Actualitate

Locul unde apa sărată și nămolul sunt la discreția celor care știu să le aprecieze

La 12 kilometri de Bistrița, la confluența râurilor Budac, Șieu și Bistrița Ardeleană, oamenii care apreciază beneficiile apei sărate și nămolului au început să frecventeze așa-zisa bază de tratament pe care au creat-o sașii în urmă cu decenii, în mijlocul naturii.

Apă sărată cu proprietăţi similare celei din Lacul Techirghiol și nămolul binefăcător atrag an de an foarte multe persoane care fac aici cure gratuite de tratament în aria protejată ”Masivul de Sare Sărățel” (declarată în anul 2000).

Oamenii se ung cu nămol din cap până în picioare și stau în bălți cu apă sărată create natural. Zona nu este amenajată, dar acest lucru nu îi deranjează pe cei care preferă să își vadă de cura lor fără a fi deranjați de necunoscători amatori de distracție.

În apropiere mai este și un bazin săpat în sare și placat cu lemn și nămol scos în găleți la marginea acestuia. Aici se plătește o taxă de intrare fiind în administrarea unei familii care a făcut aceste amenajări.

Apa sărată este unul dintre cele mai bune remedii pentru afecțiunile reumatice. Băile sărate acţionează asupra întregului organism. Au proprietăți calmante, relaxante fizic și psihic, antiinflamatoare, vasodilatatoare, sterilizatoare de piele şi mucoase, dar și cicatrizante. Apa sărată este contraindicată însă persoanelor care prezintă afecțiuni cronice, femeilor însărcinate, celor care au probleme cu tensiunea.

Foto: Facebook Florin Pascu

8 comentarii

  • Dumnezeu iti dă, dar nu-ti bagă si in traistă, spune un vechi proverb. Orasele care au fost inzestrate de natură cu factori de cură balneară au reusit să-si amenajeze in apropiere statiuni locale de odihnă, relaxare si tratament, cu fonduri europene. Un exemplu din multe altele este orasul Beclean care datorită unui primar cu viziune si vointă a reusit să facă din lacurile sărate de la Figa o adevarată minune. In schimb, orasul Bistriţa care dispune în apropiere de locaţii cu izvoare sărate precum Sărătel, Sărata şi Slătiniţa, nu a reuşit să valorifice niciuna din aceste facilităţi prin amenajarea unor staţiuni balneare locale. Cu atât mai mult cu cât despre namolul din zona Sărata-Sărătel se spune că ar avea proprietăti terapeutice similare cu cel de la Techirghiol. Si cu toate astea nu se intreprinde nimic, pentru amenajarea acestei surse de cură balneară , desi locaţia se află in zona de influenţă a trei primării si anume: Şieu Măgheruş, Bistriţa şi Mărişelu .

    94
    12
  • Daca, doar 10% din investițiile făcute aiurea, s-ar fi îndepărtat către această locație și tot se făcea ceva. Nu știu de cine aparține cadastral, Bistrița sau Măgheruș? Dar indiferent cine-i proprietar, indiferența rămâne.
    PĂREREA MEA!

    21
    8
  • Primăriile nu fac din câteva motive. Ori sunt populate de proști ori de ticăloși. Dacă în primul caz exista speranță când se schimba primarii, în al doilea caz nu fac nimic până și le trec în proprietate

    15
    5
  • Oamenii aceia care se duc la apă sărată și la nămol la Sărățel , se duc și dacă nu sunt făcute amenajări , și poate se simt destul de relaxați , într un mediu mai natural , cu mai multă liniște și cum spunea cineva , fără betoane , și pe deasupra și gratis , avînd orișicine acces liber fără nici un bănuț . Trebuie dar ca cineva să mai scoată un profit și de aici din ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit gratuit , sau nu ne stau bine banii în buzunar ??

    19
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.