Actualitate

Cu ce probleme se confruntă operatorul serviciului de colectare şi transport al deşeurilor din judeţ

Operatorul unic pentru colectarea şi transportul deşeurilor la Tărpiu vrea să înceapă efectiv activitatea în această toamnă, platformele cu containere semiîngropate fiind finalizate în tot judeţul, mai puţin în Bistriţa, unde se lucrează în acest sens. În Şieu Măgheruş a început contractarea serviciului, apoi în Năsăud, Sîngeorz-Băi şi Beclean, dar procedura este anevoioasă.

ADI pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale în Bistriţa-Năsăud s-a obligat ca până la data de 21 iulie să predea operatorului – asocierea Vitalia Servicii pentru Mediu SA, SC Brantner Servicii Ecologice SA şi SC Floricon Salub SRL – infrastructura aferentă serviciului, fapt irealizabil în momentul de faţă.

Punctele de colectare selectivă a deşeurilor dotate cu containere semiîngropate din Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi şi din mediul rural sunt gata şi a început activitatea de contractare. În multe situaţii termenul de finalizare nu a fost respectat, în special din cauza întârzierilor la eliberarea autorizaţiilor, predarea amplasamentelor şi nerespectarea locaţiilor stabilite iniţial. Platformele din Bistriţa nu vor fi gata la timp, termenul de predare-primire urmând să fie amânat pentru 31 august, punctele de colectare fiind în curs de realizare.

Operatorul unic, care derulează activitatea de precolectare, colectare şi transport al deşeurilor municipale şi managementul staţiilor de transfer şi al centrelor de colectare din Bistriţa-Năsăud, propune păstrarea sistemului actual de plată, până la finalul anului, în paralel cu activitatea de încheiere a contractului de salubrizare dintre operator şi utilizatori. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2015, cetăţenii ar urma să plătească taxa de salubritate direct operatorului, conform contractelor individuale încheiate cel târziu până la 31 decembrie a.c.

Operatorul vrea să înceapă efectiv activitatea în cursul lunii septembrie şi motivează astfel: ADI Deşeuri nu poate preda insfrastructura serviciului în termenul prevăzut, estimându-se ca termen final de predare data de 31 octombrie; activitarea de contractare a serviciului, începută în luna iunie în comuna Şieu Măgheruş şi apoi, din iulie, în oraşele Năsăud şi Sîngeorz-Băi, este anevoiasă; unii utilizatori finali ai serviciului au achitat întreaga contravaloare pentru anul 2014, astfel că perceperea unui nou tarif direct de către operator ar reprezenta o taxare dublă; de la primirea ordinului de începere, operatorul unic va începe activitatea de precolectare, colectare şi transport a deşeurilor în tot judeţul, în cel mai scurt timp, cu tariful cu care a câştigat licitaţia.

Unor primării le-au expirat contractele cu vechii operatori.

Tarifele vor fi: în mediul urban 3,5 lei/lună/persoană, în mediul rural 1,8 lei/lună/persoană. Agenţii economici vor plăti 82,02 lei/metru cub + TVA.

În Bistriţa, plata se face acum de către utilizatorii finali direct către operatorul actual, respectiv SC Urbana SA, deci modalitatea de plată nu s-ar schimba, ci doar destinatarul.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS