
Costiță de porc afumată, mușchiuleț de porc, jumări, cârnați în untură, tobă, brânzeturi de toate felurile, cozonaci și plăcinte tradiționale, mere, dar și roșii proaspete sau ardei kapia abia culeși. Pe toate le găsiți la piața locală de la Biserica Evanghelică, unde producătorii au venit cu produse proaspete numai bune de pus pe mese, de sărbători.
Amatorii de cozonaci frământați manual, cu un strat gros de nucă sau de mac, îi găsesc la Saveta Ban din Liviu Rebreanu care a mai adus și pâine de casă, făcută în cuptor cu lemne, cea mare la 32 de lei, iar cea mică la 22 de lei.
Plăcintele cu brânză sărată, cu brânză dulce, cu brânză și mărar le vinde cu prețuri între 20 și 30 de lei, prăjitura cu mere la 50 de lei, la fel ca și honklișul. Cornulețele costă 3,5 lei bucata, iar un cozonac întreg 80 de lei.
”Am adus în plus o prăjitură bătrânească pe care o numeam Greta Garbo. Am făcut pentru mine, dar am adus și la piață să o testez. Prețurile sunt ca anul trecut. Nu pot scumpi că nu pot vinde. Câștig mai puțin, dar măcar mai completez la pensie. Mai vin la piața locală luni, de la 9.00 la 14.00, și marți, dar cu mai puține produse”, a spus Saveta Ban pentru ziarul local Timp Online.
Carmangeria Bătrânul Măcelar de la Galații Bistriței vinde jumările cu 80 de lei/kg, salamul măcelarului cu 50 de lei kg, pulpa de porc afumată cu 45 de lei/kg, la fel și kg de șunculiță afumată sau salamul de casă. Ciolanul de porc cu os costă 40 de lei/kg, slănina afumată – 35 de lei/kg. Cele mai căutate produse sunt cârnații, jumările și șoricii, ultimii greu de găsit.
Carmangeria Ruștior, una dintre cele mai căutate de la piața locală, vinde caltaboșii la 20 de lei/kg, tobă la 42 de lei/kg, cârnații la 48 de lei/kg, salam curd-uscat la 65 de lei/kg.
”Facem produse proaspete fără conservanți, fără E-uri. Azi am adus gușă proaspătă cu boia și usturoi, avem cârnați cu carne de vită și de porc. Avem la garniță cârnați, mușchi, costițe. De toate avem. Prețurile sunt aceleași ca și înainte de mărirea TVA, deși costurile sunt mai mari pentru noi. Vom veni în fiecare zi la piața locală, poate chiar și în Ajunul Crăciunului un pic, așa că îi așteptăm pe clienți să vină și să cumpere de la noi”, ne-a spus Ioana Lihart.
La piața locală, găsiți și brânză de la Ruștior de la Grigore Creța la aceleași prețuri ca și anul trecut. Cașcavalul de Ruștior costă 50 de lei/kg, cașul 45 de lei kg, urda – 30 de lei/kg. Prețuri similare are și Cooperativa Agricolă Sângeorz-Băi.
Ioan Simionca din Monor are încă roșii proaspăt culese din solarii și ardei kapia la 15 lei/kg.
”Anul acesta mâncăm roșii proaspete de Crăciun de la Monor. A fost o toamnă lungă. Am reușit să venim constant în fiecare sâmbătă cu roșii care au gust, mai bun ca cele din Turcia și din Grecia. Am mai adus din cămara proprie zacuscă, murături și varză murată. Cred că vom veni și sâmbăta viitoare cu roșii. În cursul săptămânii nu vom veni fiindcă avem de lucru în gospodărie. Vreau să bag tractorul cu freza în solar chiar astăzi”, a spus Ioan Simionca pentru ziarul local Timp Online.
De la Jelna vă puteți cumpăra mere foarte gustoase, suc de mere, diverse sortimente de brânză. În aceeași căsuță mai găsiți uleiuri din dovleac produse de Simis.
Cuptorul lui Buna aduce, în fiecare zi de târg, turtă dulce, sărățele, prăjituri și alte produse de patiserie, iar apicultorii au o gamă variată de sortimente de miere și produse apicole.
























Adaugă comentariu