12 firme vor primi finanțări în cadrul unei scheme de minimis pentru sprijinirea turismul balnear din România, însă nicio investiție nu este pentru Sângeorz-Băi.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a aprobat finanțarea a 12 proiecte de investiții în stațiunile balneare și balneoclimatice din România. Contractele de finanțare, încheiate în cadrul apelului lansat anul acesta pentru Schema de ajutor de minimis, sprijină operatorii economici în modernizarea și dezvoltarea infrastructurii turistice, balneare, culturale, sportive și de agrement. Suma totală alocată depășește 7,8 milioane de lei.
Proiectele finanțate includ modernizarea unităților de cazare, extinderea bazelor de tratament și achiziționarea de echipamente medicale de ultimă generație. Finanțarea acoperă până la 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, fără TVA, și vizează creșterea atractivității destinațiilor turistice și a standardelor de calitate în stațiunile balneare.
Cinci proiecte aprobate în Bihor se concentrează pe dezvoltarea stațiunilor Băile Felix și Băile 1 Mai. Acestea includ extinderea capacităților de cazare, modernizarea bazelor de tratament și construirea de facilități noi, cum ar fi piscine exterioare.
În stațiunile Băile Govora și Călimănești (Vâlcea), precum și în Băile Herculane (Caraș-Severin), proiectele urmăresc reabilitarea infrastructurii turistice și extinderea facilităților existente, consolidând astfel atractivitatea acestor destinații balneare tradiționale.
În 1860, apele minerale de la Sângeorz-Băi erau folosite atât pentru băut, cât și pentru băi minerale. Sângeorzul a folosit un împrumut de 4000 florini de la Fondul Grăniceresc din Năsăud pentru a cumpăra un cazan cu aburi.
În 1880 “Hebe” a concesionat izvoarele de apă minerală din zonă pentru 30 ani. În acea perioadă existau doar 5 izvoare, dar cu un debit ridicat care a dus la un export de 30.000 litri de apă minerală pe an. În perioada interbelică, stațiunea și-a câstigat faima, în special datorită izvoarelor de apă minerală din zonă. Apele minerale și liniștea din mijlocul naturii au atras în inima Transilvaniei scriitori români cunoscuți: Alexandru Odobescu, George Coșbuc, Ioan Slavici, Nicolae Iorga sau Ion Luca Caragiale. Între 1945 și 1950, stațiunea balneoclimaterică a devenit proprietatea statului fiind administrată de către Ministerul Sănătății, care și-a trecut toate vilele în proprietatea sa, transformând-o într-o stațiune pentru “proletarii” țării.
Localitatea Sângeorz-Băi a dobândit titlul de oraș în anul 1960, iar în anii următori a fost construit hotelul Someșul cu o capacitate de 600 persoane. În acea perioadă, Hotelul Hebe avea cea mai mare capacitate din România, 900 persoane.
Adaugă comentariu