Un traseu tematic cu panouri informative și borne va fi amenajat pe 17 kilometri de-a lungul râului Bistrița Ardeleană de la Livezile și până la Sărata, la confluența cu Șieul. El va fi inaugurat anul acesta de Grupul de Acțiune Locală Ruralis.
Pe traseul botezat ”Descoperă Bistrița Ardeleană!”, panourile vor conține imagini și informații despre păsările și animalele care viețuiesc în râu sau pe malurile acestuia, din păcate tot mai puține, însă dacă oamenii vor conștientiza ce comoară avem prin mijlocul orașului poate își vor schimba atitudinea față de râu.
”Noi am constatat de la un an la altul că numărul păsărilor acvatice este tot mai mic. Dacă în 2017, pe strada Faleză am observat peste o sută de păsări de apă – printre care și rața mare, cârstel de baltă – acum în 2025 nu am mai întâlnit anumite specii pe care le-am văzut cu mulți ani în urmă. Tocmai de aceea, lucrăm împreună cu Rețeaua pentru Natură Urbană și vrem ca la jumătatea acestui an să inaugurăm un traseu tematic Descoperă Bistrița Ardeleană! pentru că este important să ne protejăm râul. Vom avea și panouri informative ca oamenii să cunoască fauna pe care o întâlnesc pe râu. În 2021, 2022 și 2023 am lucrat la inventarierea păsărilor de pe râul Bistrița Ardeleană și am descoperit 90 de specii de păsări dintre care multe sunt specii protejate la nivel european Natura 2000”, ne-a spus Simona Păcurar – fotograf.
Sâmbătă, împreună cu Cristian Țetcu și cu mai mulți amatori de drumeție, Simona a pornit pe un traseu de 4-5 km de-a lungul râului Bistrița Ardeleană în căutare de păsări acvatice, aceasta fiind și perioada în care are loc MidWinter-ul, numărătoarea păsărilor acvatice din miezul iernii.
”Sunt specii care au dispărut, nu le-am mai văzut de ani de zile. Au rămas multe specii comune, cum e rața mare, pe care o întâlnim foarte des, adaptată la acest stil de viețuire. Lișițele, pescărașul netru sau cârstelul de baltă nu le-am mai văzut. Ne-am fi dorit să vedem gârlițe sau gâște sălbatice sau poate o lebădă, dar, din păcate nu am mai văzut”, a spus și Cristian Țetcu.
Din 2009, a început să se preocupe de natura urbană, iar mai serios în 2011 când s-a format Rețeaua de Arii Naturale Urbane, la început fără personalitate juridică, din 2023 cu personalitate juridică.
”În ce ne privește, ne-am dat seama că există un potențial enorm care, din păcate, nu este exploatat, ba dimpotrivă. Râul Bistrița Ardeleană e murdar, noroios, iar toate acestea se văd pe maluri care sunt încărcate de mâl și de vegetație specifică depozitării mâlului pe maluri, ceea ce nu ar trebui să existe în zona noastră fiindcă râul traversează o zonă submontană și ar trebui să avem ca pe vremuri piatră, nisip, să avem plaje libere, dar acum nu avem decât răchiți și plante specifice mâlului care seamănă mai degrabă cu unul din zona de câmpie. Pierdem mult din acest punct de vedere. Inclusiv peștii nu mai vor să stea aici. Anul trecut am derulat un proiect de cercetare în care am implicat cetățenii să vedem dacă mai sunt pești în râu și am avut surpriza ca, din vreo 20 de specii care erau menționate acum câteva decenii mai avem doar 7 și niciuna nu mai e vreo specie valoroasă. Tendința, din păcate, nu e bună. Habitatul este în degradare”, a spus Cristian Țetcu.
Organizația pe care o conduce va continua însă anul acesta să îi facă pe oameni să fie conștienți de importanța naturii urbane din oraș și din apropierea lui: ”Avem un potențial de peste 200 de km de poteci prin păduri, pe dealuri și pe malul râului Bistrița Ardeleană, aici foarte aproape de oraș. Vrem să facem pe malul râului un traseu tematic în așa fel încât, dacă vrei să ieși cu familia, cu copii, școlile cu elevii, să conștientizezi ce înseamnă râu și poate așa tragem un semnal de alarmă că trebuie să ni se asigure un acces la râu, dar nu de pe un dig de 4 metri înălțime, ci chiar de lângă apă, că ar trebui să existe bănci, foișoare, observatoare. Toate aceste lucruri se pot întâmpla. Ideea de a avea promenade betonate e una, dar ideea de a călca pe iarbă, pe pământ, e alta chiar dacă ne murdărim. Pe de altă parte nu te poți apropia de natură dacă stai la distanță”.
Ruralis va continua să organizeze la sfârșit de săptămână drumeții pe lângă râul Bistrița Ardeleană despre care puteți afla urmărind pagina de Facebook a organizației.
S-a rezolvat problema câinilor vagabonzi sau de la casele din apropierea râului, lăsați nesupravegheați? Dacă da, atunci e ok. Felicitări!
Nu mai sunt caini,ca se scufunda ín mal, adevatul ca sí eu cu ani ín urma iesram cu cainele la apa,dar acuma nu mai poti de vre-o 4-5 ani, nu mai e pietrispe mal doar mal depus de te scufunzi, acuma vre-o 6 ani inca ma scaldam ín rau apa Era limpede, acuma e noroios sí cand curge link,nu mai vezi pietrele pe fund. Nici caini vagabonzi nu mai sunt acolo doar lesuri pe la armata prin boschetii acea.
Avem O comoara ín mijlocul orasului, de ti-e rusine cu ea.in loc sa fie curat sí malul amenajati avem O mizerie,cum Ati descris mal sí vegetatie! Mai ales ín dreptul armatei e teroare,plin de lesuri prin boscheti. Mai bine Ati defrisa tufisurile acelea,cosit,lasat doar stuful unde este ,nu toate balariile.bistritaardeleana este groapa de gunoi al orasului.
Dacă se trâmbițează nu înseamnă că se și realizează!
Malul lacului de la Colibița, marea mare de la munte, are poate 10 ani de când se tot vorbește că se va amenaja…..
La anul și la mulți ani om vedea !?!
Tetcu Cristian si Simona Pacurar , doi oameni extraordinari, doba de carte in ce priveste Mediul inconjurator , animale si pasari din proximitatea noastra care fac si desfac o gramada de proiecte legate si de padurile urbane si desigur cursuri de apa si din judetul BN.
Sunt de departe primii ECOLOGISTI de la noi.
De fiecare data la fiecare sfarsit de saptamana ies in NATURA, pozeaza , explica si ne trimit noua o gramada de materiale sa invatam si noi (cei care habar nu au) cat de importanta este pastrarea si ingrijirea acestei zestre atat de sensibila pe care cei needucati o agreseaza necontenit.
Din pacate statul, edilii si administratia romaneasca nu rezoneaza absolut deloc cu astfel de programe , nu incurajeaza asemenea oameni inimosi ba chiar le baga bete-n roate si nu-i invita la discutii pe teme ECO.
Cunosc foarte bine preocuparile acestor minunati bistriteni iar Administratia locala si judeteana trebuie sa-i asculte sa -i intrebe de ce au nevoie pentru aceste proiecte, sa se educe si ei la randul lor si sa le ofere mana libera celor doi si mai ales sa fie promovati si in cadrul serviciilor SPATIILOR VERZI din Primarie.
Niciodata nu am vazut, nu am intalnit in cadrul angajatilor din administratia locala si judeteana niste oameni cu o asemenea preocupare constanta si o astfel de experienta colosala.
Domnule Primar Lazani si domnule Prefect de BN !
Faceti ce trebuie si promovati initiativele celor doi mari ECOLOGISTI , nedeclarati din motive de eleganta si echidistanta.
Folositi experienta lor si dati-le mana libera sa reprezinte cu cinste apararea MEDIULUI in BN si municipiu.
Folositi oamenii modesti si cititi, nu cozile de topor care sunt chiar rauvoitori si dezinteresati la toate .
Un asemenea cetatean trebuie sa fie in fruntea serviciului care se ocupa de starea MEDIULUI.
Domnul prefect e ocupat cu firma fiului său de 18 ani cu contracte cu 50 de primării din județ. Îl învață cum e cu antreprenoriatul în sistemul capitalist.
Vad un comentariu al unui cititor habarnist care doreste asanarea malurilor Bistritei de toata vegetatia.
Bre ! …si ce sa punem in locul vegetatiei, beton ?
Pai pe beton ai vrea tu sa vina pasarile de apa si sa cante sa depuna oua sa se inmulteasca asa ca intr-o parcare ?
Doamne multa lipsa de gandire si educatie are acest popor !
Am citit comentariile, unde Ati vazut ca se doreste betonizare? EU nu am citit asa ceva,doar sa se curete, coseasca sa se poata circula pe malurile pana ín Unirea, parerea mea daca ár fix pe toata lungimea raului cum este ín poza alaturata ar fi cat de cat ok. Ma plimb des pe mal, sí comentaciul are dreptate, de la punte ín sus nu am putut merge decat vre-o 200 M, ín dreptul armatei este jale,de ce nu faceti poze sí pe acolo sa vada lumea, dar O sa fac EU cu prima ocazie sí trimit sa se publice. Nu se vrea mineralizare doar intretinere, am vazut personal ín primavara locatari ( sí copii)din acea zona incercau sa curete acea zona, dar ce sa faci cu vegetatia acea deasa,iarba pana ín brau, te scufunzi ín malul acela format de aluviuni. Pozati unde e frumos, de ce nu se poate curata sí pe acolo lasat doar stuf sí salcie, cu O poteca din dale?
Evident că zona are potențial are un potențial ennorm cu organizare corespunzătoare și o viziune arhitecturală ce incluse amenajarea peisageră plus întreținere ulterioară Soluția ar fi declararea zonei aferente răului ca și unui parc riveran, concurs public de amenajare la care să fie invitați cât mai mulți interesați cu criterii clare de prezervare etc.
O axă verde pe care oamenii să fie încurajați să facă mișcare în condiții securitare, activități comune.
Nu prea mai este expertiză..dar niște vizite.în alte locuri ar putea inspira.
Ce se poate face moment imediat mai mult decât publicarea unui traseu pe Strava ar fi încurajarea explorării prin geocaching principiul descoperirii „vânării” cu telefonul celular , se pot pune coduri QR spre un site de internet care să explice ..crearea.unor puncte de interes. Investiție practică egală cu costurile unui site web….asta în imediat.
Dar..
Oare aceste specii de pasari nu au disparut si din cauza apei din rau ?? Uitati-va la mocirla care curge pe rau si uneori mirosul pestilential pe care-l degaja aceasta , asa zisa, apa ! Toti stiu care-i surs poluarii dar nimeni nu face nimic !
Plimbaretule.
Habar nu ai ce lucrari erau preconizate sa se faca pe raul Bistrita in urma cu niste ani, lucrari cerute si de Primaria orasului si aceste documente le-am vazut la o sedinta organizata de Apele Romane la cererea ONG-urilor ,AJVPS si ECOLOGISTII.
Au fost blocate aceste betonari si s-a ajuns pana la forurile Uniunii Europene si Ministerul Mediului de la noi.
Intarzierea s-a datorat acestor cetateni care s-au opus prostiei si dezastrului care urma sa fie dupa acel santier periculos si distructiv.
Nu te lua in gura cu mine te rog frumos !