Economie

Muncitori de la fabrica Leoni din Luduș, care se va închide, ar putea lucra la Bistrița

Leoni România vrea să închidă fabrica din Luduş şi să mute cei 200 de angajaţi la Bistriţa sau Arad, în urma scăderii comenzilor din partea industriei auto.

Compania dă vina pe cererea scăzută din piaţă, determinată de reducerea subvenţiilor pentru maşini electrice, decizie care a dus la vânzări mai puţine pentru acestea după ce Comisia Europeană a pus presiune pe toţi constructorii să investească în noi tehnologii, fără a impulsiona investiţii şi în reţele de încărcare pentru acestea.

”Economia mondială a suferit transformări semnificative în ultima perioadă din cauza situaţiei geo-politice globale. Piaţa producătoare de maşini este şi ea afectată din punctul de vedere al rutelor de distri­buţie, dar şi al scăderii producţiei, ceea ce duce la o cerere scăzută a părţilor componente. De asemenea, pro­ducătorii auto sunt nevoiţi să facă tranziţia de la motoarele pe benzină şi motorină la cele hibride şi electrice, dar subvenţiile pentru maşinile electrice au scăzut în toate ţările europene, ceea ce nu încurajează vânzarea lor”, au spus reprezentanţii Leoni într-un comunicat de presă.

În martie 2024, potrivit datelor ACEA – Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile, înmatriculările maşinilor electrice au scăzut cu peste 11% faţă de martie 2023, la circa 134.000 de unităţi, iar cota lor de piaţă s-a redus de la 13,9% la 13%.

Oficialii companiei explică faptul că „în acest context, dar şi în contextul economic general, la nivelul grupului Leoni, au avut loc o serie de analize amănunţite care au evaluat eficienţa operaţiunilor.

După discuţii îndelungate, a identificat o nevoie de flexibilizare a modului în care lucrează, pentru a ţine pasul cu cerinţele pieţei auto. Decizia detaşării angajaţilor din Luduş către alte fabrici Leoni din România, respectiv la fabricile din Arad și Bistriţa, a fost luată ca urmare a reducerii drastice a comenzilor pentru fabrica din Luduş şi având în vedere dorinţa noastră de a păstra toţi aceşti angajaţi valoroşi în cadrul companiei”.

3 comentarii

    • De la Bistrița la Arad, în mod sigur, dacă va fi cazul (și sunt toate șansele să fie). Am lucrat la Leoni, acum ceva timp, și atunci se vorbea că o parte din productia de la unitatea din Bistrița sa se mute fie în Ucraina, fie în Rep Moldova, din rațiuni de costuri plus dificultatea cu care se găsește forță de muncă în Românistan.

      Apropierea de graniță, autostrăzi, aeroport sunt atuurile aradenilor.

      La Bistrița avem doar 🌹🌹🌹.

      24
      11
  • Așa și? Ce are dacă a plecat Nokia? Au venit Bosch, DeLonghi plus alte firme.

    Nu îi plânge tu pe clujeni. Vezi de bistrițeni, că de ăștia îi bai… Că n-au toți cojones să se angajeze la Consiliu, Primărie, Prefectură, SRI și alte de-astea de stat degeaba.

    Ăia se angajează în străinătate, nu aici. Da’ e mai bine așa, totuși. Poate se îndură divinitatea, sau logica economică (care arată cum cheltuielile bugetare din Românistan duc spre faliment) și se sparge bula de la stat degeaba.

    28
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.