Actualitate

Autocarele cu direcţia Spania, pline până la refuz. Ce spun românii care pleacă (FOTO)

În ciuda faptului că şi Europa e lovită de criză, bistriţenii continuă să plece cu sutele spre Spania, unde lucrează în agricultură sau în construcţii pentru sume pe care, în România, nu le câştigă oricine 800-1000 de euro. Autocarele sunt pline de oameni cărora li s-a terminat vacanţa şi de copii grăbiţi să se pregătească de şcoală.

„În Spania, lucrez în agricultură, în solar, la roşii, la ce ne pune acolo. Am venit că am avut vacanţă şi acum ne întoarcem. O lună am stat în ţară şi acum ne întoarcem şi eu, şi femeia. Acolo se lucrează mai mult, dar sunt alte condiţii. Ai program, dar ai şi bani. Aici se lucrează toată ziua, nu ai program, salarii îs cum îs. Acolo câştig într-o lună între 800 şi 1000 de euro. De când lucrez acolo, mi-am făcut casă şi la copii încă două case. Mi-am cumpărat pământ. Am şi animale, am copii acasă. Am o copilă care lucrează în oraş, în Bistriţa, cu 600 de lei. Se poate descurca cu banii ăştia? Are noroc că îi trimitem noi”, ne-a spus Iacob Gavriloaie din Rebra.

O altă doamnă ne-a spus că „traiul e bun, spaniolii se poartă bine”. „Eu lucrez într-un loc în care se sortează legumele. Câştigăm un salariu de 1200-1300 de euro. Depinde de contractele pe care le are fabrica. Nu e muncă grea. Doar e mult de stat de în picioare. Ne bucurăm că avem unde lucra şi că avem bani să trimitem şi acasă. Trăim, mâncăm, ne cumpărăm ce vrem. La mâncare pentru ziua de mâine nu ne gândim. Acasă, în România, ne-am renovat casele, am schimbat geamuri, uşi, parchete. Ne pregătim pentru bătrâneţe, să le avem pe toate terminate. Ne e dor de ţară, dar aşteptăm vacanţele, venim acasă, ne trece dorul şi ne gândim mai mult la banii de acolo”, a relatat doamna.


L-am întrebat pe un alt domn care munceşte în construcţii de ce prefără spaniolii să lucreze cu românii: „Pe români, în general, îi preferă pentru că sunt harnici, iar unii lucrează şi mai ieftini. Nu ştiu cine spune că românii sunt leneşi. Dacă sunt trei-patru care sunt leneşi sau fură nu înseamnă că toată lumea e aşa. Mentalitatea e de vină. Eu sunt plecat de 14 ani şi vin în fiecare an în concediu. Şi acasă lucrez tot timpul. Împreună cu soţia lucrez tot timpul. Cu banii câştigaţi în Spania mi-am făcut ce mi-a lipsit. Am văzut şi toată Europa”, a spus el.

„E foarte greu pentru noi, femei trecute de 50 de ani, fiindcă lucrăm în solarii câte 12-13 ore pe zi. Ai pauză de amiază de o jumătate de oră, o oră. Te duci în câmp când nu a răsărit soarele şi vii după ce apune . Salariile sunt de 800-900 de euro, plus că zilele pe care le lucrăm nu ni le pun pe toate în acte ca să nu plătească spaniolii după noi asigurări sociale, medicale şi aşa mai departe. Şi totuşi, românii continuă să se ducă fiindcă aici, la 50 şi ceva de ani, nu ai ce să lucrezi. Tineretul ce şanse are? Îi ţin câte trei luni după care îi dau afară. E foarte greu. Eu sunt plecată de 10 ani. Jumătate din familie e acasă, jumătate acolo. Între două avioane sau între două autobuze. O viaţă de … ce? Trăim ca să muncim. Ce am reuşit? Am reuşit să ne luăm o maşină în rate şi am venit în ţară, am tras să o putem înscrie. Suntem foarte dezamăgiţi, dar nu avem ce face. Trebuie să mergem înainte fiindcă altfel nu avem din ce trăi”, ne-a spus o doamnă din Bistriţa care a fost laborant la RAJA Aquabis. După 28 de ani de muncă, a demisionat fiindcă fiica dânsei a intrat la facultate, iar salariul nu i-a permis să o întreţină.

Cu astfel de gânduri, oamenii s-au îmbarcat spre Spania unde vor ajunge abia sâmbătă dimineaţa, un drum lung, dar pe care şi-l permit.

Am întrebat-o pe Silvia Şulea (foto), de la firma de transport Dea Trans, câtă lume circulă în această perioadă cu autocarele sale: „Pleacă multă lume în această perioadă. Unii merg să-şi caute de lucru, alţii se întorc fiindcă li s-a terminat vacanţa. Două autocare pleacă azi, o sută de persoane. Începând cu 1 iulie, în fiecare săptămână a fost aşa. Merg, vin. Oamenii care au acte se descurcă”, a spus Silvia Şulea, managerul firmei Dea Trans.

Ea ne-a explicat că, în timpul verii, preţul unei călătorii România- Spania este de 100 de euro, mai scump cu 20 de euro faţă de extrasezon. „Sunt foarte mulţi kilometri şi 80 de euro e foarte puţin pentru că motorina s-a scumpit, taxele de drum sunt mai mari, toate-s scumpe, dar noi încercăm să ţinem un preţ bun”, a adăugat ea.

Cristiana Sabău

Spania 2 Spania 9 Spania 5 Spania 4 Spania 7 Spania 8 Spania 3 Spania 6

6 comentarii

  • Alo … A.R.R. -se aude ???/ –de cand se fac imbarcari pentru curse de autocar in plina strada ?? In Bistrita exista autogara autorizata ARR

    • Binenteles ca sunt plini deoarece sunt cei mai seriosi….autocarele sunt bine ingrijite si curate, mergi f bine cu ei. Eu unul am circulat cu mai multe firme si am ramas placut surprins de Dea Trans… Drumuri bune va doresc!!

  • Facilitatile pentru CREAREA de locuri de munca de… Primaria Bistrita.

    EXISTA !
    SI sunt SPECIAL FACUTE DE EDIL, pentru cei ce pleaca la munca in Spania, Italia, Germania…… nu degeaba locuim intr-o BISTRITA EUROPEANA, care nu se limiteaza la satele componente …Unirea, Viisoara, Sarata, Slatinita sau Sigmir!
    Pai daca suntem europeni……trebuie sa cucerim, ca sa putem exista …. intr-o viata efemera …si Spania, Italia…etc…
    Va asteptam cu drag la vot !

  • alo… nu te stii imi pare rau ca nu ai habar ce vb este cea m ai serioasa firma dea trans din europa tineo tio tot asa felicitarii sii multee succese in continuare

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS