Economie Social

26 mai, data de declarare la Fisc a impozitului pe construcţii şi de plată a primei tranşe

Administraţia Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud reaminteşte contribuabililor că 26 mai 2014 este termenul de declarare a impozitului pe construcţii reglementat de Titlul IX3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi de plată a primei tranşe – 50% din valoarea impozitului datorat. Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% din valoarea construcţiilor.

Impozitul pe construcţii se datorează de către:

– persoanele juridice române, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare şi funcţionare;

– persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;

– persoanele juridice cu sediu social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene.

În cazul operaţiunilor de leasing financiar, calitatea de contribuabil o are utilizatorul, iar în cadrul operaţiunilor de leasing operaţional, calitatea de contribuabil o are locatorul.

Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare, din care se scade:

– valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri, de către contribuabil sau proprietar, după caz;

– valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcţiile, aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale;

– valoarea construcţiilor din subgrupa 1.2.9. „Terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole” din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificările ulterioare.

Impozitul pe construcţii reprezintă cheltuială deductibilă la stabilirea profitului impozabil.

Declararea şi plata impozitului – prin formularul 100 ”Declaraţie privind obligaţiile de plata la bugetul de stat” sect. II „Impozite, taxe şi alte obligaţii care nu se plătesc din contul unic”, rd.55 (precizăm că, persoanele juridice menţionate mai sus au avut şi obligaţia de a actualiza informaţiile din vectorul fiscal cu privire la impozitul pe construcţii prin completarea şi depunerea la organul fiscal competent a formularului 010)

– termen – până la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datorează impozitul, pentru anul 2014 termenul este 26 mai a.c.

– plata de face în două rate egale, până la datele de 25 mai (pentru anul 2014 – 26 mai) şi 25 septembrie, inclusiv.

Contribuabilii care încetează să existe în cursul anului au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe construcţii până la data încheierii perioadei din an în care persoana juridică a existat. Contribuabilii nou-înfiinţaţi datorează impozitul pe construcţii începând cu anul fiscal următor.

Baza legală:

– Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare, Titlul IX3

– OPANAF nr. 1950/2012 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor şi taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă, publicat în MO nr. 887/2013, cu modificările şi completările ulterioare.

Cristian Parasca, Şef Administraţie

3 comentarii

  • ma ospatare tu nu lucrezi nicaieri?,,,,,,,,,ai atata timp liber sa postezi comentarii…….daca nu lucruezi nimic ce naiba mananci?tot freci tastatura de sta sa ia foc…..esti un fel de labagiu internaut……..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.