Nu voi considera reorganizarea administrativă ca un obiectiv abandonat chiar dacă acum, majoritatea nu are un consens politic. Organizarea administrativă este necesară. Reorganizarea administrativă este necesară. Este nepopulară pentru că foarte mulți profită spunând: Vrei să nu mai ai județul tău? Vrei să rămâi pe drumuri? Nu-i ia nimeni conturul județului, dar hai să-i luăm consiliul județean. Trebuie să depolitizăm administrația și pilonii politizării administrației locale sunt consiliile județene. Trebuie să lăsăm țara să respire. O restruturare masivă a agențiilor guvernamentală este obligatorie. Avem o administrație care a rămas casetată din 1968. Dacă agențiile sufocă primăriile, prin birocrație, consiliile locale sufocă politic. Vă dau această imagine pentru a vă sensibiliza la ideea simplificării administrației. Nu este nicio exagerare că, deși împreună am împins un sistem de descentralizare, în momentul de față agențiile sufocă administrația locală și o încorsetează.
În fiecare județ există cel puțin 44-45 de deconcentrate ale ministerelor lși agențiilor naționale. În 1989 nu erau nici jumătate. Despre ce modernizare a statului discutăm dacă în toți acești 20 de ani, cu toată descentralizarea făcută, noi am înființat continuu agenții, agenții, agenții.
Reorganizarea administrativă – mulți spun că a fost o chestiune anunțată pe genunchi. Nicidecum nu este anunțată pe genunchi. Eu, când nu mai reușesc cu partidele, încep să vorbesc public. Subiectul reorganizării administrative a României este un subiect demult discutat cu premierul, demult discutat cu principalul partid de guvernământ. Și, sigur, am sesizat și lipsa de apetit a principalului partid de guvernământ pentru acest lucru.
Au mai fost 25% cheltuielile cu salariile sectorului public, fără administrațiile locale. Cheltuilile cu programele sociale în România au reprezentat 46% din venitul bugetului de stat”, a spus Băsescu.
Foto: presidency.ro
Adaugă comentariu