“Pe toată perioada lucrărilor, cam doi ani, locaţia va fi mutată în clădirea de pe str. Alba Iulia, în complexul spitalicesc de acolo. Am început amenajările acolo, cred că asistenţa medicală ambulatorie nu va avea de suferit în această perioadă. Trebuie să eliberăm actualul spaţiu pentru lucrări, până cel târziu la 1 martie ne vom muta în noua locaţie. Împărţim toate cabinetele, va încăpea toată lumea. În ce priveşte faptul că lumea e obişnuită ca ea să fie pe strada Gării, aş vrea să vă spun că în perioada interbelică, cabinetele medicale erau toate pe strada Gării datorită traficului mare din acea zonă. Majoritatea caselor de pe strada aceea erau ale medicilor. Acum, nici Gara, nici Autogara nu sunt foarte solicitate. Traficul s-a schimbat. Lumea se va obişnui şi cu noua locaţie a Policlinicii”, a spus Mircea Gelu Buta.
Întrebat dacă Policlinica Bistriţa va ajunge să rezolve 70% dintre cazuri, aşa cum Ministerul Sănătăţii îşi doreşte, managerul Spitalului Judeţean de urgenţă a răspuns afirmativ.
“În noul contract cadru e prevăzut ca 70% din cazuri să fie rezolvate în ambulatoriu. Şi noi ne gândim la lucrul acesta. Din păcate, mentalitatea oamenilor e greu de schimbat. Ei vin direct la spital şi solicită internare. Cred că ideea Ministerului trebuie transpusă în nişte legi, altfel personalul medical va trebui să fie interpus între dorinţa pacientului şi dorinţa Ministerului. Deci totul trebuie să funcţioneze pe baza unor legi clare. Noi avem medici la Policlinică, dar trebuie să schimbăm şi mentalităţile. În ultimii 20 de ani, mentalitatea a fost ca ambulatoriul de specialitate să treacă pe un plan secundar, iar acum revenim de fapt la ideea dinainte de 1989 în care ambulatoriul avea menirea de asistenţă medicală secundară. Deci medicii de familie asigură asistenţa medicală primară, policlinicile cea secundară, iar spitalul asistenţa medicală terţiară”, a declarat dr. Buta.
Directorul administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţă, Gabriel Lazany, a spus că, la finalul lucrării, Policlinica Bistriţa va arăta foarte bine, fiind una de nivel european.
“S-a prevăzut dotarea maximă, de la aparatură specială de investigare, până la ultima pensă din instrumentarul medical. Va fi o policlinică modernă cu cabinete dotate cu aparatură medicală de ultimă generaţie. Se va rezolva problema accesului persoanelor cu dizabilităţi care, la ora actuală, nu au acces la etajele superioare, s-au ales soluţii moderne pentru energia termică şi electrică. Vor fi montate pompe de căldură. Fiecare cabinet va fi climatizat va fi instalaţie de sterilizare a aerului în fiecare încăpere. Va fi un sistem modern de acces şi programare a pacienţilor astfel încât nu vor fi obligaţi să stea călare pe uşa cabinetului. Dacă vor respecta programările şi vor urmări afişajul electronic, pacienţii vor şti exact când să intre în cabinet. Noua clădire va putea asigura un flux decent pentru pacienţi. Problema la români este că toată lumea merge la ora 7 şi vrea să plece la 8. Dacă vor fi respectate orele de programare atunci vom putea să creşte numărul de pacienţi într-o zi”, a spus Gabriel Lazany.
Dr. Mircea Gelu Buta: ”Problema este de îmbunătăţire a mobilierului, fiecare zonă specifică va avea o aparatură specifică. Dotări mai deosebite vor fi în sistemul de imagistică, în sistemul de laborator-analize paraclinice, analizoare moderne, în explorările paraclinice, în baza de tratament pentru balneofiziterapie”.
Mircea Leţiu – directorul general al firmei SC Euras din Satu Mare, care a câştigat licitaţia: “Pentru noi e o lucrare normală. Am mai făcut asemenea lucrări, chiar mai dificile. Am lucrat a spitalul din Satu Mare, dar mai ales noi suntem specializaţi în reabilitări de monumente. Nu vom face rabat de la calitate. Vor lucra aici 80-90 de persoane de îndată ce va fi predat amplasamentul. A fost necesar să se mute cabinetele fiindcă nu se poate lucra în regim de exploatare. Am câştigat lucrarea licitând la un preţ mai mic decât cel din caietul de sarcini, darn e putem încadra. Nu este riscul să fie lucrări de calitate discutabilă. La licitaţie au fost şi firme sub preţul nostru, dar nu erau eligibile, oferta noastră a corespuns cel mai bine. De aceea a fost acceptată”.
Adaugă comentariu