Economie

Seceta creşte costurile în agricultură. Fermierii din Floreşti şi Cociu vând însă legumele mai ieftin

În timp ce în sudul ţării oamenii luptă cu apele crescute, la noi nu a plouat suficient. Oamenii de la Cociu şi Floreşti se plâng de seceta prelungită. Ca să-şi salveze zarzavaturile, ei scot apă cu pompa din fântâni sau o cară din Someşul Mare. Costurile de producţie au crescut, iar ei lucrează în pierdere fiindcă legumele sunt, la Bistriţa, mai ieftine ca anul trecut.

Cei mai mulţi dintre ţăranii care vin, la Bistriţa, cu legume de vânzare sunt din Floreşti şi Cociu, zone în care nu a plouat suficient în ultima perioadă, aşa cum s-a întâmplat, de altfel, în tot judeţul.Ca să aibă ce pune pe tarabe, oamenii sunt obligaţi să ude grădinile cu apă din fântâni de mare adâncime sau din Someşul Mare, iar acest lucru îi costă timp şi bani. Ei spun că sunt obligaţi să folosească motopompe care funcţionează pe curent electric, aşa încât costurile de producţie cresc.

„Plătim mai mult pentru curent şi nu ne mai recuperăm banii. La oraş, vindem pătrunjelul, ceapa verde, ridichile şi mărarul mai ieftin ca anul trecut. Orăşenii se plâng că nu au bani, aşa că noi dăm trei legături la doi lei sau două la 1,5 lei. Aşa de ieftină nu a fost niciodată piaţa din Bistriţa. Nu avem ce face. Noi trebuie să vindem marfa în ziua în care venim cu ea fiindcă altfel praf se face până a doua zi şi trebuie să o aruncăm. Nu există depozite în care să o lăsăm. Aşa e în agricultură, noi ne-am obişnuit. Cum dă Dumnezeu! Dacă nu ne dă ploaie, nu avem nimic. Poate suntem prea răi. Sisteme de irigaţii nu mai avem de pe vremea CAP-ului, iar noi suntem prea bătrâni ca să ne facem. Sunt unii tineri care mai au, dar puţini”, a spus o femeie din Floreşti.

Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bistriţa-Năsăud, Ioan Tabără, a confirmat faptul că sunt probleme cu apa.

„Într-adevăr, ne găsim la un deficit în ceea ce priveşte nivelul precipitaţiilor din ultima perioadă. Dacă e să ne raportăm la media multianuală a precipitaţiilor, care e undeva la 57 de litri/mp aferentă lunii aprilie, anul acesta avem doar 5 litri/mp, ceea ce înseamnă un deficit destul de substanţial. Totuşi, la culturile de toamnă nu se resimte seceta, dar s-ar putea să fie o problemă în ceea ce priveşte culturile de primăvară: porumb, floarea soarelui, soia, care deja au fost însămânţate în mare parte. Dacă în perioada următoare nu vor cădea precipitaţii în cantităţi cât de cât mari, va fi o problemă. Marii producători agricoli au început, în ultimii ani, să însămânţeze hibrizi cu rezistenţă destul de mare la secetă, timpurii şi semitimpurii, şi astfel noi sperăm că nu vor fi mari probleme din cauza lipsei apei. Totuşi, producătorii agricoli  trebuie să se gândească foarte serios de acum încolo să-şi achiziţioneze sisteme şi echipamente pentru irigat. Sperăm că prin PNDR-ul nou, care va apărea în curând, se vora loca bani pentru astfel de investiţii, iar noi vom face o popularizare masivă în acest sens”, a spus Tabără.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.