Evenimentul, organizat de Asociația Culturală Bistrița Medievală și Centrul Cultural Municipal “George Coșbuc” Bistrița își propune să redescopere și să valorifice istoria medievală a orașului, cândva unul dintre cele șapte orașe-cetate săsești din Transilvania, Siebenburgen.
Semnalul deschiderii festivalului medieval bistrițean va fi dat, ca si la edițiile anterioare, vineri după-amiază la Turnul Dogarilor, iar sâmbătă și duminică spectacolele și animația stradală se vor desfășura pe Pietonal.
Tema scenariului istoric din acest an va fi “Pfaffenbruder, fierarul din NOSA”, spectacolul urmând să fie susținut de Ordinul Cavalerilor Lup (Tg. Mureș), Paladinii de Terra Medies (Mediaș) și Garda de Bistrița. În cadrul acestui scenariu vor prinde viață două dintre personajele rămase în istoria orașului: Pfaffenbruder, fierarul care prin vitejia sa a reușit să-i însuflețească pe bistrițeni într-o luptă pe viață și pe moarte, pentru apărarea cetății și Andreas Amend, căpitan al Cetății Bistriței, al cărui chip se regăsește pe o piatră funerară din Biserica Evanghelică. Acest personaj va fi întruchipat de cavalerul Emil Hartmann, din Köln.
În cursul zilei de sâmbătă, 25 iunie, între orele 11.00 și 17.00 publicul va putea vizita Biserica Evanghelică, cu ghidaj asigurat de Serviciul Educație-Turism din cadrul Primăriei Bistrița și va putea urmări filmul “Clopotele orașului”, subtitrat în limba germană (“Die stadtglocken”), realizat de Nicoleta și Gheorghe Cherechesiu și produs de Asociația Bistrița Medievală. Acțiunea este organizată în colaborare cu Parohia Evanghelică Bistrița.
Pe durata Serbărilor Bistriței medievale 2011, pe Pietonal va fi amenajat Târgul de vară al sașilor bistrițeni, la care au fost invitați meșteri populari și artizani atent selectați de organizatori, din târgurile de profil desfăsurate de-a lungul ultimilor ani în Transilvania.
Între ordinele de cavaleri și formațiile invitate la Serbările Bistriței medievale 2011 regăsim Ordinul Cavalerilor Lup, Paladinii de Terra Medies și Garda de Bistrița, respectiv, Bordo Sarkany (Ungaria), Ad-Hoc, Grafic (Lupus Dacus), NOSA, Crispus si alții. Sâmbătă, 25 iunie, într-o zi cu o anumită tentă interetnică, pe scena festivalului vor concerta Lavinia Răducanu & Rromak, într-un inedit recital de “clasice teme gitane”, în dialect Sinti. Festivalul medieval bistrițean se va încheia cu un concert “Menestrelii veacului XXI” susținut de trupa clujeana NIGHTLOSERS duminică, 26 iunie, de la ora 21.30.
Serbările Bistriței medievale 2010 sunt organizate cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Bistrița, Centrului Județean pentru Cultură și Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, AJOFM, Asociației sașilor bistrițeni din străinătate și al Asociației Nösner Land Bistrița. Sponsori principali: Timișoreana, LEONI și Betty Ice.
Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul www.bistritamedievala.ro
Adaugă comentariu