Actualitate Politică

Deşi dat afară din cler, fostul lider PRM Ioan Aurel Rus a slujit, de Crăciun, într-o biserică

Fostul lider judeţean al PRM şi totodată ex-parlamentar Ioan Aurel Rus a reîmbrăcat haina preoţească pentru a sluji de Crăciun. Cel puţin aşa reiese din două filmuleţe postate de fiica sa pe contul de Facebook. Imaginile au creat vâlvă întrucât Ioan Aurel Rus a fost dat afară din preoţime în urmă cu zece ani şi nu a mai fost reprimit. Ca urmare, el nu ar avea voie să mai slujească.

Ana Maria Narcisa Rus, fiica fostului lider al PRM Bistriţa-Năsăud, Ioan Aurel Rus, a postat pe Facebook, două filmuleţe cu tatăl său îmbrăcat preot şi slujind într-o biserică. Într-unul dintre filme, Ioan Aurel Rus apare cântând un colind, iar în altul ţinând o predică în a doua zi de Crăciun. El poartă haine preoţeşti, deşi a fost dat afară din rândurile clerului fără să mai fie reprimit. Mai multe persoane au apreciat postările, iar unele au întrebat unde este preot.  Nu au primit niciun răspuns.

Potrivit unor surse, filmuleţele au fost înregistrate în biserica de la Moşuni, judeţul Mureş, în care slujeşte Cristian Pomohaci, un alt preot cu “probleme”. Anul acesta, Pomohaci a fost pedepsit pentru prezenţa sa excesivă la televiziuni şi trimis la mănăstirea Afteia, situată în comuna Săliştea din judeţul Alba. Decizia de canonisire a fost luată de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei, ca un ultim avertisment pentru părintele Pomohaci, căruia i s-ar fi pus în vedere să aleagă între viaţa duhovnicească şi showbiz.

În acest sens, este cunoscut faptul că parohul din Moşuni este un activ cântăreţ de muzică populară şi religioasă, cu prezenţe dese la diverse emisiuni tv sau posturi de televiziune de specialitate, ceea ce nu ar fi pe placul superiorilor săi de la Alba Iulia. Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia ia în calcul chiar şi varianta caterisirii (răspopirii – n.a.) lui Cristian Pomohaci, în cazul în care acesta nu va renunţa la obiceiurile care au atras în numeroase rânduri atenţia presei asupra sa.

 Ioan Aurel Rus este îmbrăcat cu haine preoţeşti şi se poartă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Cu toate acestea, adevărul este altul. În cursul anului 2004, când era senator PRM, Ioan Aurel Rus a fost dat afară din preoţie pentru că nu a renunţat la politică, fiind singurul din cei 85 de preoţi din raza Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, care nu a dorit să se supună Hotărârii din 12 februarie 2004 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Acesta a decis, la vremea respectivă, ca preoţii să aleagă între cariera politică şi preoţie, iar dacă renunţă la preoţie să nu mai aibă dreptul să revină în rândurile clerului. 

„Arhiereului, preotului, diaconului şi monahului îi este interzis să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze şi să devină membru al Parlamentului sau consiliilor locale, primar, viceprimar sau să ocupe funcţii în administraţia publică centrală şi locală. Cel care va încalcă aceste reguli, precum şi legământul depus la hirotonie, încalcă prevederile din Regulamentul de procedura al instanţelor disciplinare şi de judecată ale BOR, având de ales între cariera politică şi misiunea preoţească, pentru totdeauna, fără drept de revenire în cler”, a decis la vremea aceea Sfântul Sinod.

Singurul care a preferat să ignore decizia ierarhilor bisericii a fost Ioan Aurel Rus, considerat drept „o nefericită excepţie”.

Ioan Aurel Rus a fost paroh la Nepos, dar, în timpul mandatului de senator a fost numit un preot misionar. El a susţinut că va redeveni slujitor al Bisericii întrucât caterisirea sa a fost „o măsură administrativă asupra căreia se va reveni”. „Nu cer nicio parohie, nu vreau decât să am dreptul să port haina preoţească şi să slujesc. Preoţia nu mi-a dat-o niciun episcop, mi-a dat-o Dumnezeu şi sunt convins că Sfântul Sinod îmi va aproba cererea de îmbisericire, aşa se numeşte în BOR acest procedeu”, a spus Rus.

O vreme, el a încercat de mai multe ori, fără succes, să obţină clemenţa Mitropolitului Bartolomeu al Clujului.

În 2009, când era preşedintele filialei Bistriţa-Năsăud a PRM, Ioan Aurel Rus, a declarat, că deşi a fost dat afară din preoţie şi nu are voie să mai slujească nu îi poate refuza pe cei care vor să i se spovedească.

 „Chiar dacă nu mi se mai dă voie să fiu preot, eu nu îi pot refuza pe cei care vin la mine să se spovedească. Preoţia nu mi-a dat-o nimeni altcineva decât Dumnezeu şi nu mi-o poate lua niciun om”, a spus Rus, care s-a referit la Înalt Preasfinţitul Mitropolit Bartolomeu Anania, cel care a refuzat în repetate rânduri să-l reprimească în rândurile clerului.

Din cauza refuzului înaltului ierarh, Ioan Aurel Rus a cerut Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) să-l reabiliteze pe cale bisericească întrucât nu a făcut niciun delict bisericesc pentru a fi caterisit, dar cererea lui a fost respinsă.

Rus a declarat că a primit o înştiinţare din partea Sfântului Sinod prin care a fost informat că poate urma aşa-numita „Cale a iertării”. „Trebuie să dovedesc faptul că ţin aproape de biserică, că o frecventez şi că am renunţat la politică. Totodată, mai trebuie să prezint o recomandare din partea Arhiepiscopiei Vadiului, Feleacului şi Clujului pe care, deocamdată, nu am primit-o. Până nu am convingerea că o voi primi nu renunţ la politică”, a declarat Ioan Aurel Rus, în opinia căruia ÎPS Bartolomeu Anania tot se va răzgândi în privinţa sa la un moment dat.

Bartolomeu Anania a trecut la cele veşnice, iar noul mitropolit, Andrei Andreicuţ, nu a dat niciun semn că ar vrea să revină asupra deciziei predecesorului său.

Ioan Aurel Rus nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia.

20 comentarii

  • de ce sa nu fie posibil a dat in cap cuiva parintele RUS cunosc ca este un om de mare valoare spirituala,cum altii condamnati mai detin functii politice,mai sant parlamentari si de ce parintele sa nu slujeasca….

 • stimata publicatie unii dintre preoti cu functii inalte ori mai putin inalte au fost informatori la securitate uneori facind rau enoriasilor prin infirmatiile furnizate despre ei si acesti preoti mai functioneaza ,ce rau a afacut parintele Rus fata de acei enumerati si care sint in evidenta si acum ca fosti informatori ai securitatii…..

 • parintele Pomohaci alina suferintele nostre pe intreg teritoriul tarii prin vocea sa si prin aparitiile la televiziuni radiou si spectacole nu numai la o parohie cu greseste sa nu fie lasat sa banificiem mai multi de bunatatea lui ce o ofera pentru noi….sarbatori fericite…..

 • articolul este o mare dezinformare,filmarea nu a fost facuta la Mosuni ci la biserica din Nuseni de la centrul de cazare a persoanelor varstnice,iar RUS este reprimit in randul preotilor de o saptamana. e frumos sa scriem ce vorbesc babele pe ulita si nu sa ne informam din 3 surse asa cum e normal si deontologic

 • asa ca sarbatori fericite stati linistiti ce va-m spus parintele Rus a fost , este si va ramane OK…avea d-na Cristiana o vorba cu ciinele (nu moare)nu stiu cum poate ne-o reaminteste….

 • Rus Ioan Aurel este informator al Securitatii cu decizie judecatoreasca in mana….are pe rol un dosar penal de scoatere de straini din tara……locuieste in concubinaj cu fosta amanta ,Moldovan Mariana,asistenta la spitalul din Beclean…..l-a injurat de mama in presa pe mitropolitul Bartolomeu Anania….nu mintiti….este caterisit………

  • mai gugustiuc care te dai mitopolia esti slab pregatit din toate punctele de vedere inclusiv religios este craciun azi si te ocupi de mirsaveli nu ti frica sa primesti vreun canon urit ori dupa cum se vede esti destul de urit….

  • mai gugustiuc care te dai mitopolia esti slab pregatit din toate punctele de vedere inclusiv religios este craciun azi si te ocupi de mirsaveli nu ti frica sa primesti vreun canon urit ori dupa cum se vede esti destul de urit….foarte urit

 • Cunosc și eu o divă locală care,,a fluierat”în biserică și a căzut pe scări la nici jumătate de oră parcă, de și-a rupt un picior,iar părintele Rus a sunat pe doctor rugându-l să o trateze ca pe propria sa fiică!…nu-i așa?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS