Economie

O comună de pe Valea Bârgăului vrea să ridice pe un hectar un parc fotovoltaic

O centrală fotovoltaică ar urma să asigure consumul de energie pentru o comună de pe Valea Bârgăului. Proiectul este în analiză la Agenția Județeană pentru Protecția Mediului, care trebuie să se pronunțe în legătură cu impactul lui asupra mediului.

Proiectul privind realizarea unei capacități de producere a energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu al comunei Josenii Bârgăului a fost realizat de o firmă din Baia Mare, studiul de fezabilitate fiind prezentat Consiliului Local la sfârșitul anului trecut.

Conform acestuia, proiectantul a analizat două scenarii:

  • instalarea unui sistem fotovoltaic de 200,2 kWp, alcătuit din 364 de panouri fotovoltaice a câte 550 Wp fiecare, instalarea a 4 invertoare de 25 kWp fiecare și a 2 invertoare de 50 kWp fiecare, respectiv realizarea unui post de transformare de 200 kVA – valoarea totală a investiției 429.000 de euro (2,1 milioane de lei)
  • instalarea unui sistem fotovoltaic de 200,2 kWp, alcătuit din 444 panouri a câte 450 Wp fiecare și a 10 invertoare de 20 kWp fiecare și a unui post de transformare de 200 kVA – valoarea investiției 476.000 de euro (2,3 milioane de lei)

Consiliul Local a aprobat prima variantă care are o valoare eligibilă de 1,7 milioane de lei fără TVA și cheltuieli neeligibile de 5.000 de lei și TVA de 338.450 de lei. Contribuția proprie a UAT Josenii Bârgăului este de peste 1 milion de lei cu TVA.

Panourile ar urma să fie montate în localitatea Rusu Bârgăului, pe un teren de 10.000 mp, situat în intravilan, având orientare sudică. Autorii studiului consideră că centrala va funcționa la parametri buni întrucât comuna Josenii Bârgăului este situată într-o zonă foarte caldă în care se ating maxime și de 34 de grade C în luna august, când sunt și cele mai multe zile însorite – 14,3.

Dacă acest proiect se va realiza, consumul în primul an de funcționare s-ar reduce cu 242 MWh, iar costurile cu energia ar urma să scadă cu circa 200.000 de lei în condițiile unui tarif de 0,8 lei/kWh.

Etichete

2 comentarii

  • Sunt foarte urate, o să alunge turiștii și pe cei care doresc să cumpere o casa în zona. Ocupă terenul agricol, în cazul de față intravilanul , care pe Bârgău e puțin.
    Sper ca Agenția pt Protecția Mediului să nu aprobe acest proiect care are consecințe negative asupra mediului și a comunității.

    13
    7
  • Raspuns bun . Intrebarea este insa cum va va iesi…Consumul comunei …nu se stie cat este! Contractul de furnizare al Primariei si Consiliului local este incheiat , evident numai pentru institutiile din subordine.Contractele de furnizare ale cetatenilor sunt individuale si incheiate cu diverse firme. Poate ar fi fost bine sa se discute detalii cu Ministerul Agriculturii pentru scoaterea terenului din circuitul agricol si cu furnizorul / distribuitorul de energie pentru a afla conditiile cerute de acesta pentru preluarea energiei produse in reteaua acestuia (cati bani se dau pe kw , cati bani se cer ca sa se preia un kw , daca se impun sau nu baterii de stocare a energiei produse etc.). Primaria va avea calitatea de producator si furnizor ? Va incheia contracte de furnizare cu cetatenii ?La ce pret va vinde? (Sunt multe intrebari!) Situatia este mult mai complexa decat pare dar ma opresc aici. Daca nu este decat o gogorita electorala (lucru mai mult decat probabil in prag de alegeri!) este posibil ca primarul si consilierii sa fi fost informati numai despre avantajele sistemului sau sa stie despre ce este vorba si sa-i duca „cu presul” pe cetateni. Dupa parerea mea , este si una si alta…(Haideti la vot ca n-o sa mai platiti curentul! Avem noi grija!…)

    13
    3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.