasă nimeni dragu’ mătușii, toți îs duși în străinătate! „)

      In prezent, circa 5,7 milioane de români lucrează în/ și pentru țări străine!

  • E bine că profesorii au ales acest moment pentru a revendica cereri legitime în sine.?
    Nu prea cred.
    Politicienii înțeleg că atât timp cât părinții, nu sunt de partea profesorilor, vor putea rezista la presiuni în negocieri cei șifonați și discreditați în jocul comunicării sunt tocmai profesorii.
    O altă generație de copii prinși ostateci într-un conflict în care nu au nimic de spus.
    O altă generație de părinți care văd șansele copiilor lor reduse, stressul ratării pasului înainte în viată, oricare ar fi acela.
    Revendicările nu se fac luând prizonieri nevinovați prin șantaj de a nu le încheia situația școlară.
    Unii susțin că de penalizează pe cei mai buni care vor să scape din sistem aplicând internațional.
    Sau poate că la modul cum funcționează politica în România( liderii de sindicat gen Liviu Pop erau cumpărați politic , asta se urmărește imobilizarea unei generații de copiii) pe cheltuiala părinților și întreținând antipatia creată pe profesori.
    Sunt de aceiași părere ca și alții soluția ar fi fost solidarizarea părinților într-o revendicare societală pentru a susține educația,.iar profesorii să continue munca la clasă pentru că și părinții și copiii lor să nu fie penalizați pe nedrept. Ce avem în schimb?
    Părinți care ignoră doleanțele profesorilor născute din revendicări normale costul vieții care a crescut și profesori care însultă în termeni elitiști cei mai buni posibili suporteri și parteneri în revendicări.
    Divide et impera.
    Deci ça să fie efectivă strategia de negociere profesorii ar trebuie să se asigure de încheierea anului școlar, să atragă părinții de partea lor , să negocieze pe termen lung procente garantate din buget cu ajustări la indicii de viață, să fie capabili să recunoască că acceptând introducerea unor materii fără valoare reală educativă ( religie- după atâția ani cât a fost introdusă, chestiunea care se pune e națiunea română mai sigură la nivel de crime, mai morală mai fericită ..sau se pun banii într-un buzunar spart, probabil profesorul de matematică sau informatică ar trebui ajutat la clasă, sau copiii cu dificultăți temporare ) să fie corecți cu copiii și efortul lor tot parcursul anilor școlari.
    Mădălina are un punct de vedere de luat în considerare..cu toate că nu toți profesorii (majoritatea probabil nu)pot fi încadrați în situația respectivă , unii abuzează arbitrar de autoritatea la clasă, în loc să se concentreze pe transmiterea cunoștințelor.

    15
    2
  • La ce cadre didactice au unele școli din Bistrița până și cei de la Leoni ar putea preda acolo mai bine !

    151
    4
  • Am citit mesajul doamnei sa știți ca doar 2 la suta din profesori sunt aplecați meseriei de dascăl restul ;comunisti,incompetenți care au stricat destine .Nu mai cereți nimic în plus ca nu meritați pentru aia 2 la suta care își fac meseria chiar sunteți orbi .Strigături de destine după pregătiri sunteți morți va vindeți cu totul..

    17
    3
  • „Culegi ce semeni” spune un proverb romanesc. Daca lasam oamenii cu putin creier sa decida pentru noi, atunci copiii actualilor elevi vor mai face scoala doar la privat, daca vor avea bani sa plateasca. Cei care credeti ca e normal ca un profesor sa castige intre 30 si 50% din salariul unui sofer pe ambulanta sa stiti ca in curand chiar o sa fie mai bine dotat intelectual un sofer dacat un profesor.
    Politicieni! Desființați naiba o dată pentru totdeauna pensiile speciale si faceti cumva sa nu mai existe aceste diferente uriase intre salarii platite de acelas angajator, statul roman. Doar asa copiii vor alege sa se faca ceea ce le place. Altfel, in functie de posibilități se vor face: judecatori, procurori, medici, asistente ( la stat, nu in privat), politisti comunitari, gardieni in penitenciare, militari, politisti, soferi … si cei mai incapabili se vor face PROFESORI.

    7
    3
  • Nu știu dacă sunt obiectiv,dar nimeni nu trebuie să muncească pe bani putini pentru altcineva.Nu va convine greva profesorilor,duceti-va copii la scoli private și dați cu piciorul în dreptul vostru de a va educa capii gratuit.Platiti impozite către mizeria de ,,stat roman” că știu hoții cum sa ii fure.Dati cu balacaleri in profesori și rămâneți în mizeria in care va complaceți că niște fricoși care nu au curajul să-și ceară drepturile in stradă.Ramaneti o viață asistați sociali fara drepturi,dar va pricepeți să săriți la gatul unor oameni care își cer drepturile.Nu mai niște minți înguste fara studii în palmares cred că dețin dreptatea.

    5
    11
  • Nu înțeleg, dacă vor avea salarii mai mari își vor da mai mult interes la școală? Sunt copii care în clasa a 8-a nu știu să-și scrie numele și este un adevăr, bănuiesc ca profesorii lui sunt în grevă .Cunosc o dna profesor care și-a dat gradul cu copii din alta clasă,pentru ca ea nu a fost capabilă sa-i pregătească.Sunt profesori care într-adevăr își merita această mărire de salariu dar marea majoritate nu.
    Voi spuneți ca sunteți umiliți? Eu, când îmi povestea copilul cum vorbește dna de matematica cu el la clasă nu l-am crezut, dar am aflat în on-line,pentru ca nu avea nicio reținere, jumătate din ora urla și îi făcea în toate felurile și ce rămânea din ora mai și preda ceva, mai mult interes își dădea în particular.Cand am scăpat de ea la sfârșit de clasă a 8_a am nimerit la o dna de fizica schizofrenica cu acte care sta periodic în concediu medical pentru ca nu mai suporta copiii și iar plătim ore la profesorii pensionați pentru a le preda materia, deoarece le trebuie la bacalaureat.Imi este dor de profesorii de altădată care știau sa se facă respectați și le era rușine dacă un elev nu lua admiterea sau bacul, dar acum sunt mulțumiți dacă ia măcar unul.
    DA , eu lucrez 14 ore pe zi sa pot plăti ore la profesori care nu își fac datoria la școală și copilul invata bine are rezultate la olimpiade pe banii mei și profesorul este mândru cu elevul lui.
    Bravo.

  • Învățăm să greșim din greșelile altora, din păcate, deși ar trebui să învățăm să le ocolim. Cu tot respectul pe care îl am pentru profesia dumneavoastră, vă întreb: voi, profesori, învățători, educatori, v-ați gândit vreodată cât de mult i-ați umilit pe copiii mult mai capabili din punct de vedere intelectual decât cei care trebuiau să ia meditații la greu doar ca să treacă clasa numai pentru că erau prost îmbrăcați, pentru că părinții lor nu aveau destui bani pentru meditații, cadouri sofisticate, haine de firmă, excursii de vis (lux) ?! Din atitudinea voastră lipsită de profesionalism au învățat mulți copii să își ironizeze colegii, oare la asta v-ați gândit vreodată?! Plus notele mediocre acordate pentru a vă putea ,,ridica ” favoriții. Și ar fi multe alte plusuri, vechi de când lumea, care ar trebui să vă dea de gândit, dar mă opresc aici.

    28
    1
  • La ce voucher fac referire ”profesorii” din poza care insoteste articolul?!? Cumva la voucherul de vacanta? Pai, da! Acela, asa cum ii si spune numele, este voucher de VACANTA! Adica e pentru a merge in vacante in tara, voi si familiile vostre. Nu e pentru rata la banca, nici pentru facturi, nici pentru altceva. Ar fi trebuit sa stiti asta, doar sunteti intelectuali, stiti sa cititi, stiti sa va informati, intelegeti ce cititi (doar nu oti fi analfabeti functionali)… Daca nu il vreti, il puteti refuza si nu mai platiti nici ”marele” impozit de care va tot plangeti pentru a avea acest beneficiu. De care voi, de bine de rau, va bucurati, spre deosebire de mult-hulitii angajati din privat. Deci, il refuzati pur si simplu! Nu il luati si nici nu faceti alte ilegalitati cu el, gen vandut la alti colegi la jumate din valoare, schimbat pe butelii sau alte bazaconii. Mergeti, intelectualilor, in vacanta! Ca aveti timp! Si aveti si bani!

    4
    3
  • Pentru Primarul Bistriței: Când faceţi parcări lângă şcoli și licee sau profesorii nu au dreptul la condiții decente de muncă și părinții nu au dreprul să-și aducă copii în siguranță la școală ?

    140
    1
  • Copiii nu umilesc decât de atâtea ori cât li se permite. Ei testează limitele o dată, de două ori… Dacă nu îi disciplinezi, sigur că își vor permite multe. Dacă ați ajuns în situația în care elevii și-au permis una alta, înseamnă că, undeva ia-ți încurajat să ajungă acolo. Poate nu le-ați atras atenția la momentul potrivit, asupra acțiunilor lor greșite. Au văzut că le merge o dată, de două ori… Am avut profesori cu mână de fier care impuneau disciplina la clasă prin privire și atitudine. Un pic dacă sărea careva calul, primea educația cuvenită. Am avut și profesori care habar n-aveau să controloze o clasă, se crea debandadă și apoi se plângeau că nimeni nu-i ascultă. Copiilor trebuie să le arăți clar unde sunt limitele. Să respecte regulile. Încă n-ați învățat asta?
    Și apropos de umilire, sunt destui profesori, educatori etc care umilesc copiii, la rândul lor. Uitați-vă puțin și în oglindă.
    În altă ordine de idei, un protest trebuia făcut de mult. Când corupția din învățământ, bullyingul, notele date pe nemerit, lipsa de materiale de lucruri și toate celelalte lucruri de care vă plângeți acum, erau doar în fașă. Vorbiți de demnitate și onoare, când ați lăsat lucrurile să scape de sub control, dar săriți când sindicatele vă spun „săriți” pt măriri de salar- și vă mai și jucați cu nervii elevilor și a părinților, pe deasupra. Bun, să zicem că obțineți măririle pe care le cereți. Dar atitudinea și comportamentul domniilor voastre, ca și dascăli, se va schimba oare? Permiteți-mi să am multe semne de întrebare și îndoială. La fel cum nu aveți încredere în guvern, așa am pierdut noi foarte mulți încrederea în oamenii de la catedră.

    6
    2
  • Web-cam, in fiecare clasă, posibilitate acces de oricine, sa vedem și noi, ce și cum…poate și noi avem ” coatele tocite” știm să analizam

    4
    3
    • Nu se poate !!! Este deocamdată ilegal! 🎥 Citiți despre „face -recognition video camera laws” este ilegal sa filmezi copiii minori ! Trebuie „blurr”pe fețe etc . Se încalcă Drepturile$libertatile omului etc poveste lungă! A fost în 2017 parcă un caz câștigat de un profesor în Croația sau Serbia, citiți pe net.

      3
      1
    • Cazul era : cauza Antović și Mirković c. Muntenegrului (cererea nr. 70838/13), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că supravegherea video a sălilor universitare încalcă dreptul la viață privată….!! ÎNCALCĂ dreptul
      la protecția datelor personale,!!!! și profesorii au declarat că nu au putut avea niciun control efectiv asupra informațiilor colectate și că supravegherea video a claselor fost ilegală.”(CEDO).

      2
      1
  • Respectul este atunci când tu ca profesor vi la ora de dirigenție şi te aşezi în ultima bancă iar copii te cheamă să stai cu ei în prima bancă !!!!!!!!!!!!!
    Nu ca primarul care se bagă singur în față peste tot deşi de cele mai multe ori habar nu are ce se întâmplă acolo, Vezi aici careul de la începutul şcolii şi altele asemănătoare.

    64
    2
  • Câte licee şi şcoli noi a făcut
    sau va face Primăria Bistrița în noile cartiere ale oraşului unde domiciliază majoritatea parte a copiiilor ?!

    70
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS