Actualitate Politică

Doina Pană: Dacă preşedintele ar promulga Legea insolvenţei, ar fi bani pentru reducerea CAS

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură Doina Pană a declarat vineri că reducerea CAS cu 5% începând cu luna octombrie va fi o gură de oxigen pentru angajatori care îşi vor permite să aibă mai mulţi salariaţi. Ministrul a spus că ar exista bani pentru acoperirea acestei măsuri dacă preşedintele Traian Băsescu ar promulga Legea insolvenţei.

„În urma şedinţei de miercuri a Guvernului, a fost trimis spre parlament proiectul legii privind reducerea CAS cu 5% din 1 octombrie. Nu are rost să mai vorbim despre avantaje fiindcă se cunosc. Practic creşte şi baza de impozitare. E o gură de oxigen şi pot fi mai mulţi angajaţi. E un efect benefic”, a spus ministrul Doina Pană.

Ea a adăugat că ar fi bani pentru compensarea reducerii CAS dacă ar fi promulgată Legea insolvenţei de către preşedintele Traian Băsescu. „Această lege nu e promulgată de foarte multă vreme de preşedintele Traian Băsescu pe motiv că nu a trimias o motivare Curtea Constituţională. Fiind 54.200 de firme în insolvenţă, iar datoria lor faţă de bugetul de stat este de circa 42 de miliarde de lei. Ca să reducem CAS cu 5% pe noi, ca Guvern, ne costă 4,8 miliarde pe an. Dacă Legea insolvenţei intră în aplicare înseamnă că numai în viitorii opt ani numai de aici avem asigurat impactul pe care-l dă reducerea cu 5%. E o datorie uriaşă către fondul asigurărilor sociale şi de stat, dar practic ar fi  şi o justificare clară în faţa troicii că nu trebuie să aibă nicio reţinere pentru reducerea CAS cu 5% întrucât există susţinerea bugetară în acest sens”, a spus Doina Pană.

Premierul Victor Ponta a anunţat la Palatul Victoria, după discuţiile cu experţii FMI, că Guvernul va trimite Parlamentului un proiect de lege pentru reducerea CAS cu 5 %, de la 1 octombrie.

„Pentru a avea o politică fiscal-bugetară sustenabilă şi în urma discuţiilor pe care le-am avut cu partenerii internaţionali şi a muncii desfăşurate în cadrul Ministerului de Finanţe şi a Departamentului pentru buget, putem, în mod rezonabil şi sustenabil, săptămâna viitoare, să transmitem către Parlament proiectul de lege privind reducerea cu 5% a contribuţiilor de asigurări sociale, pentru ultimul trimestru, începând cu 1 octombrie, deoarece în acest fel nu trebuie să creştem niciun fel de taxă, niciun fel de impozit”, a declarat premierul.

Şeful guvernului a afirmat că autorităţile nu vor institui noi taxe sau impozite şi a recunoscut că experţii FMI nu agreează propunerea de reducere a Contribuţiei de Asigurări Sociale.

„Nu mărim deficitul bugetar, nu creştem taxe sau impozite pentru a acoperi acest lucru. Decizia trebuie luată însă, şi guvernul o va propune, de asemenea pot să mă angajez în numele coaliţiei de guvernare, deoarece acest lucru l-am stabilit în întâlnirea de alaltăieri, deci, decizia, proiectul de lege va fi votat de către Parlament şi în acest fel legitimitatea politică pentru această măsură poate fi deplină, sunt convins şi că opoziţia va vota în favoare şi în acest fel va fi expresia unui consens politic, pentru ca în acest moment, şi nu mai târziu, nu anul viitor, nu peste doi ani, nu peste trei, să luăm această măsură de reducere a fiscalităţii muncii. Vreau să precizez foarte clar, acordul pe care România îl are cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială sunt şi rămân funcţionale”, a mai spus premierul Victor Ponta.

2 comentarii

  • nu pot sa cred (adica nu va cred pur si simplu fiindca stiu cine sinteti), ca dupa alegeri nu cresteti iarasi taxele si impozitele. nu va cred , si ca dovada va intreb : de ce nu scadeti Cas-ul la angajati ? de ce nu scadeti sau sa eliminati aceea contributie la somaj ? de ce mentineti aceasta cota unica ? de ce ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.