Politică

Ioan Deneș: Este nevoie de măsuri rapide, urgente și hotărâte

La Senat a fost dezbătută și adoptată propunerea legislativă privind modificarea art. 2 alin. (3) lit. b) şi art. 11 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Senatorul PSD Ioan Deneș a spus în plen:

”Această inițiativă legislativă este o inițiativă bună, pentru că vine să ajute în creșterea operativității acelei comisii care se constituie la nivelul UAT-ului pentru prevenirea combaterii acțiunilor ursului brun împotriva vieții și a bunurilor oamenilor din acea localitate, însă, dacă aș folosi o expresie metaforică, toate aceste acțiuni sunt doar acțiuni pompieristice, în sensul că atunci când apare incendiul, adică când apare pericolul, mergem și stingem incendiul. Problema de fond rămâne în continuare și această problemă de fond este, de fapt, că în România numărul urșilor crește de la un an la altul, acest lucru ducând la creșterea pericolului pe care îl are ursul asupra activității și vieții oamenilor din țara noastră.

Îmi aduc aminte că în urmă cu o lună de zile, în județul Brăila, lângă Făurei, a apărut pentru prima dată în istoria acestui județ o ursoaică cu pui lângă Făurei, lucru de altfel declarat de șeful AJVPS Brăila. Ce înseamnă asta? Că – sigur, și pe fondul schimbărilor climatice – realitatea este că în România ursul nu mai hibernează și el are o activitate continuă 12 luni din an, asta însemnând că ursul are o probabilitate foarte mare – și realitatea ne spune asta – să nască două rânduri de pui pe an.

Ce este de făcut? Un lucru simplu. Trebuie să înțelegem noi, Legislativul, cât și societatea civilă, organizațiile neguvernamentale că dacă nu vom lua măsuri rapide, urgente și hotărâte… un singur lucru aș vrea să amintesc pentru specialiști: schimbarea cotei de intervenție în cotă de recoltă, așa cum era până în 2015. Dacă nu vom face acest lucru, ne vom trezi, într-un timp foarte scurt, cu ursul pe plajele Mării Negre. Va trebui concesionarii să facă, probabil, un loc special, așa cum este locul pentru cearșafuri, un loc special pentru urși. Deci, drept urmare, dragi colegi, noi, ca legislativ, și, bineînțeles, societatea civilă va trebui, împreună, bărbătește, să luăm măsuri urgente în ceea ce privește controlul înmulțirii urșilor în România”.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.