Dacă în urmă cu 20 de ani stătea în picioare ideea administraţiei aflată fizic aproape de fiecare cetăţean – dacă se poate în fiecare sat – anul de graţie 2014 ne aduce o societate informaţională în care suntem la un clik distanţă de celălalt capăt al lumii. Taxele şi impozitele pot fi plătite online, instituţiile statului au investit milioane de euro în portaluri prin care să poată fi emise acte în regim electronic, iar primarii dau răspunsuri la sesizările cetăţenilor pe site-uri. În locul primăriilor în care să taie frunze la câini toate rudele primarului pot funcţiona ghişee unice extrem de operative şi eficiente.
Să luăm ca exemplu Valea Bârgăului. De ce o fi nevoie de atât de multe primării? Ce mari proiecte au primăriile din comunele Livezile, Josenii Bârgăului, Tiha Bârgăului sau Bistriţa Bârgăului ca să nu poată trăi oamenii din zonă fără un sediu administrativ cu etaj? Nu ar fi de ajuns una singură, la Prundu Bârgăului, de exemplu – “capitala” Văii Bârgăului cum e cunoscută de altfel – care să beneficieze de un buget cu multe zerouri în coadă şi care să implementeze proiecte pentru toată zona? Nu ar fi de ajuns câte un administrator sau viceprimar pentru celelalte? Eu zic că ar fi mai mult decât suficient. Dacă aş avea putere, aş desfiinţa fără să clipesc Primăria Livezile. Aş lipi comuna la municipiul Bistriţa fiindcă oricum nu mai e mult până când Livezile se uneşte cu Unirea. La fel aş proceda şi cu Şieu Măgheruş sau Budacu de Jos care, de asemenea, nu îşi justifică existenţa la o distanţă atât de mică de municipiul reşedinţă de judeţ. Toate şi-au pierdut aerul rural, dar nici pe cel urban nu l-au adoptat cum se cuvine. Nu mă gândesc la cine e primar – nu discutăm aici de persoane, ci de principii – ci la faptul că orice comună aflată la umbra unui oraş mare va fi mereu o struţo-cămilă nefericită. La fel şi comunele din vecinătatea Becleanului, a Năsăudului sau a oraşului Sîngeorz-Băi ar trebui să dispară pentru ca oraşele să devină nişte poli de putere.
Să-mi spună cineva, pe de altă parte, cu ce s-a remarcat vreodată Primăria Galaţii Bistriţei. Cu nimic, vă răspund eu. Poate nu degeaba şi comuniştii îşi concentraseră atenţia asupra Lechinţei şi Tecii ca poli de dezvoltare pentru zona de sud a judeţului. Ambele sunt comune mari, au cât de cât o identitate, o istorie, o cultură în spate, iar dacă ar avea bani mai mulţi şi nu fârmituri din tortul bugetar, eu cred că primarii celor două comune ar face minuni, inclusiv o reţea de transport local, şcoli serioase, băi la Pintic, ar valorifica potenţialul monumentelor istorice făcând un circuit. Cu banii împărţiţi în atâtea direcţii şi consumaţi în special pe “funcţionare”, adică salarii pentru angajaţi, cheltuieli cu întreţinerea sediului administrativ şi plata carburantului pentru maşinile primăriei, nu cred că vom vedea prea curând nici dezvoltare, nici progres.
Nici nu vreau să-mi imaginez ce ar face primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, cu un buget de trei-patru ori mai mare decât cel actual şi cu un spaţiu de manevră proporţional cu banii. Eu cred că minuni fiindcă a dovedit că poate şi că ştie. În urma acestui om se văd lucruri construite din nimic. În locul unei bălţi cu noroi, azi avem un parc balnear în expansiune. Să mă iertaţi, dar chiar nu ştiu ce face cu banii Primăria Şieu Odorhei sau Ciceu Giurgeşti. N-am nicio idee cu ce se ocupă primarul din Negrileşti sau din Petru Rareş. Nici nu ştiu cum arată. Astfel de comune nu ar trebui să mai existe. Consumă degeaba banii publici ca să fie, vezi Doamne, “aproape” de cetăţeni. Sunt atât de aproape încât nici măcar nu-i vedem.
Din păcate, niciun partid politic nu pare să aibă suficientă voinţă de a reforma administrativ statul. Fireşte că asta se întâmplă din motive electorale. Primarii de comune sunt cei mai buni agenţi electorali, fac rost de voturi şi vor ceva în schimb, respectiv bani ca să rămână în funcţii ei şi rudele lor. Din păcate, acest sistem de-a dreptul mafiot va condamna România la sărăcie şi întuneric. Nu numai că zona rurală nu se va dezvolta, din cauza fărâmiţării continue a bugetelor, nici oraşele nu au şanse să facă paşi spre progres. Suntem şi vom rămâne nişte trişti păcăliţi la nesfârşit cu poveşti nemuritoare de aceeaşi gaşcă de politicieni care se rotesc după cum bate vântul şi le dictează interesul.
Să nu uităm că 90% dintre primarii PDL au cotit-o spre USL “cu inima” ca să ia 50 de bani în plus la buget. I-au luat. Mare scofală au mai făcut.
Cristiana Sabău
corect , asa este.
THE ROK te rog sa nu fii chiar asa sigur ca la Odorhei se spala bani publici adevarul oricind iese la iveala uneori mai devreme uneori mai tirziu dar nu as dori sa fii in pielea”primarului” Sfintean care sa semneze documente neadevarate ca adevarate cind in consiliul local are consilieri care numai el ii cunoaste cel mai bine si ei sa nu stie ce semneaza sfintean.Te rog sa participi la o sedintea CL…si ai sa vezi multe acolo….
mai roker,vasile,ion,eu nu cred ca numai in sieu-odorhei se intampla sau nu se intampla lucruri ciudate,eu cred ca in toate sant multe lucruri ciudate dat orcum sieu -odorhei esteo comuna mare fata de alte gen.galatii-bistritei,runcu,sau sa nu mai vorbim de dumitrita,ceea ce insa a scris cristiana sabau este pur adevarat,eu as alipi de bistrita tot ceea e inseamna comune aflate la 20km.departare-magherus,livezi,petris,budacu de jos,dumitrita,dumitra,pentru ca oamenii de acolo tot in bistrita merg la servici/tot acolo asi fac cumparaturi etc.
daca as putea si ar fi posibil as alinia-o la o comuna din evul mediu ca asa arata odorheiu si asa au putut sa o dezvolte politicieni de acolo noroc cu dl Radu Moldovan ca a facut drumul din Cristur si la agris incearca sa le faca acum drum in rest …doamne ajuta. ce frumos daca era dl Jenor Vice se mai adaugau acum citeva miliarde la buget….
Adevarat.Am spus acest adevar la alegerile TNL din decembrie si multi gândesc asa si politicienii. Dar cei de la varf trebuie sa-si asume negocierea desfintarii a 15 comune din judet.Noi vom face presiuni si publice in acest sens.Am zis primarului din Runcu Salvei ca nu se justifica o comuna asa mica ca a lui,la TV am zis, dar e greu cu primarii
Măcar la Runcu Salvei s-au făcut multe lucruri bune, iar comuna arată impecabil. Altele mai mari şi cum pretenţii pe măsură au rămas foarte mult în urmă. Aşa cum vă spuneam, sunt primari care conduc anumite comune din anii 90 şi nu-i cunosc, nu ştiu cum arată la faţă, nu am scris un rând despre comunităţile pe care le conduc. Să nu faci nimic bine, să nu faci nimic rău, să nu se audă deloc de tine e o dovadă că, de fapt, nu faci nimic. Doar stai cu mâna întinsă să primeşti bani de la buget.
Nici nu s-ar putea sa aveti mai multa dreptate stimata doamna. Un exemplu elocvent este comuna Sieu-Odorhei in care primaria chiar nu face absolut nimic, singurele santiere in lucru fiind lucrarile de asfaltare care le deruleaza Consiliul Judetean. Dar tot in aceasta comuna se spala si cel mai usor si banii publici. De exemplu pentru dezapeziri s-au alocat 50 000 ron iar dezapezirile s-au facut cu utilajul primariei condus de viceprimar. Va intreb si eu cum s-au decontat aceste lucrari in conditiile in care , pana acum, utilajul de dezapezire a trecut o singura data pe drum, in decembrie cand a nins si poate o sa mai treaca odata daca va mai ninge iar banii respectivi n-o sa-i mai vada nimeni. Sunt de acord ca asemenea primarii handicapate ar trebui sa dispara de pe harta administrativa a judetului si sa apara altele mai mari conduse de edili capabili care ar face si ceva din banii pe care noi cetatenii in platim la buget sub forma de impozite.
Felicitari inca odata pentru ca spuneti lucrurilor pe nume.
perfect aveti dreptate,acei primari merg la primarie(vorba vine serviciu,munca) pentru modica retributie ce o primesc si atit….
Da foarte bun articolul,dar omul sfinteste locul oriunde,cine vrea sa faca ceva pentru comunitate si cu bani putini poate face,cu maestria si vointa individului care este ales primar,bine punctat primarul de la Runcu Salvei nu vreau sa scot in evidenta culoarea politica ci pe omul Pavelea…..om trai si om vedea dar cum spuneai in multe primarii se taie frunze la ciini.
Felicitari pt articol. Apropo se poate doar cu primari la comune si la satele invecinate viceprimari…sau administratori vorba Cristianei…
Din punct de vedere administrativ, România este organizată impecabil ca să permită promovarea doar unui singur sistem de relaţii: clientelismul. Ca să devină organizată după principii moderne de eficienţă şi bună guvernare, România ar trebui să schimbe fundamental actualul sistem, care să ducă la destructurarea reţelelor de influenţă absolut nocive, prin care, la momentul acesta, aproape totul se hotărăşte de la nivelul cel mai de sus, funcţie de cum mişcă în front cei mai de jos.
Prea puţini sunt cei ce doresc desfinţarea actualului sistem, dimpotrivă, prin ceea ce gândesc, conducătorii noştri actuali doresc să-l întărească, spre o mai bună subjugare şi manipulare a cetăţeanului hăbăuc, ce prins în grija problemelor vieţii de zi cu zi, numai la acest lucru nu are cum să gândească.
Foarte bine spus Sorine,concret,adevarat….va rog replica spuneti ca nu este asa cum spune primarul.
Silivasu de Campie – 1048 de locuitori in 2002. Acum probabil, mai putin de 1000. Renumita prin faptul ca „locuitorii din această comună au fost foarte jucăuși”. Singura ratiune de existenta a comunei este organizarea anuala a festivalului folcloric la care participa mai multi jucausi decat populatia comunei. Sa traiasca La Multi Ani si Sa jucati bine!
Sa speram, doamna Cristina, ca nu sunt multi in Parlament care sa gandeasca asa ca d-voastra. Pentru ca e gresit, total gresit, o comuna, mare sau mica, are o istorie care-i leaga pe localnici de glie, un fel micronationalism, de mandrie ca apartin acelei comune. Multi se cunosc intre ei, au copilarit , au fost la scoala sau au lucrat pamantul impreuna, si-au creeat legaturi de rudenie si de camaraderie, un fel de clanuri. Asa pot, si chiar o fac, sa-i traga la raspundere pe Primar si ceilalti angajati daca nu-si indeplinesc obligatiile si promisiunile facute si daca nu cheltuiesc banii cum trebuie.
Daca ar fi o Macro-comuna cu 10000 de oameni, asa cum propuneti, cu 12-15 sate, nimeni nu mai poate verifica cheltuirea sumelor cu multe zerouri, sigur primarul va face mai mult in zona lui de interes (fosta lui comuna) iar in restul satelor cetatenii raman doar cu platirea impozitelor.
1) Nu mă cheamă Cristina.
2) Am văzut unde a dus actuala organizare administrativă. Dacă nu schimbăm nimic la ce credeţi că va duce, în viitor, aceeaşi schemă? La acelaşi rezultat egal cu zero.
3) O macro-comună cu 10 sate nu ar avea de plătit 10 primari, 20 de viceprimari, 10 secretari şi 150 de consilieri locali,care oricum ridică mâna, la comandă, cum le dictează şeful de partid, respectiv carburant pentru zece maşini cu care să se plimbe primarul la Kaufland, la cumpărături, el sau familia lui. Cu banii tocaţi pentru întreţinerea actuală a clientelei politice s-ar putea face drumuri, canalizare, proiecte serioase, nu cămine aşa-zis culturale, în fapt săli de nunţi. Componenta asta poate fi externalizată unui agent economic.
D-na CRISTIANA ca se duce idilul nu-i nici un bai ca se plimba si directorul,si soferul ca idilul nu are permis ba se plimaba si odrasla primarului ca in golan este benzina si benzina nu-i pe banii lui si ce fain ii cind il vad gagicili de la disco cu asa masina .consilieri vin la sedinte extraordinare care nu se platesc asa ca cheltuiala mare nu pre ii cu ei dar sant multi puturosi prin aparatul primariei care taie frunze la ciini,dar sint puturosi pentru ca nu stiu sa lucreze,nu are cine-i pune la munca si cum ii turcu asai si pistolul.Se tot aduna se tot aduna si cind iese de o fapta penala tot o sa se vada .
N-aţi citit şi partea în care am spus că nu vorbim despre persoane, ci despre principii. Oricum, e vorba de o reformă administrativă care necesită voinţă politică, iar aşa ceva, ca om politic, ştiţi că nu avem. Cum lămureşte primarul de comună omul de la sat să voteze, nu o poate face cel din oraş. Niciodată.
Cum lamureste primarul de comuna oamenii sa voteze? Mai ales atunci cand are un contracandidat puternic,recurge la tot felul de marsavii,denigrari ,sesizari catre DNA,atragerea de partea sa a electoratului nu prin proiecte reale ,ci prin promisiuni cu functii in primarie (de ex.viceprimar) ,spun acestea pentru ca am trecut prin socuri puternice cand auzeam toate minciunile vehiculate pentru a murdari imaginea unui OM ,care de-o viata a muncit pentru bunastarea comunitatii.Si toate acestea pentru ce? Pentru a nu-si pierde scaunul si functia.
Corect Cristiana, problema este reala, dar ca multe alte lucruri schioape de la noi din tara, creem o institutie si abia apoi ne gandim la utilitatea ei. Iar daca cineva discuta despre desfiintarea ei, este dusmanul democratiei. In lumea reală, localitățile funcționează pe principiile unei firme, pot da chiar faliment (vezi cazul Detroit). Am avut ocazia sa intâlnesc în viața mea o mulțime de primari din multe țări. După bună ziua, primul lucru pe care-l spuneau era că obiectivul lor este să atragă și să rețină locuri de muncă în comunitate, punctul următor fiind cel legat de transformarea localității păstorite de el într-un loc prietenos cu localnicii.
Ai nostri se plang non stop ca nu au bani nici pentru salarii. Ce servicii prestează această instituție comunității? Nici unu. Sa nu povesteasca de investitii, astea se fac cu proiectanti si consultanti externi. Fac hore si alte paranghelii, astea se fac platind lautarii. Colectează taxe? Asta se poate face cu un agent care merge o zi pe saptamana în fiecare sat. Si exemplele pot continua. Singura functie reala, este mica jecmăneala si bineinteles, functia de bază, de agent electoral.
pt.parvu noi din agris ne facem dum spre figa daca ne alipeste la beclean ii pacat sa ocolim atit
Stimata Doamna ,chiar nu cunoasteti activitatea primarului de la Sieu-Odorhei,are multe realizari la activ pe care nu le cunoasteti din pacate, are cel mai slab consiliu local din istoria postdecembrista a comunei,intrebati mai bine consilieri locali cu cate initiative legislative au venit in consiliu.Atmosfera in sedintele consiliului este una mereu de tachinare si de jignire ,nu stiu ce inseamna administratia publica ,cum sa administreze veniturile comunei SO,au uitat prea usor si prea repede sperantele alegatorilor care i-au votat.De la acesti consilieri nu mai astepam nimic…! ,ne-am saturat de ei.
ma cristi ma bucur ca iti apreciezi primarul si esti mindru cu el,intradevar consiliul local este foarte slab mai avea putin si avea consilieri numai de la opozitie dar consiliul local care este a scazut pretul la tarnsport gunoi,taxa pasune de la 70 lei la 15 lei si alte si alte intradevar prin curte la primarie si camine este mare mizerie dar poate ii convinge primarul pe consilieri sa faca ordine o realizare a primarului este ca la tot pasul are platit sofer din banii nostri nu ca alti primari care tin ei in mina haturile masinii…pentru economie….iar ceilati consilieri pina la acestia au fost lapte si miere pentru tine si se spune ca sinteti ce-a mai slaba comuna din judet va apropiati de o comuna din evul mediu…..
„Cand se ia cate-o masura lumea-njura pe agentul sanitar si-l priveste fara noima: ce-ai cu noi ma, pentru ce sa dam cu var !?”
nu esti inteles Danut unde si ce……
Cred ca un adevarat pas reformist ar fi acela in care primarii sa nu mai apartina nici unui partid politic iar primaria sa fie analizata pe principiile unei societati comerciale.
Avem computere dotate cu softuri si conectate la internet in fiecare incapere din orice primarie iar perzonalul angajat este mai numeros decat inaite de ’90. Peste 10-15 ani vom fi cu mult mai informatizati iar unii dintre noi nici macar nu acceptam o dezbatere, fie ea si online pe tema unei reforme administrative. Ne intoarcem mereu la cetatean sa-l intrebam ce? As vrea sa traiesc ziua in care un partid politic aduna cetatenii sa le explice ce-i democratia, parlamentul, guvernul, care ii sunt drepturile si indatoririle de cetatean, ce avantaje ar putea veni din desfiintarea unei comune si afilierea la o unitate administrativa mai mare. Apropierea de cetatean incepe sa semene cu un limbaj de lemn, daca cetateanului ii merge bine nu are nevoie de vreo apropiere de acest gen. Apoi ca sa-l putem i treba in mod cinstit, trebuie sa-l informam…tot in mod cinstit.
adevarat Danut…
Jane Jane lasa tu primaria S.O,caci te-ai lamurit singur de initiativele tale politicianistice si da o fuga in Germanica si adu 2-3 masini,… obosite,caci poate-ti va merge mai bine decat in politica de la S.O .Pacat de timpul irosit degeaba,…nu merita sacrificiile tale,….
manuela lasa-l pe Jan ca el este un consilier care a depus efort pentru comuna si ar face mai multe dar are interdictii de la edil sa nu-i fure locul daca era vice era mult mai util ca si altii dar vorba din popor nu-i fura locul ca si-l pierde el singur…..
bine spus ce stiu femeile….
Felicitari pentru stirile aduse publicului pe tema banilor impartiti. Foarte adevarat, foarte realist! Rugamintea mea este sa sunati fiecare primar si sa se faca public ce vor realiza cu acesti bani – ce proiecte au in plan. Chiar ar trebui urmarita cheltuirea banului public…