Potrivit comunicatului FSLI, postat pe site-ul UJSLI de liderul judeţean Emil Mocian (foto) sindicaliştii vor alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ, pentru “micşorarea decalajului dintre România şi celelalte ţări membre ale Uniunii Europene care alocă, în medie 5,2% din P.I.B. educaţiei”.
De asemenea, sindicaliştii mai vor modificarea Legii educaţiei naţionale în sensul schimbării componenţei consiliului de administraţie al unităţilor de învăţământ, astfel încât ponderea personalului didactic şi a personalului de conducere din unitate să constituie o majoritate simplă. Ei cer reintroducerea normei de predare de 16 ore/ săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I, dar şi decontarea cheltuielilor cu naveta personalului didactic, de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei Naţionale.
Totodată, FLI solicită reintroducerea ajutorului de 100 euro/an, pentru achiziţionarea de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic, reintroducerea sporului de doctorat, pensionarea anticipată, cu cel puţin 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei, acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar, dobândirea de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat.
Potrivit sursei citate, FSLI mai cere adoptarea unei Legi a salarizării prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 %, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1 pentru ca profesia de dascăl să devină motivantă pentru tinerii performanţi. De asemenea, sindicaliştii mai vor reîntregirea veniturilor personalului din învăţământ la nivelul celor din anul 2009,ceea ce ar determina creşterea salariilor personalului din învăţământ cu aproximativ 15%, majorarea salariilor personalului nedidactic, prin reintroducerea sporului de vechime în muncă.
Nu în ultimul rand, FSLI doreşte depolitizarea învăţământului, prin acordarea rolului determinant colectivului şcolii în alegerea directorului, debirocratizarea sistemului de învăţământ, prin reducerea semnificativă a situaţiilor şi evidenţelor pe care le întocmesc cadrele didactice şi regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă.
Peste 10.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ sunt aşteptaţi să protesteze, miercuri, în Capitală, printr-un miting la Guvern şi un marş până la Palatul Parlamentului, principala lor revendicare fiind alocarea a şase procente din PIB pentru educaţie. „Dacă şi după această amplă acţiune vom fi trataţi cu aceeaşi ignoranţă, dascălii vor fi nevoiţi să închidă şcolile”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.
În 30 octombrie, după ce peste 400 de membri ai FSLI au pichetat timp de trei zile sediile Guvernului şi USL, reprezentanţii federaţiei au anunţat că acţiunile nu au dus la niciun rezultat, iar atitudinea guvernanţilor împinge profesorii spre protestul final – greva generală.
De ce sa se aplice LEN nr.1..? deranjeaza ? pe cine ?
Alegerea directorului de catre Consiliul Profesoral din scoala repectiva inseamna alegerea unui om responsabil …. ori conducerea de partid are nevoie de vatasei harnici supusi , slugarnici care sa nu comenteze sau sa puna intrebari incomode…. care in decursul anilor …. urca ierarhic la conducerea ISJ-lor…. pana la Miniserul Educatiei…!
Altfel cum ajungeau toate baragladinile ministri…?
Asa se explica de ce posturile de director nu se ocupa prin concurs, si apar de la an la an …noi directori de mucava….!
asa ar trebui sa fie dar la dna Camelia Tabara nu-i comvine acest lucru deorece nu mai poate numi directori politic , si ar fi foarte corect naveta sa fie platita de ministerul educatiei
Amuzant e ca chiar daca s-ar baga si 8% din pib in educatie, tot nu vor creste si salariile, datorita ostilitatii unei opinii publice manipulate in postromânism, mai intâi, când s-au bagat videocamere, ca sunt incompetenti si lenesi profesorii, deoarece elevul nu ia bacul, mai recent ca sunt si niste hoti dintre cei mai corupti! Conditiile materiale au ajuns deja pe alocuri de lux, chiar mai mult decât europene, primarii având clientela politica fireasca, lacoma sa apuce comenzi de constructii si echipamente. In schimb, investitiile in calitatea cadrelor didactice ramân africane, deoarece plutocratia si universitarii care constituie clasa politica par a prefera un electorat tot mai neinstruit!
stati linistiti nu va agitati ca nu se rezolva nimic , guvelnanti vor cu ori ce pret sa puna directorii politic indiferent de competenta .
nu ati auzit ce a zis Ponta? trebuie sa va multumiti ca nu v-au fost taiate din nou salariile pe lipsa asta de bani :)))))))))
ce vorbiti de depolitizarea invatamintului,unii profesori asa de politizati sint incit orice s-ar face nu-i poti scoate din meteahna partidelor…
Dupa ce a luat voturile tutror profesorilor si medicilor, oferind la schimb promisiuni si eroi gen grevista foamei de la antena3 (aia de zici ca a furmat carpati toata viata ei..), USL-ul le da acum cu flit profesorilor si medicilor.. poa sa urle ei cat or vrea acum in plimbarile sindicale de zilele astea. Nu ii baga nime’n sama
cine sa-i bage-n seama pe famea asta….
cine sa-i bage-n seama pe fomea asta….foameeeeeeeee…
nu va vaietati derectoru gore de la odorhei n-a facut foame…tat la putere a fost tot timpul…
da si pe marc cind a fost sef la bistrita l-a prostit si lo tinut director si cind a venit rindul ca marc sa fie ajutat de gore sufletul voturi ciuciu,noroc cu ala ce a candidat de primar ca altfel nu avea nici atit….
mi-a fost profesor si tot timpul a fost unde-i bine ii si de mine…..
da comuna ODORHEI nu este a oamenilor este a luzarilor astia care nu au facut decit pentru ei…
POSIBIL SA APARA CINEVA ca sa redea
ODORHEIUL OAMENILOR…… SA REVINA MINTEA OAMENILOR….doamne ajuta..
deja au aparut doi hotariti care a strins si string oameni de calitate pe linga ei….oameni comuna este a vostra odorheiul este al vostru GINDITI-VA PENTRU VOIIIIIIIIII pentru VOI …..
DL PROFESOR marc nu aveti remuscari ca ati tinut sarpele in functia de director la odorhei si va muscat exact cind a trebuit…..i-ati dat si ultima gradatie…
veti zice ca nu ati avut motiv sa-l schimbati acum ceretim mie si va spun multe motive…..
dl deputat siciu danel,jaba-l iubiti pe derectoru gore…posibil pentru ca ati avut 400 voturi,si senatoru Denes 6oo voturi plus 2oo voturi era lui politica si de dascal a apus……DA A APUS
gore ce i-ai spus la mama lui profesoru BONDOR cum sa voteze…. tot se afla dereptore…cit de tirziu……
dupa ce USLEUL s-a folosit la vot de profesori ca de cu*ve.. acum ii arunca ca pe un prezervativ folosit, ca nu mai sunt buni de nimic… Deocamdata.. Poate la prezidentiale dragi profesori.. una mica.. de 2-3%.. pana atunci.. biscuiti cu ceai :))))))))))))
Pe vremea pdl-ului nu indrazneau,de frica ,sa zica nimic, portocalii fiind razbunatori si agresivi. Acum, oamenii demonstreaza , cer!! E si asta un semn de democratie!
Rotatia politica a directorilor a aplicat-o oltean din 2005 . A uitat ca a ghicit triumful incompetentei ( de fapt si dansul manca litere cand vorbea )!!!
mai „ada”.. desteptarea.. suntem in curand in 2014 si de 2 ani avem o stralucita si scumpa guvernare uselista.. Tu ne povestesti despre 2005? Spune-ne si despre anii 80 atunci :))
Da, sunt de acord…,,Sobolanul” acesta de director, ar trebui schimbat. Gata…ii ajunge! V/ati prins…este vorba despre GORITOIU de la SIEU/ODORHEI! Toata lumea il reneaga.