Actualitate

Festivalul Biolavanda, magnet pentru turiști din mai multe județe, dar și din străinătate

Festivalul Biolavanda de la Delureni, ajuns la ediția a patra, a strâns și anul acesta un număr mare de vizitatori din mai multe județe precum Mureș, Argeș, Suceava, Maramureș, Cluj și Bistrița-Năsăud, dar și din străinătate. Cu toții s-au bucurat de peisaj, de parfumul lavandei și de atmosfera frumoasă creată de organizatori.

X Intermedia Grosso, cel mai cultivat soi de lavandă din Provence (Franța), a atras ca un magnet lumea de pretutindeni la Festivalul Biolavanda de la Delureni, în comuna Urmeniș.

În primele două zile de festival, miracolul mov i-a primit pe toți vizitatorii cu câmpurile gata să se transforme în cadre unice pentru fotografii. În jurul lanului, cultivatorii de lavandă și artizanii i-au îmbiat pe oameni cu suveniruri greu de refuzat, dar și cu înghețată, băuturi răcoritoare, mâncare și locuri special amenajate pentru relaxare sau de joacă pentru copii.

Sâmbătă, am întâlnit la festival o turistă care a venit chiar din Spania. Se numește Maria, este originară din Toledo și maseuză de profesie. A ajuns la Delureni împreună cu Ana, o prietenă din Prundu Bârgăului.

”Nu mă așteptam, este extrem de multă verdeață, multe obiceiuri, tradiții frumoase. M-aș întoarce aici, este foarte plăcută atmosfera și natura este minunată. Mă simt ca și cum aș participa la zilele satului meu. Și eu sunt din mediul rural, familia mea face agricultură și cunosc acest domeniu al produselor naturale, iar în profesia mea folosesc uleiuri esențiale”, ne-a spus Maria.

Ana, care lucrează ca asistentă medicală în Spania, s-a arătat încântată de frumusețea locului și de atenția față de detalii de care au dat dovadă organizatorii: ”Se vede că s-au străduit să-l organizeze frumos. Este prima oară când vin aici și sunt încântată”.

De altfel, uleiurile esențiale marca Biolavanda au trecut demult granițele. Se vând chiar și la Barcelona în magazinul cu produse ecologice Iona BioClean, deținut de Ioana Liliana, o româncă stabilită în Spania.

Îl puteți testa și voi dacă nu ratați ultima zi de festival, cea de azi. Vă veți bucura de aceleași cadre frumoase, numai bune pentru fotografii de neutat, de plimbări cu căruța sau călare, de muzică bună și de frumusețile create de meșterii populari care fac parte din Asociația Produs în Bistrița-Năsăud. De la 18:30 vor cânta folk&blues Maria Pop, Andreea Iacoban, Karina și trupa Riveri.

Festivalul Biolavanda este organizat de administratorul firmei cu același nume, Cristian Palco, în colaborare cu Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, Primăria Urmeniș și Asociația Produs în Bistrița-Năsăud.

Raluca Moldovan

3 comentarii

 • „Se spune că această💜🌱🟣 plantă veche de peste doua mii de ani își are originea în Persia. În secolul I, Plinius cel Bătrân, naturalistul și Dioscoride, medic și botanist, au menționat în lucrările lor Lavanda „Aspic” și „Stoechas”. Dioscorides le clasifică printre plantele prețioase. Cuvântul lavandă datează din Evul Mediu, dar această plantă era deja folosită de Egipteni, greci și Romani pentru a-și parfuma băile și a-și îngriji lenjeria, medicina na .––
  (…9 ) farmacie și parfumerie. …Se face referire „la nard” în Noul Testament, unde în casa lui Simon leprosul, Madeleine (M.Magdalena) femeia păcătoasă, a uns picioarele Domnului Isus cu posibil aceast „ulei esențial prețios!”
  https://www.lamaisondelalavande.com/decouvrir/histoire-lavande
  „On fait référence au nard dans le nouveau testament où dans la maison de Simon le lépreux, Madeleine la pécheresse oignit les pieds du seigneur avec ce nard parfume!”

 • Am fost la Festivalul Bivolalanda 🪻🪻🪻🪻🪻de la Delureni, sâmbătă , ca să cumpăr dulceață de merișor de la o doamnă din Piatra Fântânele.

  7
  10
 • @Hilf..Bivolalanda

  Noh,pofta bună! O mănânci cu pâine cu unt sau langa friptură, ca cei din Timișoara!?…
  E f.bine că, cumpărați produse locale

  8
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.