Avocatul Ioan Someşan, în calitate de reprezentant al sătenilor din Ghinda, a spus că foarte mulţi locuitori ai acestui cartier care deţin telefoane mobile în reţeaua Orange nu le pot folosi acasă întrucât nu există semnal. În aceste condiţii, ei cer Primăriei Bistriţa să solicite companiei remedierea acestei probleme. Primarul Ovidiu Creţu i-a răspuns că municipalitatea nu are ce face decât să transmită o „rugăminte” celor de la Orange care au contracte semnate cu fiecare abonat, problema nefiind de competenţa autorităţii.
”Lipsa semnalului Orange la Ghinda este o problemă între două persoane, fizică şi juridică, între cetăţean şi firma Orange. Nu intră în atribuţiunile noastre să asigurăm semnal telefonic în Ghinda. Cetăţenii trebuie să discute cu cei care au contract. Ce putem face noi e să trimitem o scrisoare la firma Orange şi să-i rugăm”, a spus primarul Ovidiu Creţu.
În realitate însă, Primăria Bistriţa, care a închiriat companiilor de telefonie mobilă diverse construcţii înalte pe care să-şi amplaseze antenele (cum ar fi şi vechiul turn al uzinei termice) ar putea fi mai fermă în relaţie cu acestea, mai ales că, se ştie, Orange are cele mai mari probleme de asigurare a unui semnal de bună calitate inclusiv la Bistriţa, în mijlocul oraşului. Nu o dată, oamenii s-au trezit cu o convorbire întreruptă brusc fiindcă a picat semnalul, deşi ei aveau toate liniile prezente în telefon.
Cu toate că pe pagina sa web, Orange se laudă că acoperă cu semnal 95% din suprafaţa judeţului Bistriţa-Năsăud, iată că nici vorbă de aşa ceva. Semnal de slabă calitate este mai ales la Viişoara, Sigmir sau Slătiniţa şi pe tot traseul DJ 151 până la intersecţia cu DN 17.
Ca să se scuze pentru aceste disfuncţionalităţi şi multe altele, Orange postează pe pagina sa web următoarele: „Puterea semnalului poate fi afectată şi dacă vă aflaţi într-un vehicul aflat în miscare, o maşină sau un tren, de exemplu, sau într-o clădire. Acoperirea in interiorul clădirilor depinde de tipul structurii clădirii şi de poziţia utilizatorului în interiorul clădirii. Pe de altă parte, pentru că ne preocupăm permanent de dezvoltarea şi îmbunătăţirea reţelei Orange, e posibil să existe zone care nu sunt indicate încă pe harăa, dar în care puteţi utiliza deja telefonul dumneavoastră mobil”.
La fel de posibil, şi dovedit, iată, spunem noi, este să existe zone care sunt incluse pe nedrept în aria de acoperire, deşi nimeni nu are semnal la telefonul mobil. Poate că ar fi cazul, cu această ocazie, ca domnul Florin Jakab, şeful Oficiului Bistriţa al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii să facă şi dânsul ceva – întrucât până astăzi nu am auzit de vreo ispravă a domnei sale – respectiv să someze Orange fie să rezolve problemele numeroase pe care le are la Bistriţa, fie să declare cartierele Bistriţei în afara ariei de acoperire ca să ştie oamenii la ce furnizor de telefonie mobilă să apeleze.
Oricum, cine vrea să-l apeleze pe domnul Jakab, poate suna la telefon 0372845798 sau trimite fax la 263212122. Dacă o fi şi dânsul în aria de acoperire, poate că vă răspunde.
Alo.in Ghinda nu este niciun fel de semnal la nicio firma de telefonie mobila,nu e vorba numai de Orange (banuiesc ca dl Somesan are contract cu aceasta firma),dar nici Cosmote nu emite semnal in acest satuc,de parca ar fi undeva intr-un loc uitat de lume,nu la 6 km de Bistrita,poate la noile alegeri ne mai viziteaza si pe noi unii/altii pe la biserica sau caminul cultural..o,dar vai!ce pacat ca doar acolo se opresc si nu viziteaza intreg satucul,sa vada si dansii ca de la coltul bisericii nu mai avem asfalt,ca iarna se face deszapezirea doar pana la scoala,de parca in partea de sus a satului nu locuiesc oameni platitori de taxe ,l-as suna pe d-l primar,dar …fireste,nu am semnal,poate o sa vina odata cu noile alegeri :)….din nu stiu care an