Cultură

Duminică, zi de pelerinaj la Mănăstirea Greco-Catolică ”Coborârea Spiritului Sfânt” Molișet

Duminica Tuturor Sfinților este prin tradiție, în Eparhia de Cluj-Gherla ziua pelerinajului la Mănăstirea ”Coborârea Spiritului Sfânt” din Molișet (comuna Târlișua, județul Bistrița-Năsăud), a părinților și fraților Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), cu ocazia sărbătorii de hram.

Ordinul Sfântului Vasile cel Mare – Călugării Bazilieni – organizează, la 30 iunie 2024, în duminica 1-a după Rusalii – a Tuturor Sfinților, cu ocazia serbării de Hram, pelerinajul tradițional la Mănăstirea „Coborârea Spiritului Sfânt” din loc. Molișet (com. Târlișua), Protopopiatul Beclean – eveniment aflat la cea de-a 32-a ediție – cea dintâi fiind în 1992, anul sfințirii bisericii acestei frumoase mănăstiri de la poalele Munților Țibleș.

Sfânta Liturghie arhierească, programată de la ora 10.30, va fi celebrată în curtea mănăstirii de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, împreună cu preoți călugări și alți preoți care vor lua parte la pelerinaj.

”Vă așteptăm cu mult drag pentru a ne ruga împreună, lăudându-L și preamărindu-L pe Bunul Dumnezeu!” – este invitația gazdelor înălțătorului eveniment, Ieromonah Dominic Huja, OSBM împreună cu Comunitatea Baziliană din Molișet.

Mănăstirea din Molișet a fost prima mănăstire greco-catolică deschisă în România după anul 1990. Deși regimul totalitar căzuse, statul român nu a retrocedat nici una dintre mănăstirile care aparținuseră Ordinului „Sf. Vasile cel Mare” până în anul 1948. Mănăstiri OSBM au existat în mai multe locuri din Transilvania, la Moisei, Bixad, Jucu, Blaj sau Nicula.

La interzicerea Bisericii Române Unite au fost o parte închise, iar altele au trecut sub administrarea Bisericii Ortodoxe, preoții și călugării din mănăstirile baziliene au fost arestați, alții au continuat în ascuns să își practice credința.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.