Actualitate

Bacalaureat 2014: Promovaţii primesc adeverinţe. Acestea se eliberează începând de luni

Candidaţii care au promovat Bacalaureatul anul acesta vor primi adeverinţe, în locul diplomelor pe care Ministerul Educaţiei intenţionează să le tipărească la Imprimeria Naţională, după ce DNA a demarat o anchetă privind monopolul unei companii private pe această activitate. În Bistriţa-Năsăud, adeverinţele se eliberează începând de luni 14 iulie şi au valabilitate cel mult un an.

”Pentru adeverinţe se foloseşte modelul generat direct din aplicatia de Bacalaureat CL. Începând de luni, la unităţile de învăţământ liceal, se eliberează adeverinţele către elevii care au promovat examenul de Bacalaureat”, precizează Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Problema eliberării de adeverinţe în loc de diplome a apărut în contextul anchetei procurorilor anticorupţie care cercetează modul în care compania Romdidac, ce funcţiona până în 1989 ca direcţie în Ministerul Învăţământului, a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele şcolare şi universitare, girat succesiv, după 1990, de şefii acestei instituţii.

Ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a determinat Ministerul Educaţiei să renunţe la colaborarea cu Romdidac şi să facă demersurile necesare pentru care realizarea diplomelor să se facă de către stat, prin Imprimeria Naţională.

Ordonanţa de modificare a Legii educaţiei prevede că „Ministerul Educaţiei Naţionale gestionează modalitatea de utilizare a formularelor actelor de studii, documentelor şcolare, prin controlarea periodică a modului de folosire a acestora de către instituţile şi unităţile de învăţământ, avizează necesarul de formulare solicitat şi comanda pentru tipărirea acestora”.

În aceste condiţii, având blocată temporar activitatea de realizare a diplomelor, MEN a decis ca toţi candidaţii care au promovat anul acesta Bacalaureatul să primească adverinţe în locul diplomelor care, conform legii, trebuiau eliberate în cel mult 10 zile de la terminarea examenului.

„Diplomele de Bacalaureat se completează cu datele din catalogul electronic numai de către secretarii liceelor la care absolvenţii au promovat ultima clasă şi vor fi semnate de către aceştia şi de către preşedintele comisiei din centrul de examen, în termen de cel mult 10 de zile de la terminarea examenului de Bacalaureat. Pe diplome se aplică ştampila unităţii de învaţământ la care candidatul a absolvit ultima clasă de liceu”, prevede metodologia Bacalaureatului de anul acesta.

Un ordin emis recent de ministrul Remus Pricopie, care modifică, între altele, cadrul general de organizare şi desfăşurare a admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat pentru anul universitar 2014-2015, prevede însă că anul acesta, cu titlu de excepţie, „la admiterea în ciclul de studii universitare de licenţă, absolvenţii de liceu care au promovat examenul naţional de Bacalaureat în anul 2014 pot participa cu adeverinţa care atestă promovarea examenului naţional de Bacalaureat”.

Acelaşi ordin prevede că „în anul universitar 2014-2015, candidaţii care au promovat examenul naţional de Bacalaureat în anul 2014 prezintă la înscriere adeverinţa care atestă promovarea examenului naţional de Bacalaureat în original sau în copie legalizată”.

În ordin se precizează şi că adeverinţa dată absolvenţilor până la eliberarea diplomei are valabilitate cel mult 12 luni, faţă de 15 zile până în prezent. Adeverinţele se eliberează de licee şi se avizează de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Ministrul Educaţiei subliniază că adeverinţele sunt documente legale, care înlocuiesc diploma până când aceasta este eliberată.

1 comentariu

  • Ok si cei care le-au primit vineri ,11iulie 2014, fara avizul ISJ , cerinta aparuta in fapt de seara si le-au copiat si legalizat la notar , apoi le -au trimis universitatilor care din 12 iulie 2014 fac inscrieri isi asuma penibilul situatiei si cheltuiala de la notar, nuuuu? Cui ar trebui sa cer daune morale ? Interesant cum a fost luat MEN prin surprindere de acest BAC. De parca era prima editie!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.