Cireșoaia a îmbrăcat straie albe la început de aprilie, semn că anul ar putea fi unul bogat în fructe. Localitatea care are livezi clasice de cireși pe mai bine de o mie de hectare, cu o multitudine de soiuri, reprezintă o curiozitate pentru lumea științifică internațională.
Satul Cireșoaia, cunoscut pentru varietatea mare de soiuri de cireșe, de la albe, până la negre, de la mici până la foarte mari, cu gusturi și arome deosebite, a devenit un adevărat mănunchi de flori albe acum, la început de aprilie. Zona are un microclimat foarte bun pentru cireși, dealurile fiind molcome, care, de regulă, nu sunt afectate de înghețurile de primăvară.
Oamenii de știință sunt fascinați în continuare de livezile clasice din această zonă și de faptul că localnicii încă adună vara cireșele urcându-se în copaci de 3 până la 6 metri înălțime, așa cum Timp Online a scris AICI.
Multitudinea de flori din această primăvară poate fi un semn că anul va fi unul bogat în cireșe, iar dacă nu mai vine niciun îngheț, atunci sunt toate șansele să ne putem bucura de recolte bune.
Pentru astăzi, meteorologii anunță temperaturi de 23 de grade Celsius, iar pentru săptămâna viitoare chiar de 27 de grade Celsius. De la jumătatea acestei luni însă, maximele zilei se vor situa în jurul valorii de 15 grade Celsius.
Pe cand Ciresoaia se numea Magyardecse ciresii din soiuri diverse se plantau de catre toti locuitorii satului. Traditia locului spunea ca un fecior nu se poate insura daca n-a plantat sau n-a altoit cel putin un cires. De acei ciresi de 6-8 m inaltime sunt fascinati si se minuneaza azi specialistii. Traditia cultivarii ciresilor cuprindea o zona mai larga cuprinzand si satele : Nires , Sanmarghita , Malut , Malin , Branistea. In aceele vremuri si miresele isi coseau singure rochiile (de mireasa). Ciresii din poza , procurati din pepiniere unguresti (nu din Unguras!) , rodesc foarte repede , la doi trei ani de la plantare , dar durata lor de viata nu va depasi 20 de ani iar oamenii de stiinta nu vor mai fi fascinati peste ani. …Pentru ca in zilele noastre nici miresele nu mai cos (nu mai stiu si nu mai au de ce sa stie !) ci isi procura rochiile de la targul de nunti (the wedding fair , pentru cei care nu vreau s-o spuna in romana!). Ei , alte vremuri , alte gateli!
Degeaba dacă din cireşe nu se face țuică.
Pai de ce sa isi mai faca miresele rochii? Vorba ta, alte vremuri, alte gateli, ca astazi miresele sunt deja „altoite”, de aceea baietii nu mai altoiesc ciresii
Mici şi chinuiți cireşi ăia se vede că sunt beliți la sânge. În curte la bunici am un cireş mare şi frumos care face începând din iulie toată vara nişte cireşere mari şi dulci mamă mamă, fără să fie stropit sau tăiat.
E interesant modul in care s-au format satele maghiare.
Dipsa, in vale (sași) Tonciu (maghiari) pe deal, Bretea (maghiari) Ciresoaia (maghiari) pe deal.
Lechinta (sasi) in vale, Țigău (maghiari) pe deal.
S-au ocupat cu lucruri diferite;
Sașii cu agricultura , maghiarii pe deal cu pomicultura, cu pădurea, fructele de pădure, vânătoarea, etc.
Dacă stau și mă gândesc bine, această conviețuire a diferitelor naționalități a funcționat bine, pentru că naționalitățile au trăit împreună în Transilvania , dar despărțite. Fiecare cu satul ei.
Și atunci mă întreb dacă e un dezavantaj sau un avantaj ca maghiarii au satele lor, ca românii au satele lor, ca penticostalii au satele lor (Maieru), tiganii au un cartier al lor, la Viisoara?!
Poate ca e bine ca tiganii sunt împreună și nu sunt răspândiți prin fiecare scara de bloc!
E mai bine să trăim toți amestecați, ? Dispare diversitatea, o să fim cu toții la fel!
Doar sociologii buni și foarte buni , pot răspunde la această întrebare. Nu orice sociolog.
Sociologii Din Danemarca, probabil. 😂 😂 😂
@Prunul
Deh! 🍒 da Doamne vreme bună; fără ploaie cu gheață! 🌼🌼🌼
LASĂ că merg bine unu cu altul : prun+cireș = ciresata /vishinata! Cum.ar zice nemții și francezi Snaps/Lichior KircheLiqueur🍒
Vişinata se face numai cu vişine nu din cireşe cea ce sar putea numi cireşată nu are nici un gust.
Cireaşa se pune pe tort doar ca tortul să arate bine fiindcă nu are gust de aceea se poate pune pe oricefel de tort.
Cireşele crude din pomi negrebăți sunt foarte bune . Dulceața de vişine sau de căpşuni sunt de departe mult mai bune decât dulceața de cireşe.
Lichior de cireşe amare este doar un moft nu este chiar aşa de bun numai că este foarte rar foarte puțin oameni fac lichior de cireşe amare fiind foarte rar cine a băut se laudă cu aceasta că doar nu o să spună că nu-i nuştiu ce că nu-l poate contrazice nimeni.
Nu e proble. că nu apreciați aceste fructe…gusturile nu se discută.
P.s.
Cireșele se pun și IN TORT , într-una din cele mai cunoscute rețete europene /fr, tort Foret Noire/padurea-neagra: Vizionează 🍰„OBJECTIF CAP PÂTISSIER N°16 : 🍒LA FORÊT NOIRE” pe YouTube avec cerises, chocolat,sans/avec alcool
https://youtu.be/T4Z6GarK6Sg?si=B_I7vauvI-KLlG_F