Actualitate Economie

Tarife mai mici pentru serviciile de salubrizare. Ce le transmite cetăţenilor Radu Moldovan

Dacă acum un bistriţean plăteşte 9,37 lei pe lună pentru colectarea şi transportul gunoiului, contractul semnat de Consiliul Judeţean cu noii operatori prevede achitarea unei sume lunare de 3,51 lei. În mediul rural, fiecare cetăţean va plăti 1,81 lei pe lună. Care va fi frecvenţa de colectare a deşeurilor menajere.

La semnarea contractului ”Delegarea prin concesiune a serviciului public de salubrizare respectiv activitatea de precolectare, colectare şi transport al deşeurilor municipale şi managementul staţiilor de transfer şi al centrelor de colectare din judeţul Bistriţa-Năsăud”, preşedintele CJ Radu Moldovan a precizat că tarifele practicate reprezintă ”o veste bună spre foarte bună”: ”Spre exemplu, Bistriţa, dacă astăzi o persoană fizică plăteşte pe lună 9,37 lei, în urma acestui contract va plăti 3,51 lei. A fost o concurenţă foarte mare pentru acest contract, multe companii interesate. Aceste preţuri pe mine mă bucură, populaţia va plăti preţuri mai bune decât până acum pentru colectarea deşeurilor. Calitatea serviciilor va fi alta, vom avea tarife unitare în tot judeţul. Preţurile la care s-a câştigat licitaţia sunt la jumătate faţă de valoarea estimată”.

Astfel, pentru precolectare, colectare, transport şi transfer al deşeurilor municipale, inclusiv al deşeurilor toxice periculoase din deşeurile menajere, cu excepţia celor cu regim special, persoane fizice inclusiv asociaţiile de locatari/proprietari din mediul urban vor plăti 34,03 lei/pers/an+TVA (3,51 lei/pers /lună TVA inclus), iar în mediul rural – 17,57 lei/pers/an+TVA (1,81 lei/pers/lună TVA inclus). Agenţii economici/instituţiile publice vor plăti 239,48 lei/tonă+TVA.

Pentru colectarea, transportul, depozitarea deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii şi demolări, persoanele fizice inclusiv asociaţiile de locatari/proprietari, dar şi agenţii economici/instituţiile publice vor achita 23,86 lei/tonă+TVA.

Pentru colectarea, transportul, depozitarea şi valorificarea deşeurilor voluminoase şi DEEE suma pe care o va plăti toată lumea este de 27,62 lei/tonă+TVA.

Frecvenţa de colectare a deşeurilor menajere din localităţile arondate este de trei ori pe săptămână vara, de două ori pe săptămână iarna – în mediul urban zona cu blocuri, o dată pe săptămână în mediul urban zona cu case, dar şi în mediul rural. Pentru fracţiile reciclabile colectate separat, frecvenţa de colectare propusă este: în mediul urban  – săptămânal hârtie şi carton, la 22 de zile plastic şi metal, la două săptămâni sticla, în mediul rural – hârtie şi carton la două săptămâni, plastic şi metal la 40 de zile.

Radu Moldovan a adresat o rugăminte locuitorilor din Bistriţa-Năsăud: ”Să înţeleagă că suntem în anul 2014, că trebuie să avem grijă de mediu şi să-şi încheie contractele necesare. Concesionarul va fi cel care le va încheia în mod direct cu persoanele fizice şi agenţii economici. Aceste contracte individuale vor fi încheiate după terminarea montării tuturor containerelor semiîngropate. Va trebui să conştientizăm populaţia cu privire la contractarea acestor servicii. I-am rugat pe primari, şi toţi şi-au exprimat acordul, să sprijinim compania în discuţiile cu oamenii, care trebuie să înţeleagă că deşeurile trebuie depozitate în mod civilizat şi nu în albiile râurilor. Nu pot eu obliga pe cineva să semneze un contract, CJ gestionează acest proiect important în care UE a investit câteva zeci de milioane de euro, iar acum oamenilor li se oferă posibilitatea să depoziteze civilizat deşeurile. Pentru cei care nu fac acest lucru există alte instituţii, primarul are pârghii pecuniare pentru cei care nu respectă, este Garda de Mediu”.

El a adăugat că, din partea CJ, în zona de case din urban şi rural va fi pusă gratuit la dispoziţia fiecărei familii câte o pubelă de 120 l pentru deşeurile menajere, iar deşeurile reciclabile vor trebuie duse la punctele de colectare cu containerele semiîngropate. ”Sunt arondate aproximativ 240 de persoane în mediul urban la un asemenea container semiîngropat, iar în mediul rural circa 430 de persoane”.

2 comentarii

  • Ce solutii aveti pentru acel segment din populatie care nici nu vor sa auda de contracte? Sunt sate si cartiere unde rromii saraci dar si f.multi romani se descurca pe cont propriu…adica cu caruta la vale,ca apa este cel mai ieftin transportator.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS