Politică

Ministrul Bogdan Ivan: Fermierii transilvăneni primesc sprijin pentru a crește și a se proteja

În ședința de Guvern, au fost aprobate măsuri care fac agricultura o afacere de viitor: 1.000 lei/ha pentru culturile calamitate, credite garantate, suspendarea ratelor și protecție împotriva importurilor la prețuri de dumping. Fermierii transilvăneni primesc sprijin concret pentru a crește și a se proteja, spune ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, deputatul Bogdan Ivan.

”Iată ce beneficii au fermierii:

1. 1.000 lei/ha pentru culturile calamitate – sprijin rapid pentru a acoperi pierderile și a menține afacerea pe linia de plutire, astfel încât să nu fie nevoie să te îndatorezi când natura îți joacă feste.

2. Credite agricole garantate de stat – finanțare accesibilă pentru extinderea afacerii. Poți folosi banii ca să-ți plătești furnizorii sau să investești în tehnologii noi, fără să simți presiunea de a te descurca singur.

3. Suspendarea ratelor bancare până în 2025 – libertatea de a-ți gestiona afacerea fără stres financiar. Asta înseamnă că ai timp să te redresezi și să crești afacerea, fără să te împotmolești în plăți lunare.

4. Stop la importurile de ouă și carne de pasăre ieftine – piață locală mai protejată și prețuri corecte. Astfel, fermierii români pot concura pe bune, fără să fie afectați de dumpingul de peste graniță.

Cu aceste beneficii, PSD dă un impuls agriculturii transilvănene și deschide calea către o agricultură modernă, sustenabilă și profitabilă. Dacă vrei să te asiguri că îți poți dezvolta ferma fără riscuri majore și că îți poți crește afacerea în ritmul tău, acum e momentul!”, a menționat Bogdan Ivan.

4 comentarii

  • Stoparea importurilor genereaza automat cresterea preturilor. Fara importurile de produse agro-alimentare vom ajunge sa facem foame. Daca se vor interzice importurile cu cine vor concura fermierii romani? Fermierul roman trebuie sa fie competitiv pe piata europeana iar daca nu este nu trebuie protejat pentru ca este neproductiv si ineficient. Protectia lui inseamna sa-i platim noi ineficienta si pe deasupra sa-i cumparam produsele scumpe si proaste. Orice interventie a statului in piata agroalimentara inseamna crestere de preturi si penurie de produse. Asa ca, domnule Gruia, vezi-ti mai bine de „succesurile” nenumarate obtinute in digitalizare!

    8
    1
    • Niciunul din puncte nu stă în picioare!!!
      1. A da ajutoare pt „calamități” nu ajută cu nimic, dacă vrei să faci ceva investește în prevenirea calamităților pt că, altfel, la anul vei fi nevoit să dai iar ajutoare – asigurarea e soluția împotriva calamităților, iar statul trebuie să se asigure că există astfel de asiguratori și că au prețuri corecte.
      2. Creditele garantate de stat sunt asemănătoare cu subvențiile la energie – băncile vor da ușor credite neperformante pt că știu că vor primi bani oricum – soluția: garantarea de către o asociație a producătorilor doar dacă proiectul este promițător.
      3. Orice bancă serioasă va accepta suspendarea sau reducerea ratelor dacă proiectul este viabil.
      4. Importuri de ouă și carne ieftine se fac și din Polonia sau Ungaria, nu doar din Ucraina și nu prețul ar trebui avut în vedere, ci raportul calitate/preț și respectarea normelor europene.

      7
      1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.