Inspectorul general-adjunct Mihai Mureşan de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bistriţa-Năsăud a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, în judeţ funcţionează, în total 110 şcoli cu personalitate juridică, acestea având în administrare 373 de clădiri. Dintre ele, 89 sunt în mediul urban şi 284 la ţară. În mediul urban, au autorizaţii de funcţionare 71 de unităţi, trei sunt în curs de autorizare, iar 15 nu au autorizaţie. În mediul rural, 144 de clădiri au autorizaţie, 15 au făcut demersuri pentru autorizare, 80 nu au autorizaţie şi 45 sunt în process de reabilitare.
Mihai Mureşan a dat câteva exemple de şcoli fără autorizaţie care nu oferă condiţii adecvate de studiu elevilor cum ar fi cele din satele Crainimăt (comuna Şieu Măgheruş), Cepari (comuna Dumitra), Liviu Rebreanu (cartier al oraşului Năsăud) etc., dar a explicat şi de ce se întâmplă acest lucru. “În aceste şcoli fără autorizaţie învaţă un număr mic de copii şi nimeni nu va mai investi vreodată în sensul de a face clădiri noi. La un moment dat, copiii vor ajunge să fie transferaţi pentru că nu se justifică existenţa acestor şcoli din punctual de vedere al procesului educativ care se desfăşoară aici. Sunt copii puţini şi clase de simultan. În a este condiţii, nu se poate lucra într-o manieră în care să obţii şi rezultate. În multe situaţii, directorul doreşte aducerea copiilor în centrul de comună, dar avem opoziţii din partea celor care structurează reţeaua şcolară )Primărie, Consiliul Local –n.r.) din diverse motive. Oricum, la un moment dat, îşi vor da seama că este inutil să cheltuiască bani cu încălzirea, lumina, apa pentru un număr de copii care oricum nu înavţă cum ar trebui să înveţe”, a spus Mihai Mureşan.
El a adăugat că mai există şi 28 de grădiniţe care funcţionează cu câte o singură grupă în case particulare, dar care niciodată nu vor primi autorizaţie de funcţionare fiindcă legea nu permite acest lucru. “La Şanţ, chiar vizavi de localul de grădiniţă care se construieşte nou şi nu e gata, e un imobil unde funcţionează grupa de grădiniţă şi care arată excepţional. Este încălzire centrală, apă curent, WC, dar nu poate primi autorizaţie, iar astfel de situaţii mai avem”, a spus el.
Inspectorul general-adjunct a menţionat apoi 22 de primării de oraşe şi comune care au făcut investiţii mari vara aceasta ca să le ofere elevilor cele mai bune condiţii, printre acestea fiind cele ale oraşelor Sîngeorz-Băi şi Beclean, dar şi a 20 de comune.
Mihai Mureşan s-a referit la Telciu, unde a fost construită o grădiniţă cu program prelungit care a fost catalogată drept „o bijuterie”. „Realmente, ce s-a făcut acolo este un lucru cu totul şi cu totul deosebit”, a spus Mihai Mureşan. Pe lista cu felicitări au urmat primăriile Prundu Bârgăului, Romuli cu superba bază sportivă cu piscină, Tiha Bârgăului, Mărişelu, Şieu, Şieuţ, Şanţ, Monor, Maieru, Rodna cu cele mai mari investiţii în şcoli, Reteag, Nuşeni cu o mega investiţie într-un centru de tip „Şcoala după şcoală” ce va fi de folos copiilor din zona zona, Matei cu un local nou pentru grădiniţă, Urmeniş, Miceştii de Câmpie, Budeşti, Chiuza, Runcu Salvei cu bijuteria de grădiniţă şi şcoala ultra modernă, Dumitriţa şi Cetate.
Toţi aceşti primari au fost felicitaţi pentru interesul pe care îl arată faţă de şcoală. De altfel, atât inspectorul general Camelia Tabără, cât şi inspectorul general-adjunct se vor afla în judeţ la deschiderea festivă a anului şcolar în semn de preţuire şi pentru comunităţile care au făcut eforturi mari să aibă şcoli frumoase.
Cristiana Sabău
La Sc.Gen.Sieu-Odorhei s-a primit autorizatie?
a primit directorul si nu trebuie sa mai primeasca si scoala.
D-na Tabara,va invitam la deschiderea anului scolar la Odorhei,sa vedeti cat de frumos incep acolo scoala copii.Aveti curajul?Sunt curios ce o sa le spuneti copiilor despre conditiile de anul acesta,despre privada mizerabila din curte,despre lipsa conditiilor minime de igiena.Ca de obicei,colegul dvs de partid,a spoit scoala pe o gramada de bani!Si cum se spune:”Va asteptam cu drag!”.
Ce a facut primarul din Singeorz pt scoli, pentru ca geamurile de la liceu si acoperisul de la scoala generala s-au facut din fonduri proprii. Asa ca nu il laudati degeaba ca nu are bani nici de hartie igienica la primarie.