Politică

Nicolae Pavelean: Renumărarea voturilor ar trebui să fie un proces firesc și nediscutabil

”Renumărarea voturilor, în orice societate democrată, ar trebui să fie un proces firesc și nediscutabil. În special când diferența este foarte mică, de numai câteva voturi, așa cum este în cazul scrutinului pentru alegerea Primarului Municipiului Bistrița”, scrie pe Faceboook consilierul local USR Nicolae Pavelean, care susține că nu i-a votat pe niciunul dintre cei doi candidați PNL sau PSD, dar vrea să afle adevărul.

Să nu mai punem că atunci când nu ai două tururi de scrutin, ar trebui chiar să fie în interesul ambilor candidați să renumere voturile pentru a fi siguri că au o legitimitate clară pentru mandatul pe care îl va exercita oricare dintre ei. Asta dacă nu cumva, unul dintre ei știe că ceva ar fi în neregulă și că renumărarea i-ar putea schimba soarta.

Pe lângă asta, pentru mine, greșelile de altfel justificate de modul dezastruos în care au fost organizate aceste alegeri, greșeli dovedite destul de clar în mai multe locuri din țară, îmi arată că există toate motivele pentru renumăra voturile ori de câte ori este nevoie până când toată lumea este sigură care sunt rezultatele.

Acestea fiind spuse, ridic și eu câteva întrebări:

1. Dacă PSD nu are nimic de ascuns, de ce reprezentanții lor se opun renumărarii voturilor pentru alegerea Primărului Municipiului Bistrița? (Întrebarea sper că le sună și reprezentanților celorlalte partide care au votat împotriva renumărării atât la BEM cât și la BEJ)

2. Dacă vreți ca adevărul să iasă la suprafață de ce nu protestanți împotriva deciziilor birourilor electorale de a refuza renumărarea voturilor? Unde sunteți voi cei peste 15000 de bistrițeni care ați votat cu Ioan Turc? Unde sunteți voi, liderii PNL care ar trebui să fiți primii care mobilizează miile de alegători care își doresc să afle adevărul? Dacă aș fi fost în locul oricăruia dintre cei doi candidați, aș fi fost primul în fruntea unui protest pașnic prin care să fie solicitată imperativ renumărarea voturilor și aflarea adevărului.

P.S. Pentru cei care vă gândiți să îmi săriți cu idei că aș susține pe vreunul dintre cei doi (Ioan Turc sau Gabriel Lazany) vă reamintesc că am fost și sunt singurul Consilier Local care în exercitarea mandatului de ales local, nu am susținut niciodată persoane, ci doar proiecte și idei și singurul care s-a opus oricăror demersuri și idei care veneau în dezavantajul bistrițeanilor de rând, indiferent din partea cui au venit aceste idei. Vă reamintesc de asemena, că nu voi mai fi nici Consilier Local în mandatul următor și deci nu am nici un interes legat de cine va fi Primarul care va conduce viitoarea administrație locală.

Așa că, de această dată, mă exprim din poziția de simplu cetățean al Bistrița, care nu l-a votat pe niciunul dintre cei doi candidați în discuție, dar care își dorește pur și simplu ca adevărul să fie cunoscut.

O petiție pentru renumărarea voturilor a fost deschisă de un cetățean și poată fi semnată la acest link: https://www.petitieonline.com/solicitm_renumrarea_voturilor_pentru_functia_de_primar_al_bistritei#form

10 comentarii

  • A preluat și Pavelean valul din zbor dar asta tot nu acoperă catastrofa electorală USR BN, filială condusă de aceiași oameni de vreo 8 ani, cu rezultate modeste.

    34
    10
  • Democratia (si in particular procesul electoral) functioneaza dupa reguli clare. Numararea si renumararea voturilor , in prezenta reprezentantilor partidelor si nu numai (ONG etc.) , se face in sectiile de votare. Dupa momentul in care s-au completat procesele verbale si s-au semnat de catre cei in drept , s-a cam terminat treaba. In cazuri de balotaj (pentru primari , consilieri , presedinti de consilii judetene) se mai fac renumarari pana se gaseste cel putin un vot in plus pentru unul dintre candidati sau partid politic. Daca se mentine acelasi numar de voturi se repeta alegerile. Ultimul caz semnalat in media a fost cel din comuna Posaga-Alba. Este firesc ca cei care au pierdut alegerile sa fie dezamagiti dar nu alegatorii sunt de vina. D-le Pavalean , va stimez (fara sa va cunosc personal) pentru interpelarile si pozitia D-vs. franca si ferma de-a lungul mandatului si sincer , daca imi pare rau dupa cineva , dupa D-vs. imi pare. Dar viata este dura si se mai intampla , nu cred ca aveti vreo vina pentru rezultatele alegerilor , dar sefii mai mari au. Ca cineva tre ca sa fie de vina , nu-i asa?…Nu trebuie sa puneti la suflet ca nu merita. Maine e o alta zi!

    32
    10
    • Bravo domnule. Un comentariu perfect. Am impresia ca ceea ce vedem acum la PNL…și poate și la domnul Pavelean, este începutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Știu cu toții care este situația, ca nu se mai poate face nimic, dar se încearcă câștigarea de capital politic….

      18
      9
  • Cine seamănă mooe,culege mooe.Cine da cu mooe de mooe va pieri.Dar ce s-a intâmplat domnu’ fost consilier peste 3 luni ,cu cei 15 la sută care v-au votat in 2020? Că acum nici 8 la sută nu ați facut cu incă 2 partide in alianță.Pentru asta ar trebui sa fiti ingrijorat că psd ul are destui votanti,la fel si pnl . Sa spuneti cine este vinovat pentru ca ati pierdut 70 la sută din votanti dupa activitatea mandatul de consilier si mandatul de viceprimar .Poi nu mai sunteti revoltat că pnl v a aruncat ca pe prezervative si s-a aliat cu ciuma? Aveti ceva promisiuni? Lasati harneala cu simtul civic si cu demnitatea ca nu ține.De ce nu sunteti ingrijorat ca pe primul centralizator de vot Stan si implicit usr apar cu ZERO voturi? Acum ,pozitia capra spre alta ,,doctrina”?

    28
    11
    • Reper -ul lui Cioloș e de vină !
      L-a pus dracul să-și facă partid, să încurce USR-ul și sa nu intre in Parlamentul European.
      După părerea mea Cioloș ar trebui să dizolve partidul pt ca pune în pericol mișcarea progresistă din România. Sau poate ca securistul Cioloș a primit ordin să distrugă progresismul, fragmrentandu-l?
      Am văzut ca o treime din voturile din diaspora s-au redistribuit, pt oamenii au votat pe alte partide decât PSDPNL, AUR, USR, UDMR, SOS.
      O treime au votat pe partide sau oameni de care eu nu am auzit!

      7
      8
    • Cioloș a terminat facultatea de horticultură si n-a condus in viata lui nici macar un cazan de facut țuica.Noi l-am pus prim ministru.Acuma va rămâne doar in fruntea spiralei ,da in frunte nu e asa bine că ai in spate si in fața nimic.In spirala cel mai bine e ultimul ,că ăla n-are nimic la spate și le dă ritmul la toti.

      6
      3
    • Doua , trei partide , și pe-bune!
      Ca în SUA : Conservatorii și
      republicani!–––

      La noi- sunt prea MULTE partide !
      comitete si comiȚii, că nu mai știe baba cu cine vota , vorba filmulețului de mai sus .🤦un întreg aparat politic , care de cele mai multe ori lucrează în defavoarea cetățenilor….

  • Domnul are perspectiva ,de la toamnă incolo ,de a face o carieră stralucită pe la Glovo … așa că spera că dacă se rastoarnă situația va prinde post de vice primar.El stie ca dacă un anume candidat nu câstigă ,demersul e nul oricâte voturi s-ar mai adăuga la cele 1800 primite de usr.Cam asta e corectitudinea si atitudinea civica la băiatul ăsta Hiena a mirosit că Stan e kaput politic și vrea sa isi asigure 4 ani de trai bun la primărie si sa-i ia locul lui Stan .De aia cere el mobilizarea pnl istilor si nu a usr istilor.

    10
    6
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.