Cultură

Epoca dascălilor-agenţi comerciali şi a concursurilor cu taxă a apus. E vremea târgurilor de carte

Dascălii nu mai au voie să fie agenţi comerciali şi să vândă cărţi în şcoală, iar epoca în care se organizau concursuri cu taxă pentru elevi a apus, a anunţat inspectorul şcolar general Camelia Tabără. În anul şcolar 2013-2014, şcolile pot organiza, în schimb, târguri de carte în colaborare cu librăriile şi editurile, dar nimic mai mult.

„Anul acesta începe curăţenia şi sper ca această chestiune să o rezolvăm cât mai repede şi mă refer la dascălii transformaţi în agenţi comerciali. Vorbim de vânzarea în şcoală a cărţilor, a auxiliarelor didactice, de bani care care se dau pentru concursuri, spectacole, de toată gama de bani care circulă în şcoli subteran şi nefiscalizat.  Această nevinovată carte vândută de doamna pe catedră e o formă de corupţie şi, cu siguranţă, nu mai trebuie să o permitem”, a spus Camelia Tabără.

Inspectorul general le-a spus directorilor de şcoli că nu va mai aviza niciun concurs şcolar cu taxă întrucât există suficiente olimpiade şi concursuri gratuite. „Sunt 54 ale Inspectoratului, plus cele din CAEN încă 400. De la nivel naţional, sunt puzderie de concursuri gratuite organizate de Minister. ISJ nu va încheia niciun fel de partenerait de acest fel. Tot ce e pe bani, nici într-un caz. O facem spre binele nostru şi pentru corectitudinea noastră”, a spus Camelia Tabără.

Inspectorul general a spus că, de câteva zile, a vizitat-o reprezentantul unei edituri „cu un teanc doldora de auxiliare pentru învăţământul primar” care i-a spus că vrea să continue promovarea auxiliarelor direct în clasă. „I-am explicat că nu e corect, că statistica noastră ca naţiune ne dă un procent foarte mic de carte care se vinde şi că, într-o formă fiscalizată, carte şcolară aproape că nu se vinde deloc, ceea ce nu ne face cinste ca naţiune. Domnul mi-a spus că părinţii nu intră în librării. E jalnic! Părinţii nu intră în librărie pentru că noi i-am învăţat să intre în sala de clasă şi la şedinţa cu părinţii găsesc teancul de caiete şi trebuie să pună banul pe catedră. Cu siguranţă că părinţii şi copiii vor intra în librărie, vor simţi parfumul cărţilor proaspăt tipărite dacă noi nu le mai servim cărţi sub nas în sala de clasă. Deci, până la urmă, noi suntem cei care generăm o anumită atitudine din partea întregii societăţi sau suntem într-un soi de complicitate al unui fenomen care nu ne place în societate, dar pe care noi l-am generat”, a spus ea.

Camelia Tabără a spus că librăriile sunt cele care comercializează cărţi. „Putem să ne gândim împreună cu librăriile şi cu editirile consacrate să organizăm înainte de Moş Nicolae, de 1 Iunie sau în alte momente, târguri de carte, dar noi să devenim agenţi comerciali care vindem nici într-un caz! Vă rog să înţelegeţi asta, să colaborăm, nu să ne şicanăm reciproc. Înţelegeţi că nu ne face cinste să ne dedublăm în aşa ceva. Problema noastră este să ne vedem de lecţii, să încercăm să folosim ce este. Avem foarte mult suport virtual şi fiecare va găsi o soluţie”, a spus Camelia Tabără.

Ea a cerut directorilor să nu permită „psihoze” ale părinţilor care să înceapă să cumpere auxiliare şi materiale suport pentru evaluările la clasele II, IV, VI fiindcă ministerul va distribui broşuri gratuite pentru elevi.

Cristiana Sabău

15 comentarii

  • Cat de frumos suna pe hartie.
    La începutul anului școlar am fost extrem de încîntată să citesc în articolele dumneavoastră despre care sunt schimbările care se preconizează în sistem din acest punct de vedere.
    Între timp am inteles din nou ca la noi minunile fie țin trei zile fie rămân la nivel teoretic. Între timp am trecut prin 3 ședințe cu părinții în urma cărora am achitat fond de școala, fond de clasă, bani pentru manuale, bani pentru diferite carți sugerate de doamna prof X sau Y, caiete speciale pentru cei mici, etc.
    Problema nu sunt dascalii, SINCER.
    Problema sunt părinții care nu se vor opri din dat. Este la fel ca și la medic – toata lumea ofera atenții și cei care refuză să o facă suportă consecintele.
    Si peste toate – dacă nu faci ca noi ești împotriva noastră. M-am zabut destul cu primul dintre cei trei copii în sedințele cu părinții să-i fac pe ceilalti să înțeleagă că nu e cazul nici să permitem comercializarea cărților în sălile de clasa, nici să plătim ore de înot in ora de educație fizică, nici să facem poze de Crăciun, de 8 martie în sălile de gradiniță sau de clasă, aia nici aia.
    M-am lovit mereu de un zid de genul – daca nu va permiteți asta este, noi ne permitem … .
    Nici măcar faptul că este evident că fac parte din părinții care îți pot permite nu facea ca argumentele mele să ducă undeva. Acest fapt doar întrea poziția mea de Gigi contra, de aia ciudata care nu are nimic mai bun de facut decât să ne țină noua teorii.
    Și dacă majoritatea decide ca este necesar un fond al clasei suntem obligați toți să-l achităm, dacă majoritatea decide ca TREBUIE sa folosim manualul X la matematică – cel recomandat desigur, îl cumpărăm că ce să și facem. Vrem tot ce este mai bun pentru copilul nostru așa că un parinte care spune ca nu e cazul este cel de care ceilalti sunt oripilați.
    Ca să scurtez, că se pare că m-am ambalt din nou, mentalitatea părinților trebuie schimbată întainte de a începe astfel de acțiunii. Pentru că până ce nu intervine o schimbare la acest nivel, bani tot se dau și tot se strâng. Nu se vor strânge de către profesolul diriginte, nu se vor strânge la inițiativa lui, ci de către comitetul de părinți și la inițiativa acestuia.
    Și ca să fiu bine înțelelasă – nu sunt împotriva susținerii școlii de către păriți, inclusiv la nivel finaciar daca este nevoie, doar că această susținere trebuie făcută altfel, și trebuie să fie o suținere a școlii și nu a unei edituri, a unui anume fotograf, etc.

    • Multumesc pentru acest comentariu.O sa mie tiparesc si inramezi si o sa mielispescla perete. Credeam ca sunt eu singurul ciudat care sa opune la toate alea si sa enerveaza la sedintele astea de parinti unde mai estei si agresat verbal pentru ca nu vrei sa participi la sistemul descris de dvs. De cind am vazut ca nu are sens cu parinti, numai merg pur si simplu si trimit pe nevasta sau astept in scris ce trebuie.

  • Părinţii nu intră în librărie, copii nu intră în biblioteci, pentru că nu li se cere în şcoală (cu mici excepţii), rezultatele se văd la sfârşitul fiecărui an şcolar.

    • Nu trebuie sa ti „se ceara” la scoala sa intri intr-o librarie sau biblioteca, nici tie, nici copilului tau!!!

  • ha,ha,haaaa……………ce glume are in program Tabara asta . chiar luni am achitat in sc. nr 1 Blaga , 15 lei pr. 2 carti cu CD . deci ………puteti sa vorbiti cit vreti , fapte vrem.

  • Comertul deja s-a terminat! Cartile, auxiliarele s-au vandut! ISJBN reactie intarziata! E bine de precizat ca aceste lucruri se intampla cu precadere la ciclul primar, la gimnaziu pt. romana si matematica. Ma chiar minunam cum se flutura unul cu auxiliare prin scoala, nimeni nu avea treaba lui. De ce nu va legati si de spaga ce o primesc directorii pt. ca inlesnesc acest comert in scoli ?

  • O sa vedem in iunie, dupa testari, rezultatele la clasa si o sa realizam ca orice exercitiu lucrat in plus e un plus valoare si ca cei 10, 15, 20 de lei pentru un caiet de exercitii din care se lucreaza un an intreg nu e un motiv de a da in cap profesorilor, ba din contra. Nu cred ca vreun profesor nu alege ceva ce chiar poate sa-i ajute pe elevi, dar hai sa dam in capul celor care in loc sa se limiteze la un manual mai mult sau mai putin util si doua foi xerox, ca si ala e limitat in scoli, aleg sa lucreze mai mult cu elevii. Oricum, daca se vrea sa facem cat mai putin, bravo natiune!

  • Si se mai cer performante? Sa asigure statul tot necesarul de materiale si atunci no comment! Sa lucrezi la standarde europene, sa obtii rezultate, cum? Nici macar creta suficienta nu este in scoli, daramite altceva. A propos de concursuri: toate concursurile scolare sunt pe bani!!!!!! Numai la olimpiada , teoretic, elevii nu platesc, insa inspectorii stiu la ce tertipuri apeleaza cand trebuie sa organizeze o olimpiada de un anumit nivel. Nu confundati concursurile scolare cu cele extrascolare! Nu toate categoriile de varsta pot accesa concursuri pe tematica antidrog, antiviolenta, folclor, desene,….. Sunt copii care doresc sa isi incerce puterile in concursuri pe discipline! Toate aceste concursuri au avut intr-un fel sau altul girul ministerului. Curatenia trebuie inceputa din alta parte si nu din scoli. Unele decizii luate in ultimul timp sunt hilare! Aveti grija la limita legii! Nici un dascal nu trage parintii de buzunare. Oriunde in lume educatia de calitate costa! Ce vrem noi sa demonstram? Cat suntem de corecti? Oare? Ia te uita ca s-au descoperit marii evazionisti, marii destabilizatori ai economiei nationale! Ar fi de bun simt sa nu mai umiliti cadrele didactice, sa le sprijiniti si sa le intelegeti, sa le aparati si sa le multumiti din cand in cand pentru ca suporta ce suporta zilnic. Cu amenintari si cu un asemenea tip de atitudine se merge…pana intr-o zi. Si-atunci?

  • Statul nu asigura nici macar manuale suficiente in scoli, sunt destule situatiile in care la clasele din invatamantul obligatoriu elevii nu au suficiente manuale.
    Nu mai vorbim de problema inlocuirii manualelor uzate, teoretic la fiecare patru ani manualele trebuie inlocuite cu altele noi, practic se inlocuiesc doar 10% din manualele existente.
    Apoi alta situatie contrara performantei apare cand profesorii solicita manuale ale unor editturi/autori, si primesc cu totul altceva, motivatia fiind ca cele solicitate nu au fost retiparite (din lipsa banilor), si primesc doar ceea ce exista, stocuri vechi de manuale slabe calitativ.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.