Actualitate

Legea care interzice fumatul în spații publice intră în vigoare în 16 martie

Bistriţeni, puteţi câştiga premii în valoare de mii de dolari dacă renunţaţi la fumat chiar şi pentru o lună dacă vă înscrieţi la concursul internaţional „Quit and Win” („Renunţă şi câştigi”). Nu aveţi nevoie decât de puţină voinţă şi de un martor care, la rândul lui, poate fi premiat. La Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud sau pe internet găsiţi formularul de înscriere.

ACTUALIZARE Legea care interzice fumatul în spațiile publice inchise a fost publicată în 1 februarie în Monitorul Oficial și va intra în vigoare în termen de 45 de zile, respectiv pe 16 martie.

Preşedintele României, Klaus Iohannis a promulgat, în 29 ianuarie, legea care interzice fumatul în spaţiile publice, la două zile după ce judecătorii Curții Constituționale au decis că actul normativ este constituţional.

Legea privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun va intra în vigoare la 45 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

ȘTIREA INIȚIALĂ Legea antifumat este constituţională, au decis miercuri judecătorii Curții Constituționale în unanimitate, respingând sesizarea formulată de 33 de senatori, care au susţinut că, prin definirea spaţiului public închis, acest act normativ introduce o formă de discriminare.

”Legea intră în vigoare la 45 de zile de la publicare în Monitorul Oficial. Mă las de fumat, în spaţiile publice, în momentul în care legea intră în vigoare. Nu cred că m-aţi văzut fumând în spaţiile publice”, a spus președintele CCR, Augustin Zegrean, înainte de ședință. Întrebat dacă apartamentul poate fi considerat spaţiu public, preşedintele CCR a afirmat că fumatul nu este trecut în Constituţie. ”Cum să fie? Dreptul de a fuma nu este trecut în Constituţie”, a spus Augustin Zegrean. Întrebat dacă este discriminatorie legea antifumat pentru că permite permite celor din aeroporturi sau penitenciare să fumeze, el a precizat că se pune problema discriminării atunci când oamenii fac parte din aceeaşi categorie.

Legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise a fost adoptată în decembrie 2015 de plenul Camerei Deputaţilor. Conform legii, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.

Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.

Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere. Săvârşirea unei noi contravenţii la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

Etichete

6 comentarii

  • ASTA E INCA O LEGE PENTRU PROSTI
    va inchipuiti ca procurorul general al romaniei care NE APARA CA LEGEA SA FIE RESPECTATA IN ROMANIA semneaza un protocol CARE SFIDEZA O LEGE ….IN CARE SE SPUNE CA NU ARE VOIE ASA CEVA?????
    ce sa mai asteptam de la TOTI AGARICII ASTIA care fac legi pe buda…stand pe veceu… pe banii nostri…. astfel incat SA NE BAGE MANA IN BUZUNAR STIIND CA ACESTE LEGI VOR FI NERESPECTATE…
    (azi am vazut un sofer care a trecut pe rosu la semafor, am vrut sa-l opresc si sa-i cer 200 de lei pentru amenda….EU DE CE NU AS AVEA VOIE SA INCASEZ ACEI BANI?…. tai chitanta si platesc impozit… va spun ca nu e nici o difernta… singura problema care se ridica E CA …CINE E MAI SMECHER IN TARA ASTA INCASEAZA …AMENDA…)

  • nu sunt fumataor dar vad pe zi ce trece cum statul inventeaza tot felul de legi pentru a fura cetateanu.
    De ce nu fac legi care sa aduca bani la buget PUNANDU-SI EI CAPUL LA BATAIE …ca doar pentru asta ii platim, NU SA INVETEZE LEGI DE FURAT BANI!

  • Toti se agita pe urma legii. De acord, nu toate legile sunt pro cetateni. Dar asta aduce un fel de egalitate pentru toti. Eu nu sunt fumator. Si nici nu imi place sa plec dintr-un local mirosing a fum. Plus, nu am chef de fumat pasiv. Daca voiam sa fumez, fumam activ!
    Toti va agitati degeaba de cat de nedreapta e legea. Legea nu interzice complet fumatul. Puteti fuma pana va bubuie plamanii in locuri special amenajate. Este o lege corecta care aduce egalitate intre fumatori si nefumatori. Simplu!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.