Economie

Cu cât au crescut salariile în județ. Cum sunt față de alte județe din Ardeal

Angajații din Bistrița-Năsăud au câștigat în a doua parte a anului în medie 4180 de lei, cu 15% mai mult comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Chiar și așa însă, salariile în județ rămân mai mici cu 20 de procente față de media națională. La Cluj, spre exemplu, salariații rămân în mână cu peste 6000 de lei.

Salariul mediu brut a ajuns în Bistrița-Năsăud la 6785 lei, cu 2,6% mai mare comparativ cu luna precedentă și cu 18,7% mai mare față de luna corespunzătoare a anului trecut, arată datele Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud.

Este cel mai mic salariu mediu brut lunar din întreaga regiune de nord-vest. La Sălaj se câștigă 6880 de lei, în Maramureș – 7007 lei, în Satu Mare – 7013 lei, la Bihor – 7145 de lei, iar al Cluj – 9948 de lei lunar.

În mână, salariații din județ au rămas în medie cu 4180 lei (câștigul mediu net lunar), cu 2,9% mai mulți bani faţă de luna anterioară şi cu 15% față de luna corespunzătoare din anul precedent.

la Sălaj, salariul mediu net era de 4227 de lei, în Maramureș de 4306 lei, în Satu Mare de 4343 de lei, în Bihor 4390 de lei și în Cluj 6106 lei.

La sfârşitul lunii iulie a.c., în județ erau 73740 de salariați, cu 96 persoane mai mulți față de luna anterioară şi cu 778 persoane peste nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior. Ponderea salariaţilor judeţului în efectivul de salariaţi la nivel naţional la sfârşitul lunii era de 1,3%.

Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 20,9%, respectiv 20,3% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.

Numărul şomerilor aflaţi în evidenţele AJOFM Bistriţa-Năsăud la sfârşitul lunii iulie 2024 era de 4364 persoane, în creștere cu 33 persoane faţă de luna anterioară şi cu 701 mai mulți faţă de acelaşi moment al anului 2023.

Din numărul total al şomerilor 48,9% erau femei. Rata şomajului a fost de 3,8%, cu 0,1 puncte procentuale peste nivelul lunii anterioare, cu 0,6 puncte procentuale peste nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent și cu 0,7 puncte procentuale peste cea înregistrată la nivelul naţional.

Etichete

6 comentarii

  • Si vorbim de salarii medii. Adica marea majoritate castiga mult sub aveasta suma, pentru ca media este ridicata de cateva varfuri norocoase.

    Nici in Cluj nu e asa de roz deoarece cele cateva mii de oameni din IT umfla media. Realitatea este ca si in Cluj marea majoritate castiga intre 4000 si 5000. Daca adaugi la asta chiriile exorbitante si traiul scump o sa te trezesti ca iti permiti mai putine lucruri ca la Bistrita.
    Chiar si asa la Cluj ai mult mai multe oportunitati, simti ca nu traiesti intr-un oras condus de ciobani, cum e Bistrita, ceea ce conteaza foarte mult. Deaia nu mai vin copiii acasa dupa ce pleaca la facultate.

    Ramanem Caracalul Transilvaniei, oricat de fuduli ne tinem. Dar macar o sa avem super stadion in camp!

    40
    7
    • In 2017 pe declaratia de avere aparea salariu de 2700 lei lunar pentru un angajat de 43 ani la penitenciar iar in 2024 apare sotiei ca sotul are pensie de 10.000 lei lunar!!!
      Cred ca aceste pensii nesimtite ne ridica judetul in statistici.
      Pacat ca statul nu poate da faliment sau sa intre in insolventa!
      Si ce mi mai place la aceste statitstici? Ca sunt pur electorale. In tara asta nu s a trait niciodata mai bine ca acum….exact cum spun nord coreienii sau cei din burkina !!!

      21
      3
  • Se minte in continuare, ca a crescut nivelu de trai, ca toti traim ca in rai si noi nu ne putem c..a de nachajiti,daca cei 50000 de oameni de la moaste ar fi iesit in strada la proteste despre alta vorbeam acuma.

    9
    2
    • Pardon, la moaște sunt peste 200 mii. Deci, la noi, „trai pe vătrai”, și plebea e mulțumită. La alegerile din decembrie vom avea peste 30 de partide, pe buletinul de vot. Fiecare, după gustul și asemănarea sa… să-și aleagă. „Liberte, egalite, fraternite”!

  • Judetul Bistrita-Nasaud sub inteleapta conducere a PSD-ului in frunte cu cel mai iubit fiu isi consolideaza pozitia de Teleormanul Ardealului. In conditiile in care majoritari in judet sunt pensionarii, slujbasii la stat si cangajatii firmelor de constructii abonate la contractele publice acordate prietenilor partidului stat alegerile sunt o simpla formalitate. Qui a bu boira, cine in saracie s-a invatat, sluga la pesedeu, sluga proasta si habotnica va pieri! Duamne ajuta, hai Gloria!

    9
    2
    • Domnule, sub acoperire, „Exemplu”, amintiți-vă de gâlceava și mișcările de stradă, în urmă cu ani, din Grecia, în cazul prăbușirii economiei… La noi nu este cazul, deoarece Soacra UE, are grijă de noi să avem „făină de mămăligă”… ai noștri bravi, cu m. pe piept, la ei lucrează, măcar atât. În rest, fuguța și la moaștele lor!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.