Actualitate Recomandări

”Descoperă Bistrița Ardeleană!”, traseu tematic de drumeție pe 17 km

Un traseu tematic cu panouri informative și borne va fi amenajat pe 17 kilometri de-a lungul râului Bistrița Ardeleană de la Livezile și până la Sărata, la confluența cu Șieul, va fi inaugurat anul acesta de Grupul de Acțiune Locală Ruralis.

Pe traseul botezat ”Descoperă Bistrița Ardeleană!”, panourile vor conține imagini și informații despre păsările și animalele care viețuiesc în râu sau pe malurile acestuia, din păcate tot mai puține, însă dacă oamenii vor conștientiza ce comoară avem prin mijlocul orașului poate își vor schimba atitudinea față de râu.

”Noi am constatat de la un an la altul că numărul păsărilor acvatice este tot mai mic. Dacă în 2017, pe strada Faleză am observat peste o sută de păsări de apă – printre care și rața mare, cârstel de baltă – acum în 2025 nu am mai întâlnit anumite specii pe care le-am văzut cu mulți ani în urmă. Tocmai de aceea, lucrăm împreună cu Rețeaua pentru Natură Urbană și vrem ca la jumătatea acestui an să inaugurăm un traseu tematic Descoperă Bistrița Ardeleană! pentru că este important să ne protejăm râul. Vom avea și panouri informative ca oamenii să cunoască fauna pe care o întâlnesc pe râu. În 2021, 2022 și 2023 am lucrat la inventarierea păsărilor de pe râul Bistrița Ardeleană și am descoperit 90 de specii de păsări dintre care multe sunt specii protejate la nivel european Natura 2000”, ne-a spus Simona Păcurar – fotograf.

Sâmbătă, împreună cu Cristian Țetcu și cu mai mulți amatori de drumeție, Simona a pornit pe un traseu de 4-5 km de-a lungul râului Bistrița Ardeleană în căutare de păsări acvatice, aceasta fiind și perioada în care are loc MidWinter-ul, numărătoarea păsărilor acvatice din miezul iernii.

”Sunt specii care au dispărut, nu le-am mai văzut de ani de zile. Au rămas multe specii comune, cum e rața mare, pe care o întâlnim foarte des, adaptată la acest stil de viețuire. Lișițele, pescărașul netru sau cârstelul de baltă nu le-am mai văzut. Ne-am fi dorit să vedem gârlițe sau gâște sălbatice sau poate o lebădă, dar, din păcate nu am mai văzut”, a spus și Cristian Țetcu.

Din 2009, a început să se preocupe de natura urbană, iar mai serios în 2011 când s-a format Rețeaua de Arii Naturale Urbane, la început fără personalitate juridică, din 2023 cu personalitate juridică.

”În ce ne privește, ne-am dat seama că există un potențial enorm care, din păcate, nu este exploatat, ba dimpotrivă. Râul Bistrița Ardeleană e murdar, noroios, iar toate acestea se văd pe maluri care sunt încărcate de mâl și de vegetație specifică depozitării mâlului pe maluri, ceea ce nu ar trebui să existe în zona noastră fiindcă râul traversează o zonă submontană și ar trebui să avem ca pe vremuri piatră, nisip, să avem plaje libere, dar acum nu avem decât răchiți și plante specifice mâlului care seamănă mai degrabă cu unul din zona de câmpie. Pierdem mult din acest punct de vedere. Inclusiv peștii nu mai vor să stea aici. Anul trecut am derulat un proiect de cercetare în care am implicat cetățenii să vedem dacă mai sunt pești în râu și am avut surpriza ca, din vreo 20 de specii care erau menționate acum câteva decenii mai avem doar 7 și niciuna nu mai e vreo specie valoroasă. Tendința, din păcate, nu e bună. Habitatul este în degradare”, a spus Cristian Țetcu.

Organizația pe care o conduce va continua însă anul acesta să îi facă pe oameni să fie conștienți de importanța naturii urbane din oraș și din apropierea lui: ”Avem un potențial de peste 200 de km de poteci prin păduri, pe dealuri și pe malul râului Bistrița Ardeleană, aici foarte aproape de oraș. Vrem să facem pe malul râului un traseu tematic în așa fel încât, dacă vrei să ieși cu familia, cu copii, școlile cu elevii, să conștientizezi ce înseamnă râu și poate așa tragem un semnal de alarmă că trebuie să ni se asigure un acces la râu, dar nu de pe un dig de 4 metri înălțime, ci chiar de lângă apă, că ar trebui să existe bănci, foișoare, observatoare. Toate aceste lucruri se pot întâmpla. Ideea de a avea promenade betonate e una, dar ideea de a călca pe iarbă, pe pământ, e alta chiar dacă ne murdărim. Pe de altă parte nu te poți apropia de natură dacă stai la distanță”.

Ruralis va continua să organizeze la sfârșit de săptămână drumeții pe lângă râul Bistrița Ardeleană despre care puteți afla urmărind pagina de Facebook a organizației.

1 comentariu

  • S-a rezolvat problema câinilor vagabonzi sau de la casele din apropierea râului, lăsați nesupravegheați? Dacă da, atunci e ok. Felicitări!

    11
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.