Actualitate Social

Soiul de mere Ștrudel din care se face plăcinta de mere, pierdut de germani, regăsit în Bistrița-Năsăud

Soiul de mere Ștrudel din care se face plăcinta de mere a fost pierdut de germani, dar se găsește în livezile de la noi. Subiectul va fi discutat în acest sfârșit de săptămână la Întâlnirea Internațională a Pomologilor de la Bistrița.

Inginerul Mihai Bilegan, unul dintre organizatori, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că, în cadrul întâlnirii se va discuta despre păstrarea soiurilor vechi de fructe și a tradițiilor, invitați fiind specialiști din Germania, Austria, Olanda, Elveția, Lichtenstein, Luxemburg și România, în total 120 de participanți.  

 „Pomologia este o ramură a pomiculturii care se ocupă cu păstrarea soiurilor vechi și păstrarea tradițiilor ca fond de germoplasmă. Foarte multe soiuri sunt valoroase și, de la un anumit soi, poate fi luată o genă de la care să se creeze soiuri noi. Acesta este principalul obiectiv al pomologiei”, a declarat Bilegan.

El a explicat că Bistrița și, în special județul Bistrița-Năsăud, au avut o tradiție în acest domeniu. De exemplu, în localitatea Prundu Bârgăului a trăit un farmacist care, în anii 1880, a avut 770 de soiuri de măr, 150 de păr și 15 de prun. Era un colecționar care avea legături cu toată Europa.

„Foarte interesant pentru Transilvania și implicit pentru Bistrița e că aici a avut loc schimbul acesta de populație. Aici au venit sașii cândva cu soiurile respective, au plecat din păcate, și acum foarte multe soiuri ei nu le mai au fiindcă au rămas aici. Am găsit soiul Ștrudel care e dedicat pentru plăcinte. E un măr foarte mare care se curăță ușor. L-am găsit la Cușma (un sat din Bistrița-Năsăud –n.r). Ei nu îl mai au nici măcar în cataloage. Pe la congresele la care am mai fost am dus ramuri altoi să-și îmbogățească și ei colecțiile pe care le au”, a spus Bilegan, menționând că tema va fi discutată în acest sfârșit de săptămână la Bistrița.

Totodată, el a adăugat că, la Unirea, un alt sat din județ, este o pășune pe care se găsește soiul de „păr răzleț”, dar și multe alte soiuri valoroase.

„În 1977, am avut o delegație din America care știa de existența acestor soiuri care erau rezistente la anumite bacterii. Eu zic că este un patrimoniu pe care va trebui să-l fructificăm”, a declarat el.

Mihai Bilegan a mai spus că, în cadrul Întâlnirii Internaționale a Pomologilor de la Bistrița se va discuta și despre soiurile de cireși din localitatea Cireșoaia, unde, de altfel, participanții vor merge să le vadă în cursul zilei de duminică când acolo va fi Sărbătoarea cireșelor.

Printre organizatori se numără și Aurel Onigaș, de la firma Pombis SA. Domnia sa ne-a declarat că a participat la ultimele cinci ediții ale întrunirilor pomologilor și a fost de-a dreptul încântat de informațiile interesante pe care le-a aflat acolo. Toate dezbaterile vor fi găzduite de Primăria Bistrița, iar accesul în sală e liber.

Este prima oară când Întâlnirea Internațională a Pomologilor are loc lîn Europa de Est. Ediția a XI-a, care va începe vineri, se va încheia în data de 1 iulie.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS