Actualitate

Vrei să înveți o meserie și să primești bani în timpul școlii? Aici te poți înscrie

Liceul Tehnologic Agricol Bistrița anunță că, de vineri, începe a doua etapă de admitere în învățământul profesional/dual, iar școala are locuri la șase calificări. Elevii de la învățământul dual primesc burse a câte 300 de lei fiecare, iar cei de la dual bani în plus de la operatorii economici care au intrat în parteneriat cu școala.

Liceul Tehnologic Agricol Bistrița are locuri disponibile pentru etapa a II-a de admitere în învățământul profesional/dual calificările profesionale: mecanic auto (14 locuri), mecanic agricol (10), fermier montan (14), horticultor (10), comerciant vânzător (10), brutar-patiser-preparator produse făinoase (14).

Înscrierea se face prin depunerea fișei specifice și a dosarului de înscriere a elevului la secretariatul liceului în perioada 2-5 august. Informații la telefon (0263) 238 101 sau pe www.agricolbistrita.ro

Liceul Tehnologic Agricol Bistrița este cea mai veche școală de profil din Transilvania. Învățământul agricol își are originile în sec. XIX, mai precis în anul 1870, cand a luat ființă, la Bistrița, o „Școală de Agricultură” pentru băieți, care a aparținut comunității germane, devenită „Școala de Agricultură”, cu o durată de doi ani. Cursurile se desfășurau din luna octombrie până în luna aprilie, după care urma o practică în gospodăria părintească. Scopul acestei școli era să pregătească pe fiii sașilor, în domeniul agriculturii, cheltuielile de școlarizare fiind asigurate de către cei interesați, prin comunitatea germană.

Ridicarea noii școli pe zidul Rosenburg s-a datorat dobândirii aici a unei suprafețe de 5755 mp de teren, care cu timpul, prin donații și cumpărări succesive, a ajuns să măsoare peste 100 ha. Pe acest teren s-au înființat sera, loturile experimentale pomicole, viticole și horticole, precum și o ferma zootehnică. Aici, sub supravegherea inginerilor agronomi, școliți la institute europene, a tehnicienilor și a profesorilor, elevii germani cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, în doi ani de școlarizare trebuiau să-și formeze deprinderile practice și să-și însușească cunoștințele necesare pentru a fi un bun agricultor.

După 1918, școala și-a pierdut caracterul etnic, fiind deschisă tuturor elevilor.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.