În baza art. 287 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, nivelul impozitelor şi taxelor locale poate fi majorat anual cu până la 20% de consiliile judeţene. Sumele se indexează o dată la 3 ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare. Având în vedere situaţia economico-socială, CJ propune menţinerea nivelului taxelor locale din anul 2013 şi pentru anul 2014, deoarece valorile taxelor se încadrează în limitele prevăzute de HG. Proiectul de hotărâre privind stabilirea nivelului taxelor locale pentru anul 2014 va fi dezbătut în comisii şi supus apoi adoptării plenului Consiliului Judeţean.
Astfel, vor rămâne nemodificate taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxele pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, taxele de intrare la muzee şi case memoriale.
Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism, în mediul rural, este de la 2,5 lei la 7 lei. Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de foraje sau excavări necesară studiilor geotehnice, ridicărilor topografice, exploatărilor de carieră, balastierelor, sondelor de gaze şi petrol, precum şi altor exploatări se calculează înmulţind numărul de metri pătraţi de teren afectat de foraj sau de excavaţie cu o valoare de 8 lei. Taxa pentru eliberarea autorizaţiei necesare pentru lucrările de organizare de şantier în vederea realizării unei construcţii, care nu sunt incluse în altă autorizaţie de construire, este egală cu 3 % din valoarea autorizată a lucrărilor de organizare de şantier. Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de construire pentru chioşcuri, tonete, cabine, spaţii de expunere, situate pe căile şi în spaţiile publice, precum şi pentru amplasarea corpurilor şi a panourilor de afişaj, a firmelor şi reclamelor este de 8 lei pentru fiecare metru pătrat de suprafaţă ocupată de construcţie. Taxa pentru prelungirea unui certificat de urbanism sau a unei autorizaţii de construire este egală cu 30 % din cuantumul taxei pentru eliberarea certificatului sau autorizaţiei iniţiale.
Contribuabilii care beneficiază de servicii de reclamă şi publicitate sub diverse forme, pe domeniul public şi privat al judeţului au obligaţia de a încheia contracte în acest sens şi datorează bugetului Consiliului Judeţean o taxă de reclamă şi publicitate de 3% din valoarea contractului, exclusiv taxa pe valoarea adăugată aferentă. În cazul unui afişaj situat în locul în care persoana derulează o activitate economică datorează o taxă de 32 lei/m²/an sau fracţiune/mp/an. În cazul oricărui alt panou, afişaj sau structură de afişaj pentru reclamă şi publicitate, beneficiarul datorează o taxă de 23 lei/m²/an sau fracţiune/mp/an.
Taxa de intrare la muzeele şi casele memoriale din judeţ este 1 leu/bilet pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari şi 2 lei/bilet pentru adulţi. Taxa pentru fotografiere este 50 lei, iar cea pentru filmare 100 de lei.
Taxele speciale propuse pentru anul 2014 nu sunt indexate faţă de cele existente valabile pentru anul 2013, deoarece rata inflaţiei este sub 5%, respectiv 1,88 %, conform comunicării Institutului Naţional de Statistică – Direcţia Judeţeană de Statistică Bistriţa-Năsăud.
La taxe speciale intră eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de amplasare şi execuţie a unor obiective în zona drumurilor judeţene, taxa de folosinţă a unor obiective amplasate pe terenurile aparţinând drumurilor publice, taxe pentru activităţi de transport public judeţean.
CJ stabileşte şi preţurile medii la produsele agricole valabile pentru anul 2014, în vederea evaluării în lei a arendei, astfel: grâu şi orz – 0,90 lei/kg, porumb boabe – 0,70 lei/kg, cartofi – 0,90 lei/kg, fasole boabe – 5 lei/kg, varză – 0,60 lei/kg, ceapă – 1,30 lei/kg, morcovi – 1,50 lei/kg, mere – 0,50 lei/kg, pere – 1 leu/kg, prune – 0,80 lei/kg.
Adaugă comentariu