„Fac un apel pe care îl adresez președintelui CJ Bistrița-Năsăud, Liviu Rusu (PDL), și să convoace o ședință extraordinară a Consiliului Județean. Un număr de 14 consilieri ai USL Bistrița-Năsăud au depus o solicitare în acest sens. A fost depus un proiect de hotărâre semnat de 14 consilieri județeni și un convocator al acestei ședințe. În ședința respectivă, președintele CJ, Liviu Rusu, are libertatea să voteze pro sau contra unui astfel de referendum și să se exprime public pentru a ști cetățenii dacă sunt interesați cei de la PDL să asculte poziția cetățenilor sau nu și decid ei în numele lor”, a spus el.
Emil Radu Moldovan a declarat că, deși proiectul de convocare al unei ședințe extraordinare a fost depus de câteva zile și ședința ar fi trebuit să aibă loc în cursul zilei de vineri, nu există deocamdată nicio reacție din partea președintelui CJ cum că ar fi dispus să o convoace.
„Niciodată nu a respectat termene președintele Liviu Rusu. El a convocat la ora 10.00 ședințe care aveau loc la ora 14.00, dar consilierii USL vor fi prezenți la orice oră dacă vor fi convocați. Pe mine mă interesează să fie transparent și clar cum văd lucrurile partidele din opoziție și partidele din arcul guvernamental de la nivelul județului”, a declarat Moldovan.
El a mai spus că, neavând niciun semnal din partea președintelui CJ Bistrița-Năsăud referitor la organizarea unei ședințe, l-a apelat telefonic pe președintele PDL Bistrița-Năsăud, Ioan Oltean, dar că acesta nu i-a răspuns la telefon.
„Îl mai sun odată azi și să-i spun să-i ceară lui Liviu Rusu să convoace ședința și PDL să voteze cum dorește. Eu nu le cer să voteze într-un fel sau altul. Mi-aș permite să le sugerez ca cei care decid ce se întâmplă în continuare cu județul lor să fie cetățenii județului Bistrița-Năsăud, nu politicienii”, a declarat Moldovan.
El a spus că USL își dorește ca unitățile administrativ-teritoriale să rămână cum sunt acum și lor să li se adauge partea de regiune care să primească atribuții sporite de la nivel central, să aibă personalitate juridică, un consiliu regional ales de către cetățeni.
„Noi vrem să facem lucrurile în interesul cetățeanului, nu al doamnei Udrea. Vrem să desființăm un minister mamut, nu pentru că e acolo doamna Udrea, iar atribuțiile să vină la regiuni, nu să rămână la nivel central ca fiecare primar să meargă cu mâna întinsă la București să-și poată realiza un proiect sau altul. Noi vrem descentralizare, nu cum vrea PDL centralizare”, a spus Moldovan.
Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Bogdan Rusu, a declarat că președintele CJ, Liviu Rusu, nu a dat nicio dispoziție de convocare a unei ședințe a CJ pentru ziua de vineri.
„Nu există nicio dispoziție de convocare pentru vineri. Nu știu să existe nici pentru luni”, a declarat Bogdan Rusu.
Contactat la rândul său, liderul PDL Bistrița-Năsăud, Ioan Oltean, a declarat că decizia de organizare a unui referendum local este una administrativă și CJ Bistrița-Năsăud e liber să o ia dacă dorește.
„Noi (PDL –n.r) nu considerăm necesare aceste referendumuri, dar nu am luat hotărâri pe linie politică prin care să interzicem organizarea lor. E o decizie administrativă ce poate fi luată de Consiliul Județean. Eu nu am discutat cu președintele Liviu Rusu în legătură cu acest subiect, dar nu am nimic împotrivă să se facă referendum dacă așa se decide la nivelul județului”, a declarat Ioan Oltean.
În toate variantele de reorganizare teritorială, județul Bistrița-Năsăud ar urma să dispară, el urmând să facă parte alături de Cluj, Sălaj, Maramureș, Satu Mare și Bihor dintr-un județ mai mare.
Adaugă comentariu