„Ca şi în anii precedenţi, perioada estivală aduce la Serviciul de paşapoarte un număr sporit de cetăţeni. Nici 2013 nu a făcut excepţie. De la începutul verii şi până acum, serviciul nostru a preluat peste 5500 de cereri de paşapoarte, în proporţie de 75% fiind paşapoarte electronice, diferenţa fiind paşapoarte temporare. Aş mai adăuga la acest număr de cereri şi cele 1550 pe care le-am preluat la Borşa unde am deschis un punct mobil de lucru.(…) Cei mai mulţi solicitanţi fac parte din categoria celor care îşi desfăşoară activitatea în străinătate. Lunile iunie, iulie, august sunt luni de vacanţă atât în Italia, cât şi în Spania, Franţa. Taxa de urgenţă se percepe doar în cazul paşapoartelor temporare unde termenul de livrare este de trei zile însă, în urma unui memorandum, eliberăm acest tip de documente în două ore. Celelalte se eliberează la 14 zile însă le primim în 11-12 zile şi le înmânăm cetăţenilor”, a declarat Ioan Iacob, şeful Serviciului de Paşapoarte Bistriţa-Năsăud.
Printre cei cu care am stat de vorbă, joi, s-a număra şi Viorel Căienar din Spemezeu care munceşte în Spania. „Copiii au avut paşapoartele expirate şi, ca să puntem veni în România, a trebuit să mergem la Consulat şi să scoatem nişte foi de călătorie. În România, procedura durează prea mult. Acolo, în Spania, dacă te duci cu nişte probleme, în cel mult două zile, te-au rezolvat. Un spaniol care se duce să-şi facă un paşaport nu are de aşteptat mai mult de trei zile”, a declarat el.
Un alt bărbat care locuieşte în Paris a spus că ştia că, în România, durează 14 zile eliberarea paşaportului electronic, aşa că a venit cu actele în prima zi în care a sosit în ţară ca să fie sigur că îşi va rezolva problema până la plecare.
Valabilitatea paşaportului simplu electronic este de 5 ani, iar pentru minorii cu vârsta mai mică de 6 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani. Pşaportul electronic este similar cu un paşaport tradiţional cu adăugarea unui mic circuit integrat, numit cip împachetat în interiorul copertei paşaportului. Cipul depozitează următoarele informaţii: aceleaşi informaţii personale vizibile în orice paşaport; un identificator biometric sub forma unei poze digitale a pozei vizibile a purtătorului paşaportului, poză digitală care facilitează recunoaşterea mai uşoară a purtătorului paşaportului la punctele de frontieră; un cod numeric personal; o semnătură digitală de protecţie împotriva alterării.
Uneori paşaportul electronic este numit biometric conţinând un identificator biometric care prin procedeu electronic înregistrează caracteristicile fizice ale individului, uşurând verificarea identităţii şi compararea informaţiei cu informaţii care deja sunt în bazele de date guvernamentale. Identificatorul biometric include recunoaşterea feţei, amprentelor digitale şi scanarea ochilor purtătorului.
si stiu ei la ce se expun…