Economie

La Ardan se va face săpun natural hand-made într-un atelier amenajat cu bani europeni

O bistriţeancă a obţinut peste 47.000 de euro, bani europeni, cu care să amenajeze, la Ardan, un atelier de producţie manufacturieră a săpunului natural şi a uleiurilor esenţiale. Ea a depus deja la Agenţia pentru Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud o cerere ca să primească acordul de mediu.

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, bistriţeanca Alina Predescu a depus o solicitare de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Schimbare destinaţie în atelier de producţie manufacturieră a săpunului natural şi a uleiurilor esenţiale şi construire anexe prin fonduri europene pe Măsura 312”. Atelierul va funcţiona în comuna Şieu, localitatea Ardan, la nr. 1.  Potrivit informaţiilor postate de APDRP, instituţie prin care s-au acordat banii europeni pe Măsura 312, bistriţeanca a beneficiat de o finanţare nerambursabilă de peste 47.000 de euro, ea asumându-şi, prin proiect, să contribuie cu 8000 de euro pentru ca să-şi deschidă atelierul.

Producţia de săpunuri naturale este considerată de succes în România. De exemplu, un inginer constructor din Sibiu şi-a deschis un atelier de săpunuri „hand made” chiar la el în gospodărie. Potrivit jurnaliştilor de la Adevărul, bărbatul amesteca la făcăleţ uleiurile naturale din plante, apoi le combina cu hidroxid de sodiu şi arome naturale, turna compoziţia în tăvi şi o lasa la uscat patru săptămâni.

Bărbatul vindea 500-600 de săpunuri pe lună. Fără o investiţie consistentă, cu puţine cunoştinţe în domeniu, însă cu multă pricepere şi iniţiativă, sibianul şi-a construit din săpunuri o adevărată afacere de famile, care-i asigura un venit de peste 1.000 de euro lunar. Ideea i-a venit de la o carte, „Arta aromoterapiei”, în care a citit despre efectele terapeutice ale uleiurilor esenţiale din săpunurile făcute manual. Rămâne de văzut dacă şi bistriţeanca va avea la fel de mult succes.

7 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.