Directorul Direcţiei pentru Agricultură, Nuţu Tabără, ne-a spus că, pe raza judeţului au apărut unităţi procesatoare a cătinei, dar care nu au materie primă necesară.
„Cred că lucrurile au mers oarecum invers. S-a început cu procesarea, dar nu au luat în calcul faptul că au nevoie de materie primă. Din ce ştiu eu, aceşti procesatori de cătină se aprovizionează inclusiv din alte judeţe fiindcă, în Bistriţa-Năsăud, sunt cultivate cu cătină suprafeţe modeste, de ordinul câtorva zeci de hectare. E o cultură bună, nu foarte pretenţioasă. Are nevoie doar de soare şi de apă. Se poate planta uşor mai ales pe terenuri neproductive, iar acesta este un avantaj ca să nu scoatem din circuit terenuri arabile cărora le putem da altă destinaţie. Din acest punct de vedere, noi încurajăm fermierii să cultive cătină şi, dacă vom fi solicitaţi, le stăm la dispoziţie cu informaţii pe care le pot furniza specialiştii noştri”, a spus Tabără.
Şeful Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud a spus că, din perspectiva fondurilor pe care le pot accesa fermierii pentru a înfiinţat noi culturi, vrea să vadă ce ne aduce şi noul Plan Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). „Sper din suflet să fie prinsă o reglementare prin care să fie subvenţionate aceste culturi, inclusiv pentru cultura cătinei sau a altor plante oleaginoase, ca să încurajăm fermierii să le cultive. Într-adevăr, sunt nişte investiţii substanţiale în primii ani, dar se recuperează destul de rapid, iar eu spun că merită efortul de a cultiva cătină”, ne-a spus Nuţu Tabără.
„Dacă ar produce toată România cătina, tot nu am acoperi cererea din Germania”, povesteşte un producător din Ardeal pentru agrointel.ro. Mai în glumă, mai în serios, vorbim de o cultură care prinde teren şi care atrage agricultorii în ultima vreme. Deocamdată, în lipsa unor unităţi de procesare, producţia locală merge în mare parte la export, în principal în Germania. Conform sursei citate, un cercetător român din Arad a ajuns după aproape 35 de ani de muncă în pomicultură cel mai mare producător de cătină din ţară. Producţia o vinde la nemţi şi obţine un profit de 10.000 de euro/ha.
Dacă producătorul din Arad susţine că înfiinţarea unui hectar de plantaţie cu cătină costă între 2500 şi 2700 de euro, bistriţeanul Ioan Paşca spune că nu trebuie investit mai mult de 1500 de euro. El chiar are butaşi de vânzare şi îl găsiţi aici.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu