Pe masa aleşilor judeţeni, în şedinţa de miercuri, va fi un proiect de hotărâre privind înscrierea din domeniul privat în domeniul public al judeţului Bistriţa-Năsăud a castelelor din Comlod (comuna Milaş), construcţie din 1700, şi Posmuş (comuna Şieu), din 1776, în vederea intabulării lor în evidenţele de publicitate imobiliară. Cele două castele au o valoare de inventar de 100 de lei, respectiv 22.000 de lei.
CJ va înscrie castelele în domeniul public al judeţului în vederea depunerii de proiecte finanţate cu fonduri europene, ”având în vedere oportunitatea deschiderii cererii de proiecte mari din cadrul programului ”Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural” şi că fac parte din lista de proiecte prioritare înscrise în Strategia de dezvoltare a judeţului pentru perioada 2014-2020”.
Programul de finanţare amintit se derulează prin Mecanismul Financiar SEE şi norvegian.
Castelele de la Comlod şi Posmuş au aparţinut familiei nobiliare Teleki şi sunt monumente istorice din secolele XVII – XVIII. Ele au fost preluate de CJ în 2008. Ambele sunt într-o stare avansată de degradare. În februarie 2012, Consiliul Judeţean condus atunci de Liviu Rusu a adoptat un proiect de reabilitare şi restaurare a castelului de la Posmuş. Suma prevăzută pentru modernizare era de 6 milioane de euro, bani din bugetul CJ. Proiectul aprobat atunci prevedea construirea unui restaurant de trei stele cu 79 de locuri, alături de o cramă cu 60 de locuri tot de trei stele şi trei locuinţe de serviciu. În proiect erau trecute şi alte amenajări precum sală de lectură cu 26 de locuri, una de conferinţe cu 80 de locuri, opt locuri de cazare în regim de pensiune de patru stele, 44 de locuri de cazare în regim de pensiune de trei stele.
Tot în şedinţa CJ de miercuri va fi schimbată destinaţia Vilei nr. 1 din Sîngeorz-Băi, trecută şi ea anul trecut în domeniul public şi în administrarea CJ pentru a fi reabilitată cu bani europeni de Centrul Judeţean de Cultură. Iniţial destinaţia sa era ”Centru de valorificare a tradiţiilor şi meşteşugurilor de pe Valea Someşului”, dar pentru a nu restricţiona folosinţa imobilului la un singur gen de activitate, după modernizare va fi ”Centru de rezidenţă pentru creatorii de artă contemporană, artă tradiţională şi meşteşuguri”.
Adaugă comentariu