Actualitate Economie

Iată că se poate! Laptele bio de la Ardan, vândut la preţ dublu în judeţul Mureş

Cine nu se adaptează vremurilor în care trăim riscă falimentul. Nu este şi cazul producătorilor din Ardan care au intrat serios pe piaţa produselor bio. După ce Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bistriţa-Năsăud i-a pus faţă în faţă cu un procesator din judeţul Mureş interesat să cumpere lapte bio de la ei, oamenii au dat lovitura. Acum primesc preţ dublu pentru fiecare litru de lapte.

„În urma discuţiilor pe care le-am mediat, aici, la Direcţia pentru Agricultură, între producătorii din judeţ şi procesatorii de lapte bio, Nutu Tabaras-a concretizat o colaborare între fermierii din Ardan şi procesatorii de la Bio România care au o fabrică la Ibăneşti. Producătorii din Ardan livează zilnic între 1500 şi 2000 de litri de lapte ceea ce e un lucru încurajator mai ales pentru ei fiindcă primesc pe litrul de lapte 1,60 de lei, dublu faţă de cât le oferă alţi procesatori. Aşteptăm ca şi alte grupuri de producători să înceapă să livreze lapte bio respectând toate condiţiile fiindcă acest lucru poate duce la creşterea sumelor pe care le primesc”, ne-a declarat şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Ioan Nuţu Tabără.

Reamintim că, în luna octombrie a anului trecut, reprezentanţii unei firme din judeţul Mureş care activează pe piaţa produselor bio au venitîn Bistriţa-Năsăud să negocieze cu fermierii din judeţ achiziţia de lapte bio. Firma cu sediul la Ibăneşti a spus că hipermarketurile sunt dispuse să semneze contracte cu ea doar dacă poate furniza o cantitate mai mare de produse, iar laptele colectat din Mureş este insuficient. Fermieri din Rebra, Ilva Mică, Leşu, Poiana Ilvei, Telciu şi Ardan au venit la discuţiile cu administratorul firmei din Ibăneşti, David Todoran, întâlnire găzduită de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bistriţa-Năsăud.


Directorul DADR, Ioan Nuţu Tabără, a fost cel care a avut ideea să pună faţă în faţă fermierii şi procesatorul în ideea ca părţile să ajungă la un acord, iar fermierii să-şi găsească o piaţă de desfacere pentru produsele bio, Bistriţa-Năsăud fiind, după Suceava, al doilea judeţ din România cu cei mai mulţi fermieri intraţi pe piaţa bio.

“Am organizat această întâlnire pentru ca să facem un prim pas pentru ca procesatorii să poată cumpăra lapte bio, iar dumneavoastră, fermierii, să aveţi cui să-l vindeţi. Ştim că-l obţineţi cu efort şi tocmai de aceea, vrem să obţineţi un preţ bun, aşa încât vă dăm posibilitatea să discutaţi, să ajungeţi la un numitor comun”, a spus atunci Tabără.

La vremea aceea, procesatorul vehicula suma de 1,4 lei pe litrul de lapte bio, dar iată că a plusat interesat fiind să cumpere lapte din judeţ. În Bistriţa-Năsăud sunt peste 1500 de fermieri care deţin certificate bio, iar numărul acestora s-ar putea dubla la 3000 dacă va trece perioada de conversie în care se află jumătate dintre ei.

Pentru a fi certificate pentru producţia de lapte organic, animalele trebuie să fie hrănite cu cel puţin 80% nutreţuri organice pe o perioadă de minimum 9 luni înaintea certificării, apoi pentru încă 3 luni cu 100% nutreţuri organice.

Laptele bio aduce mai multe beneficii pentru organism decât cel procesat, arată studiile cercetătorilor englezi de la Universitatea Glasgow. Laptele organic conţine cu 75% mai mult betacaroten, care se transformă în vitamina A în organism. De asemenea, conţine de trei ori mai mulţi antioxidanţi precum luteina. Studiul concluzionează că un pahar de lapte pe zi acoperă 17,5% din necesarul zilnic de vitamina E al femeilor şi 14% din necesarul pentru bărbaţi.

Încurajată de succesul repurtat cu laptele bio, Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud intenţionează să promoveze acest tip de agricultură şi în alte ramuri şi să-i ajute pe ţărani să-şi diversifice piaţa de desfacere.

5 comentarii

    • Rugămintea noastră este, dacă vreţi să mai comentaţi texte publicate de noi, să încercaţi să renunţaţi la onomatopee. A devenit obositor pentru toată lumea, inclusiv pentru noi.

  • taranii nu sint oameni prosti, stiu sa se organizeze si sa faca totul bine, cu sau fara politicieni. foarte bine si bravo lor. daca ar mai sti sa se organizeze in ,,carteluri,,(am folosit un cuvint urit) si daca ar mai sti si sa tinade preturi sau sa se impuna in fata intermediarilor ……………ar sparge tot pe piata. ar deveni o forta(ceea ce sint) dar nu isi dau seama inca de marimea ei. trebuie cineva sa-i invete sa-i indrume. imi amintesc aici de piata de lalele din Olanda (e o incinta in care se face pretul corect), si mai sint si alte ex. dar ma opresc aici .

  • lasati-l sa scrie cum vrea daca asa e dorinta dinsului. cine vrea citeste …cine nu,nu. in timp isi va da seama daca greseste sau nu. cu respect si stima si sper sa nu va suparati pe el.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS