IPS Andrei – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a resfințit luni 6 mai, în a doua zi de Paște, bisericuța din lemn cu hramul ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” aflată în incinta Muzeului Bistrița.
Ierarhul a oficiat apoi Sfânta Liturghie pe scena amplasată la Muzeu, în prezența oficialităților locale și a sute de credincioși.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, starețul Mănăstirii Nușeni – arhimandritul Paisie Iloaie, protopopul de Bistrița – preotul paroh Alexandru Vidican, preotul paroh Nicolae Feier, preotul paroh Vasile Beni, preotul Emanuel Vidican – secretarul Protopopiatului Bistrița, preotul pensionar Simion Bretfelean și preotul pensionar Liviu Șugar.
După citirea pericopei evanghelice, pornind de la îndemnul Înțeleptulului Solomon, care, în Cartea Pildelor, capitolul 22, versetul 6, zice: ”Deprinde-l pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă și chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea”, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța catehetică a sărbătorilor și a slujbelor în educarea tinerei generații.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Bisericii ”Coroana”, dirijată de prof. Rozalia Fucă-Tomescu. La chinonic, interpreții de muzică populară Alexandru Pugna și Camelia Pașca Suciu au interpretat pricesne.
La finalul slujbei, pentru implicarea activă în viața Bisericii și a comunității, în semn de prețuire și recunoștință, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Andrei a acordat Crucea Patriarhală pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.
”Dedic Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție acordată de Patriarhia Română și primită într-un cadru feeric, oamenilor și enoriașilor Bisericii Ortodoxe, pe care o voi sprijini atâta timp cât voi fi pe acest pământ. Mă onorează această distincție, dar ea aparține cetățenilor acestui județ, cărora le mulțumesc pentru sprijin și încredere”, a postat șeful CJ.
Conform Wikipedia, biserica din curtea Muzeului Bistrița este un vechi lăcaș de cult greco-catolic din satul Leurda, comuna Cășeiu, județul Cluj, care datează din a doua jumătate a secolului XVIII-lea și are hramul ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. În anul 1998 biserica a fost mutată la Bistrița.
În a treia zi de Paște, marți 7 mai, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei se va afla la Biserica ”Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Prundu Bârgăului, cu prilejul sfințirii lăcașului de cult.
Ăștia fac câte o biserică în curtea fiecărei instituții aflate în subordinea CJ? Pe când următoarele, și unde? Zic să începem cu Aquabis, apoi la Teraplast Arena, așa între două reprize mergem și la vecernie. Penibili comasații ăștia.
În curtea muzeului nu s-a făcut, ci se află o biserică de lemn care are vreo 300 de ani. Piesă de muzeu, așadar. Dacă trebuia resfinţită, nu știu.
Resfințirea nu este valabilă degeaba s-a deranjat ionica. Tot ce a fost sfințit odată așa va rămâne pe veci. Așa este și cu biserica de lângă hotelul coroana. Degeaba se supăra alții dar bocancul sovietic încă este purtat cu mare fala in țara asta. Oare se simt mândri fratii creștini ortodocși când înaltele fete bisericești confisca și resfințește bunul si istoria altora??? Fiecăruia i se va rasplatii după faptele lui… spune o vorba.
@soV
Cum spunea un regizor :
” trebuie sa fii destul de inteligent,
inteligent pentru a nu TE lăsa folosit de conservele rușilor din România”.
„In Transilvania, sec.18, s-a realizat prin Momeală, răpire şi Siluire, tot ceea ce este – papism! ”
„DISTRUGI un POPOR, DACĂ îi DISTRUGI CREDINȚA”,zice un proverb.
🕯️De-ar putea MORȚII (de mai jos) să-ți vorbească, te-ar lămurii ei ✝️. :
„Capetele țăranilor martirizati au fost ridicate apoi pe pari la poarta caselor în care locuiseră, iar bucăţi din trupurile ciopârţite au fost aşezate la răscruci de drumuri. ” Așa sfârșeau cei care nu se lepădau de credința strămoșească:
„Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibiel;
„In închisoarea de la Kufstein, si-au sfârșit viața mulți mărturisitori și mucenici ai Ortodoxiei transilvane.
În 1780 ….”Austria:
„Pe la mijlocul veacului al XVIII-lea, din rândul preoților și al credincioșilor ortodocși români din Transilvania s-au ridicat numeroși apărători ai dreptei Credințe în fața încercărilor autorităților habsburgice de a-i înstrăina de „Legea strămosească”.
https://basilica.ro/en/commemorative-plaque-installed-at-kufstein-prison-to-honour-the-holy-transylvanian-confessors/
„În timpul luptelor pentru păstrarea credintei ortodoxe au pătimit Sfinti Martiri si Mărturisitori, ieromonahii: Visarion Sarai si Sofronie de la Cioara, preotii Ioan din Gales si Moise Măcinic din Sibiel, credinciosul Oprea Miclăus din Săliste, canonizati în 1992 de Biserica Ortodoxă ca sfinti, bătrânul Tănase Todoran din Bichigiu, Bistriţa-Năsăud ( tras pe roată), apoi
!!!! sutele şi miile de credincioşi şi călugări ştiuţi doar de bunul Dumnezeu:
🕯️Oprea Miclăuş ( Săliştea Sibiului ) a fost un ţăran care a dus de 3. trei ori la Viena, „la împăratul”, plângerile românilor din Transilvania. Pentru îndrăzneala lui, a fost arestat şi închis la închisoarea Kufstein.
Tot aici a şi murit.
– 🕯️Pr.Ioan din Galeş a fost preot ortodox, hirotonit în Ţara Românească, deoarece în Transilvania nu exista atunci nici un episcop. Pentru că-şi apăra credinţa, în anul 1756. a fost arestat şi dus în lanţuri la Sibiu. Din ordinul împărătesei Maria -Tereza a fost dus la închisoarea din Deva, apoi transferat într-o închisoare din Gratz. În cele din urmă ajunge la Kufstein.
Despre el există mărturia că a stat închis acolo cel puţin 24 de ani !!
-„În pământ de m-or băga / Nu mă las de legea mea”. (strămoșească, ortodoxă) astfel:
„Şedinţa s-a pronunţat în ziua de 12 noiembrie 1763, şi conţine următoarele pedepse: 🕯️ –Tănase Todoran a lui Dănilă din Bichigiu în vârstă de 104 ani să fie: frânt cu roata de sus în jos, capul lui să fie legat de o roată, pentru că a reţinut pe oameni de la unire şi de la înrolare. Vasile Dumitru a popii din Mocod, Marin Grigore din Zagra, Vasile Oichi din Telciu, condamnaţi la moarte prin spânzurătoare şi trupurile neînmormântate, pentru aceeaşi vină. ”
Înainte „bătrânul Tănase Todoran s-a dus la episcopul unit (!! controversat) Petru-Pavel Aron,
şi i-a spus: „Fătul meu, de unde eşti?”. Acela i-a răspuns: „De la Blaj!”. Tănase Todoran a adăugat: „Dacă eşti de la Blaj şi împărăteasa ţi-a dat domeniu, du-te acolo şi stai liniştit, nu ne tulbura pe noi în credinţa noastră!”. După aceea, l-a luat pe vlădică de mână şi l-a condus ca să nu năvălească asupra lui mulţimea tulburată. Grănicerii năsăudeni l-au înfruntat apoi şi pe generalul Buccow, (….).
–-Tănase Todoran din Bichigiul Năsăudului: un martir al neamului şi legii româneşti
https://radiorenasterea.ro/tanase-todoran-din-bichigiul-nasaudului-un-martir-al-neamului-si-legii-romanesti/
https://ganduridinortodoxieweb.wordpress.com/2019/01/24/in-transilvania-s-a-realizat-prin-momeala-rapire-si-siluire-tot-ceea-ce-este-papism/
https://doxologia.ro/sfintii-visarion-sofronie-oprea-ioan-din-gales-moise-macinic-din-sibiel
Altă sursă: Preot Profesor DUMITRU STANILOAE:
„UNIATISMUL DIN TRANSILVANIA
INCERCARE DE DEZBINARE A POPORULUI ROMAN”
BUCUREȘTI,1973.
–––-Context istoric mai llarg :
–––Marele Principat al Transilvaniei — în germană Großfürstentum Siebenbürgen- a fost, începând cu anul 1711, o parte constituentă a „Monarhiei Habsburgice” care a cucerit, treptat, după 1699, fostul Principat autonom al Transilvaniei, ce fusese până atunci tributar/sub jugul Otomanilor.
@m,habsurgii
In județ, spre Dej, avem și o mănăstire frumoasă, închinată acestor sfinți ,martiri, chiar în Bistrița -Nasaud:
🔸MĂNĂSTIREA⛪ “SFINŢII MĂRTURISITORI ARDELENI” PETRU RAREŞ🛡️🗡️Ciceu-Corabie-
„Ridicat în cinstea domnitorului Petru Rareș, 🔸așezământul monahal îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului și Preoții Mărturisitori şi Mucenici Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel.
🔸Primul stareț numit al noii chinovii Părintele Protosinghel Teofan Timiș,(…)Mănăstirea, respectiv așezată lângă cetatea Ciceului– monument istoric din secolele 13/14- XIII-XIV – este „gazdă” de peste 50 de ani a unui festival închinat memoriei voievodului Petru Rareș, organizat sub numele de „Serbările Cetății Ciceului”, eveniment care are loc în prima 1.a duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului din 15 august, a”.
🔸Vizionează: MINUNAT- „DJIMini 3 Pro | România, dronă, Mănăstirea Petru Rareș Vodă, Cetatea Ciceului (jud. Bistrița-Năsăud)” pe YouTube
https://youtu.be/Jg2qCUm74lk?si=9GiV5BbLLQUB7JKs
Sursa:
https://www.protopopiatulbeclean.ro/manastirea-sfintii-marturisitori-ardeleni-petru-rares/
Cizmele si tunurile austriece ale lui von Bukow.
21 octombrie 2024:
„Cuvioşii Mărturisitori✝️ Visarion, Sofronie şi Sfântul Mucenic Oprea împreună cu Sfinţii Preoţi Mărturisitori Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel sunt pomeniţi de Biserica Ortodoxă Română în ziua de 21 octombrie, ca mărturisitori ai credinţei ortodoxe.
Mărturisitori şi mucenici sărbătoriţi astăzi au fost trecuţi în rândul sfinţilor de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române pentru lupta lor de apărare a Ortodoxiei în Transilvania, împotriva uniaţiei.”
Sursa: https://newsweek.ro/timp-liber/sarbatoare-21-octombrie-ce-e-bine-sa-faci-azi-sfintii-care-au-aparat-ortodoxia-in-transilvania
@Franzy Buna dimineața! Ați venit la serviciu după sărbători? Unde s-a mutat cu birourile secția de propagandă a pcr până se schimbă fereștrile la prefectură? Așa și zi mai departe care-i treaba cu cizmele lui Bukow?
Motto:
„Stăpâniţi, românilor, de acelaşi dor
Să fim iarăşi doar o turmă şi-un Păstor.
Doamne Sfinte şi-ndurate, dă-ne iarăşi unitate, cum a fost
De când ne-am născut creştini după Hristos!”
(Priceasna – Dă-ne, Doamne, unitate)
Sciziunea crestinismului a început de la Marea Schismă din 1054, care a fost o consecinţă a înstrăinării treptate dintre Roma şi Constantinopol. Putem vorbi, pe de o parte, de cauze de ordin politico-religios şi, pe de altă parte, de cauze dogmatice. Dincolo de neînţelgeri privind lumea materială şi interesele politice, cauzele dogmatice au jucat şi ele un rol important. Existau trei probleme majore. În primul rând, cea legată de Filioque, un adaos la formula Crezului din 381. În secolele V-VI, două concilii ţinute la Toledo marchează modificarea Crezului în Apus prin adăugarea formulei „Duhul Sfânt care de la Tată şi fiulpurcede”. Aceasta e preluată în Franţa, Italia şi Germania, iar la începutul secolului al XI-lea, Henric al II-lea e încoronat împărat de către Papă, ocazie cu care se cântă Crezul modificat. Acest fapt a statuat recunoaşterea de către Papalitate a noii formule. Cea de-a doua diferenţă stă în ritualul împărtăşaniei:folosirea azimei în vest şi a pâinii dospite în est. Apoi, celibatul preoţilor era obligatoriu în occident, în timp ce preoţii bisericii orientale se puteau căsători (o singură dată). În secolele XII-XIII, se va adăuga şi problema purgatoriului, concept pe care ortodocşii nu îl acceptă.
Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică) a luat ființă în Transilvania în anul 1700, prin trecerea episcopului ortodox ardelean Atanasie Anghel, împreună cu o parte din clericii și credincioșii săi, la Biserica Romei, înseamnând întoarcerea la credinţa în care s-a zămislit şi în care a trăit zece veacuri poporul român credinţa dela care fără voia şi ştirea lui a fost rupt la 1054.
In Rânduiala Miezonopticii din toate zilele se spune : „Însuți, Doamne, primește și rugăciunile noastre în ceasul acesta și îndreptează viața noastră spre poruncile Tale; sufletele noastre le sfințește, trupurile curățește, cugetele îndreptează, gândurile curățește și ne izbă- vește de tot necazul celor rele și al durerii. Ocrotește-ne cu sfinții Tăi îngeri, ca, prin mijlocirea lor, fiind păziți și povățuiți, să ajungem la unitatea credinței și la cunoștința slavei Tale celei neapropiate, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin.”
De aceea, Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică) ar putea fi o cale prin care „să ajungem la unitatea credinței creştine”.
@victor
Hristos a înviat!
–-
Singur ortodoxia🇷🇴⛪
04 mai 2024 la 01:51
Lectura suplimentară:
„In 1761 , Curtea de la Viena’ il trimitea în Transilvania pe generalul Adolf Nikolaus von Bukow, numit comandant militar și guvernator al Transilvaniei.––
–-astfel, au inceput represalii groaznice împotriva românilor ortodoxi: episcopul catolic Bajtay s-a îngrozit😨 de măsurile generalului Bucow, când acesta a declarat că va extermina pe ‼️. toţi românii din ţinutul Bistriţei, ‼️. fiindcă nu voiau să primească Uniaţia. ,,M-am cutremurat la propunerea Excelenţei sale, a d-lui baron de Bucow, care voia să detaşeze un corp de 2000 de soldaţi re, contra districtului amintit, pentru a-i masacra pe toţi, fără a-i distinge pe cei vinovaţi de cei nevinovaţi.” Acest general criminal Bucow va distruge aproape toate mănăstirile ortodoxe din Transilvania (în concepția istoricilor existau cca. 200 astfel de mănăstiri).
Monahii care adesea au preferat moartea decât părăsirea locașului de nevoință au murit adesea, fiind dați 🔥pradă flăcărilor care ardeau locașurile, majoritatea fiind făcute din lemn.
––––
Totuși, majoritatea poporului român din Ardeal a rămas ortodoxă// Greco-catolicismul cu tot ceea ce a însemnat și acesta: uciderea, torturarea celor care nu acceptau să se unească cu Roma, dărâmarea, incendierea, distrugerea bisericilor şi mănăstirilor ortodoxe nu i-a îndepărtat pe români de la legea românească (Ortodoxia)!!
–––––––
Sursa: pr.Stăniloae, Dumitru, „Uniatismul în Transilvania, încercare de dezmembrare a poporului român”, Editura Institutului Biblic,1973. (Și)
https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/03/16/actiunile-represiive-ale-generalului-adolf-nikolaus-von-bukow-impotriva-populatiei-romane-ortodoxe-din-transilvania/
https://timponline.ro/in-a-doua-zi-de-paste-ips-andrei-resfinteste-bisericuta-de-la-muzeu/ În a doua zi de Paște, IPS Andrei resfințește bisericuța de la Muzeu – TimpOnline.ro
„Mda…
🛡️🗡️In timp ce noi (rumânii) aici, eram straje la hotare, plăteam biruri, sărăciți și umiliți, și ne luptăm non-stop cu OTOMANII, și mâncăm malai și urzici fierte,
Ăștia din vestu- decadent o Huzureau!! Documentare făcute de francezi și italieni:
–––
„Toti Pap-ii au fost mari colecționari de artă.In Film „găsim „de toate” la muzeele din Vatican, inclusiv opere din Antichitate, pictures-nuduri , statui bărbați-nuds;etc:” Vizionează „Secret Museums: Erotic Art at the Vatican?” pe YouTube-Vizionează „The Belvedere Torso in The Vatican” pe YouTube
https://youtube.com/shorts/Ikn1BAZ4Vfg?si=1sHfMKYNTQNOSNc-
https://youtu.be/ExXGYvVNHA8?si=3HNSuB3bKev0RKr3
The Naked 🤦😨Sculptures at the Pope’s Vatican Museum Shows.” pe YouTube
https://youtu.be/ozRjnOYRhSY?si=Jn6EToqDMqL7Fs1u
–-
https://timponline.ro/in-a-doua-zi-de-paste-ips-andrei-resfinteste-bisericuta-de-la-muzeu/ În a doua zi de Paște, IPS Andrei resfințește bisericuța de la Muzeu – TimpOnline.ro
,,fereștrile” …Vektore…