Actualitate

Shalom! Placă memorială dezvelită în Gara Bistriţa la 70 de ani de la deportarea evreilor bistriţeni (FOTO)

Prefectul Ioan Țintean, preşedintele CJ Radu Moldovan, primarul Ovidiu Creţu, reprezentanţi ai Institutului ”Elie Wiesel”, ai comunităţii evreieşti şi şefi de instituţii au participat la dezvelirea plăcii comemorative amplasate pe frontispiciul Gării Bistriţa în memoria evreilor deportaţi din judeţul Bistriţa-Năsăud în lagărele de la Auschwitz şi Birkenau în anul 1944.

De la eveniment nu au lipsit vicepreşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Paul Schwartz, directorul general al Institutului ”Elie Wiesel”, Alexandru Florian, directorul Regionalei CF Cluj, Dumitru Mateaş, subprefectul Ovidiu Frenţ, viceprimarul George Avram, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Țărmure, adjunctul inspectorului şef al IPJ Bistriţa-Năsăud, comisar şef Liviu Olariu, şeful Jandarmeriei bistriţene, lt. col. Florin Furnea, preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy, consilierul municipal PER Alexandru Toniuc, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bistriţa-Năsăud, dr. Marius Pop.

Placa a fost dezvelită de prefectul Ioan Țintean şi directorul general al Institutului ”Elie Wiesel”, Alexandru Florian, după care s-a păstrat un minut de reculegere. Mesajul plăcii comemorative este următorul: ”În lunile mai-iunie 1944, 131.639 de evrei, bărbaţi, femei şi copii din Transilvania de Nord, aflată sub ocupaţia fascistă a regimului Horthy, au fost deportaţi de către jandarmeria horthystă şi predaţi autorităţilor naziste. Aproape toţi au fost exterminaţi. Din Gara Bistriţa au fost deportaţi în zilele de 2 şi 6 iunie 5.981 de evrei. Fie ca memoria acestei tragedii să rămână vie, ca un avertisment pentru generaţiile viitoare”.

”Un moment important pentru mica comunitate evreiască din Bistriţa. Faptul că din cei aproape 6.000 de evrei deportaţi circa 10% au reuşit să se întoarcă a demonstrat faptul că viaţa poate triumfa chiar în cazul în care s-a dorit exterminarea totală. Comunitatea noastră numără la ora actuală 19 ani, dar sperăm să ducem mai departe gloria evreimii bistriţene” – preşedintele Comunităţii Evreilor din Bistriţa, Fredi Deac.

”S-au împlinit 70 de ani de la începutul nenorocilor şi atrocităţilor comise asupra comunităţii evreieşti din Bistriţa. pe Dealul Dumitrei au fost adunaţi evreii şi pregătiţi pentru a urca în trenuri spre lagăre, cei mai mulţi nemaiîntorcându-se acasă. De multe ori suntem tentaţi să punem aceste atrocităţi pe seama unei gândiri retardate a unui om, dar vina se poate împărţi. Mare parte din comunitatea mondială poartă o vină pentru impasibilitate şi indiferenţă. Trebuie să facem un gest de pioşenie, de recunoaştere a tragediei şi de recâştigare a unei doze de umanitate pe care atunci am pierdut-o. Au apărut pe scena politică mondială formaţiuni ce se apropie prin gândire de intoleranţă şi agresiune în raport cu unele naţiuni sau categorii de oameni. Este un semnal de alarmă pe care trebuie s-l facem cunoscut copiilor noştri, care au sarcina să nu mai permită niciodată să se întâmple astfel de fapte nesăbuite, de a ucide în chip mişelesc pe cineva” – prefectul Ioan Țintean.

”E un moment încărcat de emoţie, de aducere aminte: 70 de ani de la unul dintre cele mai odioase ale istoriei României. Astfel de lucruri nu trebuie să se mai repete. Am crescut nu departe de Gara Bistriţa, tatăl meu şi-a desfăşurat activitatea profesională în această staţie, unul dintre fraţii mei continuă tradiţia familiei, în slujba CFR. Nu cred că doar acel grup de oameni este vinovat pentru ce s-a întâmplata cum 70 de ani, ci toată societatea fiindcă nu a reacţionat. E uşor să lăsăm pe alţii să facă ceva. Dacă atunci comunitatea internaţională reacţiona vehement, aceste odioase momente poate aveau o dimensiune mai mică. Această placă dezvelită în gară să fie un loc de trezire a simţurilor pentru oricine trece pe aici” – preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan.

Tot în seria manifestărilor organizate la împlinirea a 70 de ani de la deportarea evreilor bistriţeni, luni au avut loc în teatrul de vară spectacolul ”Tragedie dentară” de Jean Claude Grumberg, oferit de Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti, cu Maia Morgenstern în rolul principal, precum şi un recital de pian susţinut la Sinagogă de Valentin şi Roxana Gheorghiu. Marţi au fost programate piesa de teatru ”Janka” de Oskar Speace cu Maia Morgenstern (Teatrul de vară), o conferinţă dedicată dramei evreilor din Ardealul de Nord (Sinagogă, ora 16.00) şi spectacolul de operă ”Nabucco” de Verdi, în interpretarea Operei din Craiova (Biserica Evanghelică, ora 19.00).

AICI MAI MULTE IMAGINI!

1 gara bta placa evrei 2 gara bistrita placa evrei 3 gara bistrita placa evrei 4 gara bistrita placa evrei

4 comentarii

  • Dezvelirea in gara Bistrita a placii comemorative care sa aminteasca de deportarea evreilor în lagărele de concentrare din Germania nazistă, acum la comemorarea a 70 de ani de la aceasta groaznica tragedie, este un gest necesar dar nu si suficient. Ar fi bine sa fie sa fie deschis un mic muzeu poate chiar sub forma unei expozitii permanente la Sinagoga , care sa aduca marturii legate de deportarea evreilor din Bistrita, pentru ca asemenea grozavii sa nu se mai repete.

    • bunica mea – ortodoxa- a ajutat evreii sa scape sau sa aiba ce le trebuie pentru zile negre.
      despre acesti oameni de ce nu vorbesc evreii buni in toate?/?

  • Ma asteptam ca unul din liderii romani prezenti sa pomeneasca ceva despre eroii martiri ucisi in temnitele comuniste. Elitele au murit in puscarii si majoritatea sefilor din aparatul de represiune erau evrei. Intamplator, oare?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.