Un muncitor în vârstă de 40 de ani care monta ferestre din PVC la un ansamblu de locuințe în construcție din Bistrița a decedat după ce a căzut de la etajul 7 al imobilului.
La fața locului au mers echipe de criminaliști de la Inspectoratul de Poliție Județean și inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistrița-Năsăud.
Bărbatul, angajat al unei firme de tâmplărie PVC și aluminiu, monta ferestre din PVC într-un ansamblu rezidențial în construcție situat pe strada Libertății din Bistrița, unde a funcționat pe vremuri Registrul Auto Român (RAR) iar acum se lucrează la un complex de locuințe colective.
Anchetatorii încearcă să afle în ce condiții s-a produs tragedia care este încadrată ca accident de muncă.
”Persoană căzută de la înălțime, aproximativ 15 m. Când au ajuns echipajele la locul solicitării, bărbatul prezenta leziuni incompatibile cu viața. Din nefericire, a fost declarat decesul la fața locului”, a menționat ISU Bistrița-Năsăud.
”Polițiștii Biroului de Investiții Criminale au fost sesizați, prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că în municipiul Bistrița o persoană a căzut de la înălțime, fiind în stare de inconștiență. Din primele verificări efectuate la fața locului a reieșit faptul că un bărbat de 40 de ani din Bistrița, în timp ce efectua lucrări la etajul VII al unui bloc în construcție, a căzut de la înălțime. Din nefericire, bărbatul a decedat. În cauză a fost întocmit dosar penal, urmând a fi stabilite cauza și împrejurările exacte în care a avut loc evenimentul. Totodată, va fi dispusă necropsia care va stabili cu exactitate cauza decesului. De asemenea, a fost sesizat și Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistrița-Năsăud, pentru efectuarea de verificări de specialitate”, a precizat Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
În cursul anului trecut, au fost înregistrate la ITM Bistrița-Năsăud peste 50 de accidente de muncă cu 57 de persoane accidentate dintre care două mortal.
Cele mai multe accidente de muncă au fost în construcții – 9 accidentați, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor – 6 accidentați, silvicultură și exploatare forestieră – 7 accidentaţi, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice – 4 accidentați și fabricarea de mașini, utilaje și echipamente – 4 accidentați.
credeti-ma ca nu prea se joaca cu asta firmele serioase…dar muncitorii, multi dintre ei se grabesc si nu resptecta norme de securitate in munca! uitati-va pe toate scehelele din Bistrita daca au echipamente…desi li se face instructaj si tot ce trebuie. Patronul nu poate sta langa fiecare angajat, acestia trebuie sa fie foarte constienti de siguranta lor iar daca vad ca patronii nu le ofera echipamente speciale si instructaj sa refuze sa se urce la inaltime sau sa faca munci periculoase.Dirigintele de santier si responsabilii de santier trebuie sa fie prezenti acolo si sa nu ii lasa fara protectie sa lucreze…dar toti tac, sunt in alta parte….si iata ce tragedii se intampla.
În primul rând omul trebuie să se protejeze! Apoi protecția muncii! Neatenția,graba etc!
In orice conditii, fara exceptie, vina este a Angajatorului.
Lucrul la inaltime este un element foarte important in UE, dar care, in Romania este vazut ca un simplu job.
Lucrul la inaltime presupune existenta de plase de siguranta, oamenii sa aiba ham, coardele sa fie legate special, lucruri care in Romania sunt obligatorii numai daca specifica legea.
In plus, in tarile vestice santierele de blocuri presupun asigurari speciale. Asigurari speciale fara norme clare de asigurare a securitatii la inaltime… povesti…
Sincere Condoleante!
Autoritățile sunt de vină!
Am văzut ce schele de doi bani se folosesc în România, la reabilitarea tehnică a blocurilor.
Sunt foarte, foarte periculoase, nesigure, iluminate necorespunzător, plouă pe ele, te bate vântul.
Am văzut și cum arată schelele în străinătate, de zici că sunt statii spațiale care orbitează în jurul pământului. Acoperite,( nu ploua) , cu multe bare de protecție, cu scări, largi de 1 metru, etc
Am vrut să postez un video, să vedeți cum arată.
Schelele din România ar trebui INTERZISE, pt ca pun în pericol viața muncitorilor!
Legislația trebuie modificată, iar firmele obligate să folosească alte schele, care să corespundă anului 2024.
„Un muncitor în vârstă de 40 de ani..Persoană căzută de la înălțime, aproximativ 15 m😨” inima? Căldura?
Păcat de tinerețea acestui om! In putere ,și-n floarea vârstei…
Dumnezeu să-l ierte! Păcat.
@Gk. De unde știi că avea păcate ? Poate Odihnească în pace!
Schele aduse din Germania din fier pe care nemții nemaifiind omologate le-au reciclat , și românul smekeria le-au adus la România pentru că aici viața omului nu contează decât banii , altceva nimica !
Nu va mai cacati pe voi si incercati sa fiti obiectivi, schele aduse din strainatate nu au nici o problema daca sunt montate corespunzator, iar in ce priveste protectia la locul de munca, degeaba iti face angajatorul instructaje si iti ofera echipamente daca pe tine te doare la basca, lucrezi la bustu’ gol , in slapi, bei bere in loc de apa samd. Cati din voi , purtati ochelari de protectie atunci cand lucrati cu un flex, circular, masina de găurit? .Primul lucru pe care il face romanu’ cand isi cumpara flex este sa ii dea aparatoare de protectie jos iar ca sa mergem mai departe cati purtati centtura de siguranta la volan?, cati si-au dezactivat airbag’urile cu manuta lor?, iar exemplele pot continua …, problema este ca noi romanii suntem nepasatori in ce priveste siguranta noastra.
@ Unualtu ! Respect pentru comentariu! Ai pus punctul pe,, I,, !