Actualitate Recomandări

Ce planuri are municipalitatea pentru zona fostei centrale termice

În prima ședință din 2025, Consiliul Local a declarat de utilitate publică locală proiectul ”Regenerare urbană a zonei aferente fostei centrale de producere a energiei termice situată în Bistrița, strada Zefirului nr. 1” în vederea realizării unui obiectiv de uz și interes public local pentru dezvoltarea și regenerarea urbană a zonei.

Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a precizat într-o postare pe pagina sa de Facebook: ”Un proiect despre care nu s-a discutat niciodată în orașul nostru este regenerarea urbană a zonei în care a funcționat fostul Proditerm. Ne dorim să facem un parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania și să organizăm un concurs de idei pentru a vedea ce se potrivește mai bine pentru orașul nostru: va fi un parc, va fi o zonă de divertisment… Probabil arhitecții și cei care vor concura vor veni cu soluții inedite”.

Construcțiile aferente fostei centrale termice nu au mai fost utilizate cu această destinație încă din anul 2004, când sistemul centralizat de termoficare a încetat să mai funcționeze, astfel construcțiile şi-au încetat uzul şi interesul public încă din acea perioadă, acestea aflându-se în prezent în stare avansată de degradare datorită neutilizării în timp. În 2022 s-a aprobat trecerea lor din domeniul public în domeniul privat al municipiului Bistriţa, în vederea demolării, casării și valorificării, ca urmare a dezafectării de la utilitatea publică.

8 comentarii

  • Ar fi frumos sa fie cum e in parcul din spate de la Iulius din Cluj. Terenuri, un parc sa te ascunzi de soare, de ce nu un bazin, ca de sudamericanii si bombardierii de la Codrisor suntem satui, orice. Dar parca vad ca direct 13 etaje o sa aiba cladirile.

    19
    2
  • Cum se va intampla: se va semna acum un contract de colaborare cu Ordinul Arhitectilor, se va organiza un concurs de idei si se va alege un castigator (acela deja e stiut cine e). Castigatorul isi va primi premiul de la Primaria Bistrita. Apoi se va trece la ceva serios…studii de fezabilitate. Multe studii. Dupa care…al 2-lea, 3-lea primar care va veni dupa Lazany va considera ca proiectul nu merita sa fie implementat. Da, auziti bine. Vor trece 10-15 ani si tot nu va fi nimic in zona. Apoi, intr-un final va veni un primar mai bazat care va atribui lucrarea direct unui „cunoscut”.

    17
  • Îmi place de noul primar!
    Deja a schimbat fața orașului.
    În ce mă privește, este ca și ales peste 4 ani (și jumătate, dacă-i ca la prezidențiale!).
    Campion mondial la idei și proiecte, viziuni pe termen lung, privire panaramică, ce mai, tot ce trebuie.
    Unde ați fost când a candidat tov. Crețu , de ne-a fericit 12 ani ?
    Și încă, după unii, mister major nici n-a început grosul treburilor !
    Să vezi atunci deranj !

    • @Bălan
      cu P mic se scrie PRIMAR ..
      sincer pe mine mă irită din ce în ce mai mult acest laudatio ieftin practicat de matale bunicule ecologist
      omu` lăudat e expert în achiziții publice, contabil, economist și atât.
      oprește-te că ești penibil cu lupta ta cu tot!

      și să nu uită ..6 (șase) ani v-ați opus și ați băgat bețe în roate domnule Bălan pentru a opri reabilitarea Parcului Municipal! vă place cum arată acum?

      alte lupte care vă aparțin:

      amenajarea cât mai rapidă a trecerilor de pietoni subterane în zonele: Poșta Veche, Piața Decebal, Han, Spitalul Judetean, B-dul Republicii, Coroana de Aur, B-dul Independentei, Biserica Sfânta Ana, B-dul Independentei – Kaufland

      achizitionarea casei Ioan Zidarul, monument emblematic pentru istoria Bistritei si fosta biblioteca judeteana de pe Str. Garii

      cumpararea terenului de la Trezorerie si a punctului termic de pe Str. Alba Iulia (proprietate CJ) pentru executarea a 2 parcari supraterane

      hai sictir!

      1
      1
  • Toate zonele acestea, care cândva erau zone industriale, poluate, cu macarale, cu vopsele, cu cauciucuri, au ajuns zone rezidențiale de lux, (în Copenhaga, Londra, Liverpool, Hamburg) .
    Cine în care soțiile pescarilor vindeau pește, unde erau vapoare și hamali, acum unii dau 10 milioane de euro pe un apartament. ,
    Iar omul de rând, nu câștigă nimic din treaba asta.
    Probabil ca și aici se vor face apartamente, din alea care costă 250.000 euro. adică ieftine.

    2
    3
  • De ce nu un bungee jumping suspendat.. Direct pe turn.. Ca să nu îl mai daramati.. Un parc ar fi riscant.. Pot veni multe,, pisicuțe „de pe centură, drogați, etc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.