Economie

Casa Ion Zidaru, tot mai ieftină! Dr. Gabriel Roşca vrea pe ea 1,2 milioane de euro

Casa Ion Zidaru, monument istoric aflat în patrimoniul UNESCO, este din nou scoasă la vânzare de dr. Gabriel Roşca. Anunţul apare pe un site de specialitate, iar preţul cerut este de 1,2 milioane de euro, cu 500.000 de euro mai mic faţă de cel vehiculat în urmă cu doi ani. Atunci, dr. Roşca pretindea 1,7 milioane de euro pe clădire, însă fără succes. Rămâne de văzut dacă va găsi acum cumpărători.

Potrivit anunţului postat pe internet, casa a fost construită înainte de 1977, are opt camere, e situată într-o zonă ultracentrală şi se 2 gabriel roscaîntinde pe 721 de metri pătraţi. Este inclusă în lista monumentelor istorice clasa A şi face parte din patrimoniul UNESCO.

În 2012, dr. Gabriel Roşca, nepotul fostului proprietar de drept al clădirii, anunţase că vrea pentru casă suma de 1,7 milioane de euro, dar cum nu a avut cumpărători, a mai renunţat între timp la 500.000 de euro.

Potrivit datelor istorice, primul proprietaral casei, cunoscut şi menţionat în istorie, este Andreas Beuchel – un patrician bogat cu studii la celebra Universitate din Cracovia, care a funcţionat ca notar apoi ca jurat şi jude al Bistriţei la începutul secolului al XVI-lea. El însă cade victima unui complot militar, iar în 1531 este judecat, condamnat la moarte şi executat prin decapitare. Capul lui este pus într-un coş cu nuiele şi este aruncat pe apa Bistriţei, imagine care se regăseşte pe peretele de NE al Bisericii Evanghelice, aflată la doar câţiva paşi de casa Andreas Beuchel.

În 1538 casa este vândută lui Ion Zidaru – renumit arhitect, care intră într-un conflict cu domnul Moldovei – Petru Rareş, acesta din urmă punând sechestru pe Casa Ion Zidaru. În 19 februarie 1556, la Presburg, însuşi Împăratul Ferdinand urmăreşte judecata pentru dreptul de proprietate asupra casei. În 1946 casa este sediul comandamentului trupelor sovietice aflate în trecere prin Bistriţa, iar în 1974 casa este restaurată de Ministerul Culturii şi devine Restaurant Central. Primul român proprietar al unei case în centrul oraşului a fost dr. Dumitru Buduşan.

Moştenitorii s-au judecat ani la rândul cu Valer Sânmihăian, patronul de atunci al „Coroana Turism” , procesul încheindu-se în 2004.  Casa a fost câştigată în instanţă şi transformată din nou în Restaurant Central, funcţionalitate pe care o are şi azi. Ultima restaurare a casei a costat aproximativ 600.000 de euro. Dr. Gabriel Roşca (foto) ar vrea ca statul să cumpere imobilul şi să-l transforme în muzeu.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.