Încă de ieri, de când am stat de vorbă cu mai mulţi vârstnici – majoritatea veniţi de la ţară – despre internările lor adesea exagerate şi boli nesfârşite, m-a cuprins, aşa, un soi de mâhnire nesfârşită. Tabloul pe care îl afişează oamenii aceştia începând cu vârsta a treia e dezolant. Cei mai mulţi nu au dinţi în gură, corpul începe să miroase cumva, a descompunere, hainele la fel. Ai senzaţia că mulţi nu văd altceva în faţa ochilor decât cimitirul, iar societatea, în ansamblul ei, nu face altceva decât să-i împingă zi de zi tot mai aproape de el şi chiar să le sape groapa ca să aibă la ce se uita.
Am stat de vorbă cu o femeie de vreo 70 de ani din Feldru care mi-a spus că, de 30 de ani, bate regulat la uşile spitalelor. Mi-a rostit şi numele unei medic de care nu am auzit şi care i-ar fi pus un diagnostic bun în anii 50. De atunci însă, nu lasă să treacă luna fără să vină la spital să se interneze măcar o săptămână. O întreb ce boală are şi începe să-mi înşiruie un lanţ întreg. Era oarecum bucuroasă că am deschis discuţia fiindcă tema părea să fie singura care o preocupa. Trăieşte singură – copiii ei fiind stabiliţi în Spania – şi numai la boli se gândeşte cât e ziua de lungă. Mi-a trecut prin minte atunci să-i adresez o întrebare din categoria „Ce-ar fi dacă?”. Am îndemnat-o să se gândească la oportunitatea de a se interna într-un centru medico-social – în cazul în care ar găsi vreun loc pe undeva – ca să trăiască împreună cu cei de vârsta ei, să nu mai fie singură, să aibă medici şi asistente prin preajmă la care să apeleze în caz de nevoie. Mi-a retezat-o scurt: „nu aş putea să-mi fac familia de ruşine!” Nu are rost să discutăm despre ce fel de familie. E una plecată departe care nici măcar nu a mai venit acasă de ani întregi, o familie care şi-a căutat rostul în lume, nu l-a găsit, dar nici înapoi nu mai are de gând să se întoarcă, o familie căreia nu-i pasă cu adevărat. Fireşte că bunica a găsit foarte multe circumstanţe pentru copiii ei plecaţi în lume. Şi-au pierdut job-urile, nu au bani să vină acasă, sunt copleşiţi de griji, nu mai au cum să se gândească la altceva. Şi totuşi, ea nu voia să-i facă de ruşine internându-se într-un centru şi era convinsă până în măduva oaselor că nu greşeşte gândind aşa. Sunt sigură că nimeni nu a încercat vreodată să-i deturneze atenţia de la această prejudecată, nici familia- plecată, nici biserica – oarecum preocupată de ale ei, probabil de construit ziduri, nici comunitatea, pe cale de dispariţie şi la noi.
Acum dacă e să mergem pe firul realităţii, e exclus ca bunica să se interneze ca să-i facă de ruşine pe „copiii pe care i-a purtat pe braţe”. România în general şi Bistriţa-Năsăud în special nu abundă de centre de cazare pentru bătrâni. Centrele medico-sociale de stat le poţi număra pe degetele de la mână, sunt pline, se eliberează câte un pat doar dacă moare vreun locatar, ai nevoie de pile, relaţii şi cunoştinţe ca să poţi trece de uşile ferecate. Cele private sunt făcute, în mare parte, de nişte diletanţi care vor să pună mâna pe pensiile bătrânilor, sunt scumpe, exagerat de scumpe aş putea spune, şi chiar dacă ar vrea, bătrânii nu s-ar putea interna în ele fiindcă nu are cine să acopere cheltuielile.
În aceste condiţii, majoritatea bătrânilor mor cu zile, părăsiţi, bolnavi şi trişti în nişte case vechi, uitaţi de familii, vizitaţi de rude şi vecini doar de Paşti şi Crăciun când bunii creştini ortodocşi îşi aduc aminte să fie „mai buni”.
O să fac o paranteză şi vă voi spune că detest expresia „mai buni”. Mi se pare absolut ridicolă. Ori eşti bun, ori nu eşti. Şi tot în această paranteză voi insera şi opinia mea că a fi un bun creştin nu înseamnă să duci zahăr şi ulei vecinului sau unor săraci, ci a relaţiona cu ei pe termen lung şi când au cu adevărat nevoie. Dar cine mai are timp pentru asta? Noi frecventăm biserici ca să ne uităm în cefele celor din faţa noastră, să afişăm ultima rochie şi pereche de pantofi, să defilăm pe culoar pentru a ajunge la lumânări şi icoane. Nu ne pasă cine e în stânga sau în dreapta. Credem că am cucerit oarecum împărăţia cerurilor şi punem lacătul pe ea ca şi cum ne-ar aparţine. Pe scurt, suntem nişte jalnici ipocriţi care nu ne dăm seama că vom ajunge şi noi cu faţa zbârcită, cu părul alb, cu oasele incapabile să mai răspundă comenzilor, cu tot mai puţină capacitate de a discerne.
Fireşte că ceea ce devenim este totodată şi opera noastră, culegem roadele a ceea ce semănăm. Probabil că aţi văzut şi dumneavoastră un reportaj la TVR despre o bunicuţă care aleargă la maraton, e extrem de lucidă pentru vârsta ei fiindcă tot timpul memorează versuri ca să-şi menţină activă celula nervoasă, care ascultă numai muzică clasică şi are un fel aparte de a trăi cu bucurie. Sunt fericiţi cei care ajung singuri la revelaţia că aşa ar trebui să trăim până la capăt – frumos, dar sunt puţini. Cei mulţi ar trebui învăţaţi să facă aşa, ar trebui sprijiniţi să trăiască în medii în care să facă tot ceea ce ţine de ei pentru un sfârşit frumos, sănătos. Ocupând un pat de spital de câte ori li se pare că au dobândit o nouă boală, având veşnic o atitudine de nemulţumire faţă de viaţă, familie, de sine însuşi, nu vor vedea în faţa ochilor decât cimitire.
Cunosc mulţi pensionari care pur şi simplu au energie, călătoresc, fac sport, nu ratează niciun vernisaj, niciun concert. Cu siguranţă că nu sunt cei mai sănătoşi oameni din lume, că nici lor nu le place ceea ce văd în oglindă, dar există ceva, un mecanism interior care-i ţine pe linia de plutire. Dacă ar exista un centru medico-social într-un loc frumos, spaţios, cu o grădină minunată în jur, i-aş vedea pe unii dintre ei ţinând lecţii de limbi străine, cursuri de arte plastice, învăţându-i şi pe alţii de vârsta lor să-şi deturneze atenţia de la boli, de la tristeşte şi singurătate.
Mi-e foarte greu să înţeleg de ce societatea românească, biserica şi comunitatea în general nu se coalizează pentru a rezolva această problemă atât de dureroasă şi ruşinoasă pentru noi toţi.
Cristiana Sabău
se intimpla toate astea ptr. ca cei ce vorbesc asa nu au ajuns sau nu au persoane batrine in familie. deci nu stiu . sint curios ce fac cu acesti batrini. dar sint sigur ca cei ce vorbesc urit de batrini bolnavi [ai altora] pe ai lor si ingrijesc si i trateaza exemplar . cu ceilalti……………Doamne Ajuta !!! urit lucru . si sa stiti ca : un batrin este o ,,avere,, [am pus ghilimelele de rigoare. . cine stie ce vreau sa spun.cine nu ……..
În societatea românească de azi oamenii în vârstă, peste patru milioane sunt personaje cu multe suferinţe şi probleme. Mai ales cele care vieţuiesc în mediul rural. Partidele noastre politice îi folosesc doar pentru voturi şi azi la obţinerea puterii. Ajunşi în vârf ele uită de problemele lor: sănătate, stare materială decentă, civilizaţie şi confort. Societatea încă nu s-a adaptat la nevoile reale ale acestor oameni. Nu există un proiect sau program pentru îmbunătăţirea situaţiei sociale a bătrânilor! Ce vedem sau citim în privinţa lor sunt doar nimicuri propagandistice care acoperă mari nevoi şi dureri. În opinia mea, rolul primordial în îmbunătăţirea vieţii vârstnicilor îl are familia (În China este legiferată obligaţia copiilor de a-şi îngriji părinţi!!), după care urmează, cu activităţi specifice, instituţiile sociale: Primăria, Spitalul, Asistenţa Sociala şi Biserica. Într-adevăr lipesc cu desăvârşire aşezămintele de ocrotire şi supraveghere ale oamenilor în vârstă. Se pot însă găsi diferite soluţii. Pentru vârstnicii rămaşi singuri se pot înfiinţa centre de îngrijire paleativă autorizate şi supravegheate, se pot adopta legi specifice pentru control juridic a celor care îşi asumă îngrijirea bătrânilor în schimbul unei locuinţe… Se pot face multe, dacă există respect şi bunăvoinţa pentru ei. Inclusiv atragerea lor în bunul mers al comunităţii în care trăiesc.
D-le Alexa, inainte sa afirmam categoric ca exista sau nu, o informare sumara cred ca poate fi utila… domniei voastre in primul rand. 🙂 Iata aici doar un exemplu de implicare sociala: http://patriarhia.ro/images/pdf/SocialFilantropic/sinteza_Social_Filantropic_CNB_2014.pdf
Privirile seniorilor germani care vizitează Bistriţa sunt senine şi luminoase; ale celor romani sunt triste şi întunecate. Intraţi într-o sală de aşteptare a cabinetelor medicilor de familie sau a Policlinicii şi veţi vedea pe fetele bătrânilor noştri neputinţa şi suferinţă. Blog-ul recomandat de dvs., dle Citu, nu reflectă realitatea din jur; este doar o promovare media pe care pensionarii de la ţară nu o cunosc. Majoritatea oamenilor în vârstă anonimi nu este luată în considerare aproape de nimeni. Şi o să vă dau cazul bătrânei înfometate de familia căreia îi dădea pensia pentru a o îngriji. A decedat cu 25 de kg greutate (Dumnezeu să o ierte!) singură şi neajutorată, neluată în seamă de familie, de Primărie, de Asistenţă Socială şi de preotul din sat. Asemenea evenimente sunt multe şi NU ajung în media. Repet, încă nu se fac eforturi suficiente pentru seniorii romani din partea instituţiilor abilitate, ei nefiind încă o PRIORITATE în mersul normal al unei societăţi civilizate.
Nu cred ca aveti dreptate nici 50%..
Nu numai cei plecati din tara nu au grija de batranii ramasi singuri, nici macar cei care stau pe la oras nu grijesc de ai lor, poate nici aia de la sate..
Inainte la sate erau 4-5 generatii sub un singur acoperis, iar cei in putere aveau grija de atat de cei mici cat si de cei batrani. Asa a fost timp de sute de ani.
Dupa ce comunistii au luat tinerii de la sate si i-au bagat in fabrici, s-a produs ruptura dintre generatii, iar cei batrani au ramas singuri.. Dupa revolutie a venit si plecarea tinerilor peste hotare, lasand in urma atat copiii cat si batranii.
In zilele noastre nu se mai vrea sa se aiba grija de batranii din familie, din mai multe cauze: 1. saracia; 2. distanta (cei plecati din tara si cei de la oras); 3. lipsa sentimentului de vina pentru starea batranilor; 4. nu se mai percepe ingrijirea batranilor ca pe o obligatie; 5. chiar daca il aduci pe batran la oras si-l ingrijesti, se ajunge inevitabil la certuri puternice in familie cu consortul, pana la urma ajungi sa-l duci inapoi sau la azil; 6. Boala batranilor (ma refer la cei grav bolnavi, alienati, handicapati locomotor, tintuiti la pat) care necesita o supraveghere permanenta si de specialitate.
Va rog sa-mi spuneti unde vedeti vina BOR din cele prezentate de mine mai sus, sau daca nu ma prind eu va rog sa-mi explicati.
Si inca ceva, credeti ca batranii greco-catolici sunt ingrijiti mai bine de copiii si nepotii lor, sau ajung inevitabil si ei la azil? Sau cei reformati, sau catolici, sau cei atei?
Este o problema complexa care nu poate fi pusa exclusiv in spatele unui vinovat. Fiecare are procentual o vina: statul prin sistemul de asigurari sociale si pensii, copiii care isi abandoneaza parintii, parintii care nu se „rup” de casa ca sa mearga intr-un azil sau in strainatate la copii, societatea care are prea multe probleme ca mai observe ca exista si aceasta pana cand nu se loveste de ea. Cred ca o sa mai dureze o generatie pana cand ne vom rezolva problema asta deoarece trebuie lucrat la mentalitatea care se va schimba la toate partile vinovate odata cu cresterea nivelului de trai (eu sprer ca va creste).
Mi a placut mult articolul
Am vorbit cu cativa nemti intr o seara la cina si mi au povestit ca ei isi duc parintii (si lasa acolo cat mai traiesc ) la clubul seniorilor unde socializeaza si se imprietenesc cu persoane care au aceleasi preocupari .O fi bine ? O fi etic?
Sa ti lasi mama care te a crescut greu fara masina de spalat si fara pampers (pe unii dintre noi) sa se usuce intr-un azil salubru sau nu mi se pare tragic .Cred ca este datoria mea sa ma ingrijesc astazi cand sunt tanar si sanatos sa am un venit pentru zilele cand nu voi mai putea lucra pentru a nu fii o povoara pentru copiii mei.Deasemenea cred ca este datoria mea sa-mi cinstesc parintii cat traiesc. Internarea lor in azil nu o vad ca o cinstire.
Va multumesc ca ati citit acest comentariu si va indemn cinstiti va parinti ,faceti-le o vizita saptamana aceasta sau macar dati un telefon si se vor bucura
Intr-o biserica din Franta am citit o scrisoare a mamelor din azil[case de batrani]:”Mi-e frica,dar ma grabesc….:Am fost foarte impresionata,acum cativa ani la noi nu era obiceiul sa-ti arunci parintii la azil.Femeii ii era frica de moarte,dar se grabea sa moara,departe fiind de toti ai sai.Inclusiv niste prieteni ai mei,la o varsta de mijloc si fara copii,care calatoresc mult si nu sunt saraci,si-au dus mama,ramasa singura,la azil Cred ca va trebui sa ne obisnuim si cu asta.
Demografia! Aici este problema. Nu se poate intretine o tara unde mai mult de 70% (sau 80% chiar?) din populatie nu contribuie ci doar absorbe. Suna dur nu numai pentru cei care contribuie sau celor care absorb din putin disponibil ci si pentru cei care sint in pozitie se distribuie in mod corect, cea ce este practic impozibil fara ajutor din afara. De acea si dependenta fata de FMI, UE si altele. Singura solutie este familia si suportul ei cea ce practic nu se face suficient sau s-a uitat cum se face..
˝Iata un studiu interesant: EU Observer˝
Mda..Eu Observer ar trebui sa se uita mai repede la ditamai barna din ochiul vechii Evrope..
Romanii nu au trimis nici un partid extremis in Parlamentul European.Spre deosebire de tari civilizate europene, bine reprezentate la acest capitol..
Pana una alta in Franta, s-au inmultit exponential atacurile antisemite, mergand inclusiv pana la atentate soldate cu victime…Zilele astea, un cetatean roman (nu conteaza ca tigan) a fost linsat..
http://adevarul.ro/international/europa/europa-nou-antisemitane-invartim-cercc-1_53a00fb60d133766a8a671f4/index.html
Franta, mon amour d’antan de gianta latina, care le vinde amicilor nostri rusi nave port-helicopter si de desant litoral pt. a fi folosite in Marea Neagra, eventual impotriva noastra, a georgienilor, a ucrainenilor si eventual a moldovenilor de peste Prut
Tot recent, in civilizata capitala Viena s-a petrecut o intalnire la nivel inalt in care, ce sa vezi, n-a participat nici un reprezentant al vreunei organizatii extremiste din Romania.
Au participat in schimb, alaturi de amfitrionul Alecsandr Dughin, printul Sixtus Henri de Bourbon-Parma, conducatorul Miscarii Carliste (o miscare catolico-monarhista), Serge de Pahlen, director al unei institutii financiare din Geneva si sot al mostenitoarei firmei Fiat, Marion Marechal-Le Pen (nepoata a fondatorului partidului Frontul Naational si a Marinei Le Pen), austriacul Heinz-Christian Strache, presedintele partidului populist de dreapta Freiheitliche Partei Osterreichs, bulgarul Wolen Siderow, presedinte si fondator al partidului de extrema dreapta Ataka.
Numai lume buna, din familia politica evropeana careia-i apartine si Vona Gabor si al sau Jobbik (partid la guvernare si bine garnisit in PE).
Si peste toate astea, tot romanii sunt de vina..Ca n-au basca…
imi este greu se va citesc nu doar din cauza textulul lung si din cauza limbajului elevat care folositi. Pentru mine limba romana este al patrulea limba straina care am invata in mers ci nu din carti, asa ca aveti rapdare cu mine. Iar tot incerc sa intelg senzul.
Din cite inteleg eu la baza de toate pentru dvs va sta religia in ghit si ca si sursa de toate ce nu merg in Romania.
Se poate se fie si asta o cauza de probleme cu care se zbate tara asta.
Dar eu tind se cred ca la exemplu dvs de numar de angajati a statului gresiti, ca sint alte tari europeene care pe cap de locuitori au mai multi angajati, de exemplu Germania. Problema aice este lafel, raspundere.
Nu stiu nici cite firma ati avut sau cu citi angajati in Romania ati lucrat iar eu am lucrat in cursul de 20 ani cu multe firma si cu multi angajati si va pot spune ca prima cauza de pierdere de productivitate nu sint sarbatoriile ortodoxe ci alcolismul la forta de munca masculina si ne-asumare de raspundere.
Ambele sunt convins ca au surse in comunism unde raspundere era dat mai departe prin multitudine de acte birocratice si n-sprezece semnaturi necesare pana numai raspundea nimeni…ca si acum. Alcolism si bautura era un ventil pentru popor sa se descrce de stress, de opresiune.
Din motivele astea, ne-asumare de raspundere si din cauza ca omeni nu au iesit din ideeile comuniste si pe o parte ca bisericile TOATE nu ofere o perspectiva in viata reala altfel de cit cu povestea acea de 2000 de ani in urma, stam fixat la loc.
Se nu uitati ca cam tot globul stagneaza in ciuda stiriilor care citim. De exemplu Germania, daca mergeti acollo si verificati diferenta intre acum si acum 15 ani, merge mai rau acollo si omeni sint mai pessimisti in ciuda indicativelor economice mari.
Romania depinde in mare parte din economia altorar, de export sau de credite si nimeni nici macar din cei care au surse mai este dispus momentan se investeasca. Vedeti situatia in care ne aflam. Africa de Nord, Israel, Syria, Irak, si Moldova si Ukraina….avem surse de ingrijorare direct linga noi si ne indreptam tot mai mult spre conflicte mondiale. Conflictul economic deja este la maxim in asa fel ca si UE si SUA incep se discute despre spatiu comun de free trade, o masura pur defensiva contra Asia. Si Asia este deja in criza. Scad cifrele si acollo.
Romania, in ochi mei este o tara inca favorizata economic. Piata intern est functional si daca s-ar trezi si birocratia se lucreze mai efficient, nu neaparat cu mai putina forta de munca , Romania mai putea urca nivelul de trai pana la nivelare mondiala care a inceput deja.
Religia, rpet ma ingrijoreaza mai putin. Conosc omeni din toate culte si nu pot se spun ca unul sau altul are ceva complet gresit. Religia este ceva privat si trebuie se ramane privat. Doar in acest punct sintem congruent. Imi doresc se numai vad pe popi si pe politicieni pe altceas poze la totfel de evenimente bisericesti sau profane.
Repet in pe puncte ce cred eu ca franeaza Romania:
1) situatia mondiala de dependenta care NU poate fi depasit si nu trebuie
2) mentalitatea mostenita din comunism in administratiile si in politica
3) lipsa de curaj si spiritul civic plus complexul de inferioritate irreal.
La capital socializare si suport intre omeni, Romania nu duce lipsa. Din contra din toate tariile care cunosc eu, unde am trait o vreme sau avut o afacere, D/CA/SUA Romania cu mare distanta este in fata tuturor. Si asta si din cauza religiozitate. Cit de sincer este nu pot zice. Vorbesc de viata de la zi la altul. De relatii personale intre omeni care locuiesc aproape cea ce poate se fie si un dezavantaj ca reduce drastic mobilitate. Mai degraba cineva din Bistrita se muta in Spania de cit sa se mute in tara.
Scuze de text lung.
Acest gen de articole fă fac cinste d-nă Sabău, nu cele comandate cu iz personal. De unele fețe ne-am săturat, pentru că știm cine sunt și ce hram poartă. Numai bine.